Quantcast

Už neviršytą greitį – bauda

Klaipėdietis pateko į nepavydėtiną situaciją – gavo baudą už tai, kad Mokyklos gatve, kur dabar leidžiamas greitis 70 km/val., važiavo 62 km/val. Policija vyrą nubaudė. Miesto valdžia už tai, kad kažkas nepasirūpino laiku pakeisti kelio ženklus, žmogaus atsiprašė.

Pakeitimai – kasmet

Dar prieš ketverius metus Klaipėdos savivaldybės Eismo saugumo komisija priėmė sprendimą šiltuoju metų laiku leisti automobiliams Mokyklos gatvės tiltu važiuotu maksimaliu 70 km/val. greičiu.

2020 metų balandžio 30 d. komisijos protokole buvo parašyta, kad leistinas greitis didinamas nuo balandžio 1 d. iki spalio 31 d.

Formuluotė „šiltuoju metų laiku“ reiškia, kad toks greitis įsigalioja kiekvienais metais balandžio 1 d.

Anuomet komisijos nariai, diskutuodami apie šį potvarkį, akcentavo, kad tiltu driekiasi keturios eismo juostos, pėsčiųjų čia mažai, todėl leistinas 70 km/val. greitis nesudarytų grėsmių eismo saugumui.

Priimant šį sprendimą, už jį balsavo 10 komisijos narių, vienas susilaikė.

Virš Mokyklos gatvės tilto ateityje žadama įrengti specialius, interaktyvius kelio ženklus, kurie praneštų vairuotojams apie oro ir kelio dangos temperatūrą.

Atsiradus šiems įrenginiams, švieslentėje degs konkrečioms oro sąlygoms numatytas leistino greičio ženklas.

Kol kas šių įrenginių Mokyklos gatvėje nėra, tačiau sprendimas, kad nuo balandžio 1-osios leidžiamas maksimalus 70 km/val. greitis, yra.

Pasibylinėtų: advokatas M. Kepenis kėlė klausimą – kas turėjo duoti komandą rangovams pakeisti ženklus. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ženklus keitė po paros

Klaipėdietis Deividas baudą už viršytą leistiną greitį gavo būtent balandžio 1 dieną. Tuo metu jau turėjo galioti padidintas leistinas greitis.

Vaikinas važiavo 62 km/val. greičiu. Balandžio 1-oji buvo antroji Velykų diena.

Aiškėja, kad nedarbo dieną kažkas nepasirūpino, kad kelio ženklas 50 km/val. būtų pakeistas į 70 km/val.

Sulaukęs pranešimo apie padarytą Kelių eismo taisyklių nusižengimą, klaipėdietis kreipėsi į policiją, prašydamas paaiškinti, kodėl yra baudžiamas, jei visi puikiai žino, kad Mokyklos gatvėje nuo balandžio 1-osios jau yra didesnis leistinas greitis.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai atsakė vaikinui, kad administracinė teisena nebus nutraukta.

„Pagal Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus atsakymą, greitis buvo pakeistas balandžio 2 d. Pažeidimo padarymo metu, balandžio 1 d., galiojo leistinas greitis 50 km/val. Todėl administracinė teisena nebus nutraukta, baudą prašome sumokėti laiku“, – rašė policininkai.

Atsakyme pažymėta, kada mieste kelio ženklus pagal sutartį su savivaldybe prižiūrintys rangovai vis tik pakeitė ženklus.

Tai buvo padaryta balandžio 2 dieną.

„Pirmas kelio ženklas pakeistas 8 val. 33 min., antras ženklas pakeistas 8 val. 51 min. Greičio matuoklio, esančio ant Mokyklos gatvės tilto, nustatymai koreguoti prieš pat įrengiant minėtus kelio ženklus“, – vairuotoją informavo policijos pareigūnai.

Reikia žiūrėti, ne kas popieriuje parašyta, o kas nurodyta ženkle.

Per Velykas nedirbo

„Man ne tiek svarbi bauda, bet pati tvarka. Jei priimtas sprendimas ir jis galioja, kodėl esu baudžiamas? Na, taip, formaliai policija man pasakys, kad turiu vadovautis kelio ženklais. O kuo vadovaujasi tie, kurie privalėjo pakeisti kelio ženklus, bet to nepadarė?“ – retoriškai klausė vairuotojas.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis patikslino, kad leistinas 70 km/val. greitis įsigalioja balandžio 1 d., vidurnaktį.

„Ir jis galioja iki spalio 31 dienos vidurnakčio. Aš nežinau, kodėl kažkas nedavė komandos pakeisti kelio ženklus. Balandžio 1-oji buvo ne darbo diena. Kasmet juk įsigalioja naujas leistinas greitis“, – patikino M. Poimanskis.

Išeitų, jei kažkas automagistralėje ar greitkeliuose balandžio 1-ąją nepakeistų kelio ženklų, visa Lietuva turėtų važiuoti 110 km/val. greičiu, o ne 130 km/val.?

„Aš manau, kad reikia važiuoti tokiu greičiu, koks nurodytas kelio ženkluose. Reikia žiūrėti, ne kas popieriuje parašyta, o kas nurodyta ženkle. 130 km/val. leistinas greitis magistralėse nurodytas Kelių eismo taisyklėse“, – patikslino M. Poimanskis.

