Quantcast

Nauja skulptūra – istorijos kūrėjams

"Ši skulptūra – paminklas žmonėms, kurie savo darbais ir siekiais prisidėjo, kad būtų viena Lietuva. Tuo pačiu tai šeimai dedikuotas simbolis. Jos lemtis atkartojo daugelio čia gyvenusių žmonių likimus", – kalbėjo Klaipėdos universiteto rektorius Vladas Žulkus.

Skulptūros fundatoriai – M.Reisgio palikuonys. Iš Australijos atvykusi atiduoti pagarbą savo protėviams Jūratė Reisgytė priminė, kad būtent balandžio 2-ąją po nacių kankinimų koncentracijos stovykloje mirė jos senelis. "Jo tariamas nusikaltimas – bandymas sujungti Mažąją ir Didžiąją Lietuvą", – kalbėjo moteris.

Niekuomet neturėjusi galimybės išvysti senelio J.Reisgytė vylėsi, kad "Banga" primins studentams apie tremtinius. "Tiek buvusius, tiek ir esamus", – pažymėjo viešnia iš Australijos. Ji išsakė gilų apgailestavimą dėl dabar Lietuvoje galiojančio Pilietybės įstatymo.

"Kai tenka kalbėti apie M.Reisgio anūkus, prasideda geografija: Australija, Lietuva, Vokietija", – su jauduliu apie plačiai pasklidusią giminę pasakojo buvusi universiteto dėstytoja klaipėdietė Milda Aušrienė. M.Reisgio anūkė prisipažino iš pradžių sudvejojusi, ar skulptūrai numatyta vieta yra tinkamiausia. "Visgi permąsčiusi istoriją supratau, kad knyga Reisgių giminei buvo labai svarbi, todėl į universiteto erdves "Banga" turėtų gražiai įsilieti", – šypsojosi M.Aušrienė.

Iš plieno, juodojo metalo ir granito sukurtos kompozicijos autoriai – architektas Gintas Reisgys ir klaipėdietis menininkas Vytautas Karčiauskas neabejojo, kad klaipėdiečiai, ypač jaunimas, deramai įvertins įspūdingą dovaną. "Sunku išreikšti žodžiais, koks jausmas užplūsta suprojektavus pirmąją skulptūrą savo protėvių žemėje", – prisipažino G.Reisgys.

Atidengtą skulptūrą pašventino Telšių vyskupas Jonas Boruta ir Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis.


Šiame straipsnyje: skulptūra Banga

NAUJAUSI KOMENTARAI

p

p portretas
Na jau visai tas rektorius nuo smegenu soka, kam cia tas paminklas nesuprantu juk visais laikais nuo pastatymo iki dabar buvo karines kazarmos, o tas sumaise su tremtiniais. Tokiam rektoriui su geru batu i viena vieta ir lauk is uzimamu pareigu. Tiek aukstai sedi o smegenu 0 ir dar rektorius.

Navicula

Navicula portretas
Jovalas ten, o ne skulptūra.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių