Quantcast

Banko sistema vos nesužlugdė atostogų

Ilgąjį liepos savaitgalį, kai visa Lietuva ilsėjosi pajūryje, SEB bankas diegė naują informacinę sistemą ir apkartino poilsį daliai savo klientų.

Nuotykiai pajūryje

SEB klientė Giedrė (redakcijai pavardė žinoma) prieš porą savaičių prisijungusi prie elektroninės bankininkystės sistemos pastebėjo keistą reiškinį – vietoj įprastų dviejų sąskaitų ji išvydo keturias.

p>Mergina buvo girdėjusi apie galimus sutrikimus, mat finansų įstaiga iš anksto įspėjo klientus, kad liepos mėnesį bus diegiama nauja pagrindinė informacinė sistema, kuria teikiamos banko paslaugos ir valdomi verslo procesai. Todėl pamaniusi, kad tai laikina, skaitytoja nekreipė į tai dėmesio.

Giedrė per atostogas susiruošė važiuoti į pajūrį. Nidoje susiradusi tinkamą viešbutį ji užsisakė kambarį – apgyvendinimo įstaigai pervedė 30 proc. sumos – ir ramiai leidosi į kelionę. Sukorusi kelis šimtus kilometrų ir atvykusi į vietą mergina sužinojo, kad jos užsakyti kambariai jau užimti, mat jokių pinigų viešbutis negavo. Gerą pusdienį teko trypčioti viešbučio fojė ir įrodinėti, kad pinigai buvo pervesti.

"Gerai, kad viešbučio savininkas buvo supratingas. Jis pasiėmęs kompiuterį su belaidžiu internetu atvažiavo iš Juodkrantės, ir tik tuomet, patikrinus pavedimą, paaiškėjo, kad tai SEB nepervedė pinigų", – pasakojo skaitytoja.

Atsiskaitė grynaisiais

Tikrindama duomenis mergina elektroninės bankininkystės sistemoje pamatė pranešimą, kuris atsirado padarius pavedimą viešbučiui: "sąskaitoje nepakankamas likutis", nors sąskaitoje, anot jos, pinigų buvo gerokai daugiau nei reikėjo viešbučio rezervacijai.

"Teko vykti į bankomatą ir dar kartą atsiskaityti grynaisiais. Nieko tragiška, bet sugaišta pusė dienos poilsio. Viešbučio savininkas vėliau pasakojo, kad pastarąjį mėnesį ir pats patyrė nuostolių dėl blogai veikiančios elektroninės bankininkystės sistemos", – savo nuotykius pajūryje prisiminė Giedrė.

Sutrikimai pašalinti

Pasak SEB atstovų, įdiegus naują informacinę sistemą, naudojantis banko paslaugomis internetu rodomi ir mokėjimo kortelės, ir kortelės sąskaitos duomenys, todėl jeigu klientas turi dvi korteles, jis elektroninės bankininkystės sistemoje mato kiekvienos iš kortelių ir jų sąskaitų duomenis.

"Peržiūrėjus klientės jums pateiktą informaciją, nepakanka informacijos spręsti, dėl kokių priežasčių ji negalėjo atlikti norimos operacijos. Galbūt pervesdama lėšas klientė pasižiūrėjo į sąskaitos balansinį likutį (jame pateikiamos ir per ankstesnes operacijas rezervuotos, tačiau dar iš sąskaitos nepervestos lėšos), o ne į disponuojamą likutį (lėšas, kuriomis klientas gali naudotis), tačiau kad galėtume patikslinti, reikėtų, kad klientė kreiptųsi į banką ir pateiktų daugiau informacijos", – sakė SEB banko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas.

Jis atsiprašė dėl nesklandumų ir pareiškė, jog visi bankui žinomi sutrikimai jau yra pašalinti. Banko atstovas taip pat pridūrė kad visi klientai apie planuojamus darbus buvo įspėti.

"Siuntėme klientams pranešimus, įspėjome, kad liepos 2–7 d. nebus galimybės naudotis banko paslaugomis internetu, telefonu, mobiliuoju internetu, SMS žinutėmis. Kad šiomis dienomis neveiks prekybos vertybiniais popieriais internetu sistema, nebus galimybės įmokėti į sąskaitas pinigų naudojantis grynuosius priimančiais bankomatais. Prašėme, kad visas svarbias operacijas žmonės atliktų anksčiau", – teigė A.Žilinskas.

Sistemą diegė dvejus metus

SEB bankas šių metų liepos 7 d. įdiegė ir pradėjo naudoti naują informacinę sistemą, dėl to pasikeitė kai kurių paslaugų teikimo tvarka.

Pasak SEB banko prezidento pavaduotojos, pagalbos verslui tarnybos ir finansų direktorės Aušros Matusevičienės, tai itin didelės apimties projektas, nes iš senosios į naująją sistemą reikėjo perkelti pagrindines banko duomenų bazes, pakeisti ir integruoti verslo procesus, užtikrinti darnų visų banko teikiamų paslaugų teikimą. Kadangi įdiegti naują pagrindinę banko sistemą yra technologiškai sudėtingas procesas, sistemos veiklos sutrikimų gali pasitaikyti ir baigus ją diegti.