Nuo balandžio 1-osios Lietuvoje automagistralėse lengviesiems automobiliams galima važiuoti ne didesniu kaip 130 km/val. greičiu, o greitkeliuose – ne didesniu kaip 120 km/val. greičiu.

Nuo lapkričio iki kovo didžiausias leistinas greitis automagistralėse ir greitkeliuose yra 110 km/val.

Marius Poimanskis / Vytauto Petriko nuotr.

Atsiprašė gyventojo

Klaipėdos vicemeras ir Eismo saugumo komisijos pirmininkas Algirdas Kamarauskas, sulaukęs žurnalistų klausimo apie laiku nepakeistus kelio ženklus, informaciją patikrino.

„Iš tiesų, ženklai buvo pakeisti balandžio 2-ąją. Lygiagrečiai buvo perprogramuotas ir sektorinis greičio matuoklis. Tai įvyko balandžio 2-osios ryte. Kadangi balandžio 1-oji buvo antroji Velykų diena, rangovas, matyt, nedirbo. Taip ir išėjo. Gyventojo reikia atsiprašyti. Bet į kelio ženklus vis tiek reikia žiūrėti ir jais vadovautis“, – tikino A. Kamarauskas.

Teisme laimėtų?

Žinomas uostamiesčio advokatas Mindaugas Kepenis baudą gavusiam vairuotojui patarė ginčyti baudą teisme.

„Aišku, jis turi šansų pasiginčyti. Manyčiau, reikia skųsti, ir turėtų panaikinti baudą. Teisme toks ginčas būtų įdomus. Iš dalies Kelių policininkai yra teisūs. Bet kelininkai neteisūs. Jie turėjo padaryti darbą“, – kalbėjo M. Kepenis.

Advokatas patikino, kad baudą už neviršytą greitį gavęs žmogus galėtų teisme iš kelininkų ne tik prisiteisti jam skirtą baudą, bet dar ir neturtinę žalą, advokato išlaidas.

„Savivaldybė savo pareigą atliko. Ji priėmė sprendimą ir jis yra galiojantis. Visi klausimai yra rangovui, kuris privalėjo laiku įvykdyti nurodymą“, – pastebėjo M. Kepenis.

Kitas klausimas, kurį kėlė M. Kepenis – kas turėjo duoti nurodymą rangovams keisti ženklus?

„Panašu, kad Transporto skyrius. Vadinasi, jis atsakingas už žmogaus bereikalingus rūpesčius. Aš žinau daugybę pavyzdžių, kai žmonės nukenčia vien dėl to, kad kažkas kažko nepadarė“, – tikino advokatas.

M. Kepenis pasakojo, kad vienos likviduotos įmonės savininkui policija išsiuntė pranešimą apie baudą nesiaiškinę, kokius elektronius paštus žmogus yra nurodęs Registrų centre ar kituose valstybės valdomuose duomenų bankuose.

„Senu, neegzistuojančios įmonės paštu išsiuntė pranešimą, kad jis baudžiamas už tai, jog vairuodamas kalbėjo telefonu. Nei jis matė, nei žinojo, baudos nesumokėjo, tada jam vairuotojo pažymėjimą atėmė. Visokiausių istorijų nutinka, kai tik sistema nesudirba“, – konstatavo M. Kepenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

5G

5G portretas
Cia sedi vienas nepilno proto pagal leksikona subjektas, kuriam visi "gaidziai", jis vienintielis proto bokstas. Tai tam proto nuskriaustasm aiskinu: Grecio padidinima nustato keliu eismo komisija. Sprendimas priimtas 13 savaite, t.y. kovo 25-29 dienomis ir isigalioja nuo balandzio 1 dienos 00:00 val. Kovo 30-31 savaitgalis. Jus galite nekeisti zenklu, kas nezino tegu vaziuoja nors ir 20 km/v, bet matuoklis TURI BUTI perprogramuotas iki 70 km/v limito. Ir ta padaryti labai parasta. Zodis programavimas sukurtas seniai. Kas cia neaisku??? Kazkodel kai sukomas laikrodis valanda i prieki jokiu d albajobu argumentai, kad nespejau persukti laikrodi nepriimami!!!!

Anonimas

Anonimas portretas
Is anekdoto,-Kiek milicijoje reikia zmoniu,kad pakeisti st.sviestuvo lempute? ( P.S Zenklas BUVO negaliojantis, bauda neteiseta."Kaip suprantu chebros ,ten,tiek daug (vien savUUUvaldybeje ju 475 vnt.) o kur dar kontoreles tipo vsi,"baudziamoji adm. policija",tarpiniai oro pardavejai ,oro grynintojai,konkursantams konkursu rengejai,vertintojai,stebetojai su tarybomis-valdybomis siukslyne ... Ir ko tik,teęn,nera,suprantama,su geru statistiniu euriniu vidurkiu.").

Gaideliai įsivaizduoja

Gaideliai įsivaizduoja portretas
Kad kelio ženklus galima pakeisti per sekundę: nuo balandžio 1 d. 00val. 00min. 00 sek. iki balandžio 1 d. 00val. 00min. 01 sek.????!!!! Idiotai, gydykitės, viskam reikia laiko!
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių