Quantcast

Kasti kūdras – ne tik verslas, bet ir mokslas

Mokslininko titului išmainyti į verslininko kėdę dr. Aušriui Balevičiui prireikė ne vienų metų. Įtraukiančiam mokslinio darbo stabilumui atsispiria tik nedaugelis jaunų žmonių.

Sugrįžti prie minčių apie verslo kūrimą dr. A.Balevičių kelis kartus paskatino bene atsitiktinai sutikti žmonės. Šiandien jis nekalba apie didžiulius pinigus, besisukančius jo aplinkosaugos bei aplinkotvarkos konsultacijų bendrovėje. Tačiau jis su vandeniu glaudžiai susietą verslą vadina gyvenimo būdu, o save – vandens gyvūnu.

p>– Ilgą laiką dirbote mokslinį darbą. Kada pajutote, kad turite verslininko gyslelę?

– Idėja apie verslą užsimezgė dar tais laikais, kai Vilniaus universiteto Botanikos institute mokiausi doktorantūroje, prieš 15 metų. Tuo metu buvau uždusintas disertacijos rašymo darbų, taip pat atlikdavau tiriamuosius darbus. Tad darbas buvo teorinis.

Netikėtai pasimaišė nedidelis užsakymas: į institutą paskambino moteris ir paprašė patarimų dėl kūdros valymo. Laboratorijos vadovo tai visiškai nesudomino, tačiau po penkto įkyraus jos skambučio jis nusiuntė mane pakonsultuoti. Daviau keletą patarimų, kaip susitvarkyti kūdros krantus, kaip ją apželdinti, ir gavau pirmą uždarbį už konsultacijas – 50 litų.

– Ar tuomet jau buvo aišku, kad norite užsiimti konsultacine veikla?

– Studijuojant doktorantūroje galvoje dar ūžė vėjai, o kišenėse švilpė skersvėjai. Apie verslo kūrimą nebuvo nė šnekos. Apskritai būčiau šį įvykį pamiršęs, jei ne nuolatinis pinigų stygius. Be to, aiškus ir rezultatyvus teorijos pritaikymas praktikoje mane visuomet traukė.

– Tad verslą mokslo metais pamiršote?

– Reikėjo pabaigti mokslus ir įgyti magišką daktaro laipsnį – tai ir padariau. Tuomet už nepagarbą vadovo autoritetui buvau ištrenktas iš laboratorijos ir instituto, pradėjau dirbti kitame – Vilniaus universiteto Ekologijos institute, Paukščių ekologijos laboratorijoje. Bet pats juk buvau vandens gyvūnas – dirbti sausumoje man patiko ne taip. Ten ir pradėjo bręsti idėja kur nors judėti. Tačiau buvo baisoka: mokslininkas yra teoretikas, tad praktinių žinių, komunikacijos įgūdžių ar galiausiai pinigų įmonei įsteigti nebuvo.

– Ar tai reiškia, kad kurti verslą pirmiausia stabdė neužtikrintumas?

– Tiesą sakant, iki šiol mokslininkai mąsto taip: reikia dirbti savo darbą ir kaip nors suktis. Darbas institute jaunam žmogui ne pati geriausia vieta. Tačiau jis įsiurbia ir suteikia stabilumo jausmą. Todėl tik vienetai jaunų žmonių iššoka iš instituto gyvenimo ir pradeda kurti savo verslą.

Tačiau likimas taip susiklostė, kad pasikonsultuoti su manimi dėl magistro darbo atėjo viena studentė. Ją, beje, pas mane atsiuntė dabartinis verslo partneris. Tad mums įsišnekėjus paklausiau, ką ji planuoja veikti po magistrantūros studijų. Sužinojęs, kad studentė krypsta mokslinio darbo link, nusprendžiau papasakoti, kad čia nėra viskas taip saulėta. Ji manęs paklausė, ką aš tuomet čia veikiu. Supratau, kad ir pats to gerai nežinau, – buvau priėjęs liepto galą ir neišvengiamai reikėjo ką nors keisti.

– Ar pakeitėte?

– Po savaitės studentė man atsiuntė anglišką skelbimą: naujai kuriama suomių aplinkos apsaugos konsultacijų bendrovė ieško žmogaus. Taip nutiko, kad nuėjau į atranką ir gavau darbą.

Kaip minėjau, dirbdamas Ekologijos institute buvau "išmestas iš vandens", o čia įsidarbindamas tikėjausi į tą vandenį sugrįžti. Tačiau paaiškėjo, kad taip nuo vandens nutolau dar labiau: tai buvo buvo suomių ir švedų sukurtas klasteris, siekiant įsibrauti į Lietuvos antrinių žaliavų sektorių. Tad mano darbas buvo važinėti pas klientus – atlikau pusiau vadybininko, pusiau eksperto pareigas. Darbas, kaip ir buvo numatyta, truko apie pusantrų metų, o dėl šalyje vyravusių nesąžiningų verslo taisyklių nieko taip ir nepardavėme. Projektas baigėsi, suomiai grįžo namo.

– Atrodo, kad savo verslo link judėjote gana lėtai. Kada buvo lemiamas lūžis?

– Pasibaigus projektui jau buvau subrendęs likti versle, be to, net nekilo minčių paspaudus uodegą grįžti į institutą. Tada dviese įsteigėme bendrovę "Senasis ežerėlis" – tiesiog sukūrėme sau darbo vietą. Ši bendrovė man nėra verslas – tai yra gyvenimo būdas. Nekūriau įmonės nežinodamas, ką joje veiksiu, nebuvo ir jokio veiklos lūžio, nes visuomet dirbau šioje srityje.

– Kurį laiką jus buvo galima sutikti interneto forumuose, kur konsultuodavote žmones savo veiklos srityje. Gal galėtumėte papasakoti plačiau, ar tai buvo tikslingas metodas viešinti savo vardą?

– Dar dirbdamas suomių įmonėje atsargiai užmečiau tinklus forumuose – pradėjau konsultuoti žmones ir taip tapau nemokamu internetiniu patarėju. Forumuose rašau iki šiol – tai tapo visai neblogu nemokamu reklamos įrankiu. Aišku, norint taip reklamuotis, reikia būti labai geru savo srities profesionalu, taip pat turėti gerų komunikavimo įgūdžių.

– Papasakokite apie didžiausius užsakymus.

– Norint, kad įmonė sklandžiai funkcionuotų, reikia rinktis didelius valstybinius užsakymus. Todėl siekiame, kad jie sudarytų didžiąją dalį visų mūsų užsakymų. Nes privatus klientas pareikalauja daug darbo, tačiau moka gana mažai.

Vienas didžiausių užsakymų buvo Aplinkos apsaugos agentūros tyrimas 2008 m. Mes ištyrėme visus didesnius nei 50 ha ežerus Lietuvoje. Įvertinome jų tvarkymo poreikį, pateikėme visų probleminių ežerų tvarkymo schemas: kur reikia valyti vandenį, kur šienauti augalus, kur žuvingumą keisti ir pan.

– Galbūt sulaukę valstybinių institucijų pasitikėjimo jau pasižvalgote ir į užsienį?

– Manau, kad konsultacijų verslas gali būti ten, kur gyvename. Todėl į užsienį plėstis neplanuojame. Apskritai pastebėjau, kad gyvenime viską reikia daryti pačiam. Dėl to ir vadinu save ne verslininku, o ekspertu, tyrėju, gal net ataskaitų rašytoju. Tai būtų verslas, jei įmonėje dirbtų 20 žmonių ir aš atėjęs patapšnoti jiems per petį ir klausdamas, kaip sekasi, mintyse galvočiau: "Tai kiek tu man uždirbsi šią savaitę?" Šiuo atveju mes sukūrėme sau darbo vietą, subūrėme nedidelį kolektyvą, kuriame vienas kitą suprantame iš pusės žodžio. Turbūt dėl to, kad prie darbų prisiliečia nedaug rankų, mums pavyksta išlaikyti projektų kokybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Prabangus viešbutis – nuostolingas
    Prabangus viešbutis – nuostolingas

    Pigių skrydžių bendrovė "Wizz Air" spalio pabaigoje pradės skraidinti iš Vilniaus į Tel Avivą. Skrydžiai vyks du kartus per savaitę. Anot Vilniaus oro uosto generalinio direktorius Gedimino Almanto, iki šiol skrydžiai į Tel Avivą buvo tik sezonin...

    1
  • Būsto pardavimas šiemet auga
    Būsto pardavimas šiemet auga

    Per pirmą šių metų pusmetį dauguma į kredito unijų vadovus siūlytų žmonių reikiamų egzaminų neišlaikė. Lietuvos bankas pranešė, kad šiemet egzaminus laikė iš viso 20 žmonių, iš jų tik trys žinių patikras išlaikė. Bankas šiemet sure...

  • Surinktų akcizų keliams aukoti nenori
    Surinktų akcizų keliams aukoti nenori

    Finansų ir Susisiekimo ministerijoms susiginčijus dėl šios siūlymo nuo kitų metų padidinti finansavimą keliams iš degalų akcizo, premjeras Algirdas Butkevičius kol kas susilaiko nuo pažadų skirti daugiau lėšų keliams."Ateinančiais metais mes g...

  • Medų atpigintų gera vasara
    Medų atpigintų gera vasara

    Norintiems pasimėgauti šiųmečiu medumi už jį tenka mokėti daugiau nei pernai. Tai nulėmė vėlyvas pirmasis medunešis. Bitininkai kol kas nesiryžta prognozuoti, ar aukštos medaus kainos išsilaikys visą sezoną.Kol kas branguŠiuo metu medaus kaino...

  • Įmonių grąža sumenko trigubai
    Įmonių grąža sumenko trigubai

    Per savaitę degalų kainos didžiausiuose degalinių tinkluose sumažėjo. 95 markės benzinas penktadienį "Lukoil" kainavo 4,52 lito, "Orlen" – 4,52 lito, "Statoil" – 4,54 lito, arba atitinkamai 5 centais, 8 centais ir 1 centu mažiau nei prieš savait...

  • KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis
    KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis

    Netrukus bus pradėta atsiskaityti su bankrutavusio banko "Snoras" kreditoriais. Tačiau Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad valstybės institucijos turi prioritetą prieš kitus kreditorius, privatiems asmenims lieka nedaug šansų atgauti pinigus.Prie...

  • Atpigo dauguma grūdų
    Atpigo dauguma grūdų

    Per pirmą pusmetį buvo registruota 776 įmonių bankroto atvejai – 131 atveju (20 proc.) daugiau nei per tą patį 2012 m. laikotarpį, kaip rodo kreditų biuro "Creditinfo" duomenys. Neigiamas bankrotų statistikos tendencijas didžiąja dalimi lėmė ši...

  • Iš     kaimų    –    paskui    pinigus
    Iš kaimų – paskui pinigus

    Kol šalies valdžia kuria darbo grupes ir svarsto, kaip sumažinti vidinę gyventojų migraciją į didžiuosius miestus bei atgaivinti į ekonominę bedugnę riedančius regionus, kaimo vietovės toliau netenka tūkstančių gyventojų. Investicijų medžio...

  • Apribojo ūkininkų apetitą
    Apribojo ūkininkų apetitą

    Nuo kitų metų kovo didės tabako, o nuo balandžio – ir alkoholio akcizas. Skaičiuojama, kad puslitris alaus ir etilo alkoholio produktų brangs vidutiniškai apie 11 centų, vyno – apie 16 centų, pakelis cigarečių – apie 30 centų, pigiausių ciga...

  • Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia
    Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia

    Lietuvos kiaulių augintojai neramiai stebi situaciją pasienyje su Baltarusija, kur užfiksuotas afrikinio kiaulių maro protrūkis. Pasak jų, šalies valdžia iki šiol ėmėsi tik parodomųjų saugos priemonių. Valdininkai tikina, kad situacija netrukus k...

Daugiau straipsnių