Banko informacinę sistemą "FlexCube" sukūrė ir diegė tarptautinė informacinių technologijų (IT) bendrovė "Oracle Financial Services Software Limited". Daugiau kaip dvejus metus trukusį sistemos diegimo projektą vykdė tarptautinė IT bendrovės ir banko 370 specialistų komanda.

"FlexCube", banko teigimu, yra viena pažangiausių ir populiariausių sistemų. Ją šiuo metu naudoja finansų institucijos 105-iose pasaulio šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Prabangus viešbutis – nuostolingas
    Prabangus viešbutis – nuostolingas

    Pigių skrydžių bendrovė "Wizz Air" spalio pabaigoje pradės skraidinti iš Vilniaus į Tel Avivą. Skrydžiai vyks du kartus per savaitę. Anot Vilniaus oro uosto generalinio direktorius Gedimino Almanto, iki šiol skrydžiai į Tel Avivą buvo tik sezonin...

    1
  • Būsto pardavimas šiemet auga
    Būsto pardavimas šiemet auga

    Per pirmą šių metų pusmetį dauguma į kredito unijų vadovus siūlytų žmonių reikiamų egzaminų neišlaikė. Lietuvos bankas pranešė, kad šiemet egzaminus laikė iš viso 20 žmonių, iš jų tik trys žinių patikras išlaikė. Bankas šiemet sure...

  • Surinktų akcizų keliams aukoti nenori
    Surinktų akcizų keliams aukoti nenori

    Finansų ir Susisiekimo ministerijoms susiginčijus dėl šios siūlymo nuo kitų metų padidinti finansavimą keliams iš degalų akcizo, premjeras Algirdas Butkevičius kol kas susilaiko nuo pažadų skirti daugiau lėšų keliams."Ateinančiais metais mes g...

  • Medų atpigintų gera vasara
    Medų atpigintų gera vasara

    Norintiems pasimėgauti šiųmečiu medumi už jį tenka mokėti daugiau nei pernai. Tai nulėmė vėlyvas pirmasis medunešis. Bitininkai kol kas nesiryžta prognozuoti, ar aukštos medaus kainos išsilaikys visą sezoną.Kol kas branguŠiuo metu medaus kaino...

  • Įmonių grąža sumenko trigubai
    Įmonių grąža sumenko trigubai

    Per savaitę degalų kainos didžiausiuose degalinių tinkluose sumažėjo. 95 markės benzinas penktadienį "Lukoil" kainavo 4,52 lito, "Orlen" – 4,52 lito, "Statoil" – 4,54 lito, arba atitinkamai 5 centais, 8 centais ir 1 centu mažiau nei prieš savait...

  • KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis
    KT sprendimas kai ką paliks tuščiomis

    Netrukus bus pradėta atsiskaityti su bankrutavusio banko "Snoras" kreditoriais. Tačiau Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad valstybės institucijos turi prioritetą prieš kitus kreditorius, privatiems asmenims lieka nedaug šansų atgauti pinigus.Prie...

  • Atpigo dauguma grūdų
    Atpigo dauguma grūdų

    Per pirmą pusmetį buvo registruota 776 įmonių bankroto atvejai – 131 atveju (20 proc.) daugiau nei per tą patį 2012 m. laikotarpį, kaip rodo kreditų biuro "Creditinfo" duomenys. Neigiamas bankrotų statistikos tendencijas didžiąja dalimi lėmė ši...

  • Iš     kaimų    –    paskui    pinigus
    Iš kaimų – paskui pinigus

    Kol šalies valdžia kuria darbo grupes ir svarsto, kaip sumažinti vidinę gyventojų migraciją į didžiuosius miestus bei atgaivinti į ekonominę bedugnę riedančius regionus, kaimo vietovės toliau netenka tūkstančių gyventojų. Investicijų medžio...

  • Apribojo ūkininkų apetitą
    Apribojo ūkininkų apetitą

    Nuo kitų metų kovo didės tabako, o nuo balandžio – ir alkoholio akcizas. Skaičiuojama, kad puslitris alaus ir etilo alkoholio produktų brangs vidutiniškai apie 11 centų, vyno – apie 16 centų, pakelis cigarečių – apie 30 centų, pigiausių ciga...

  • Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia
    Kiaulių maras: grėsmė iš pasienio nesitraukia

    Lietuvos kiaulių augintojai neramiai stebi situaciją pasienyje su Baltarusija, kur užfiksuotas afrikinio kiaulių maro protrūkis. Pasak jų, šalies valdžia iki šiol ėmėsi tik parodomųjų saugos priemonių. Valdininkai tikina, kad situacija netrukus k...

Daugiau straipsnių