- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Košės – sveikas, sotus, o jei nepašykštėsite išmonės, dar ir labai skanus maistas. Tačiau neregėtai didelė kruopų įvairovė skatina kulinariniams eksperimentams. "Salotos, sriubos, troškiniai, kotletai, įvairūs apkepai, vištos ar žuvies įdaras, pyragai ir desertai – kruopos tinka labai įvairiems patiekalams", – tikina maisto specialistė Inga Pupelienė.
Salotos su kuskuso kruopomis
1 raudonos paprikos,
1 geltonos paprikos,
160 g kuskuso kruopų,
600 g daržovių sultinio,
40 g anakardžių riešutų,
60 g gražgarsčių salotų.
Padažas
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 šaukšteliai garstyčių.
Nedideliame aliejaus kiekyje pakepinkite kubeliais supjaustytas paprikas. Kepkite, kol suminkštės, bet neiškeps iki galo – apie 5–7 min. Tuomet suberkite kuskuso kruopas ir kepkite nuolat maišant. Po 4–5 min. supilkite karštą daržovių sultinį, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant nedidelės kaitros iki kruopos išbrinks ir sugers visą sultinį. Troškinį sudėkite į plokščią dubenį, ant viršaus suberkite riešutus, susmulkintas gražgarstes, apšlakstykite aliejumi, garstyčiomis ir viską atsargiai išmaišykite.
Grikių kotletai
140 g grikių,
4 šaukštų grikių miltų,
2 kiaušiniai,
2 nedidelės morkos,
2 nedideli svogūnai,
druskos,
pipirų,
aliejaus daržovėms ir kotletams kepti.
Grikius išvirkite ir atvėsinkite. Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinkite nedideliame kiekyje aliejaus. Kai jie pasidarys skaidrus, suberkite smulkiai tarkuotas morkas ir kepkite iki daržovės suminkštės. Į grikius sudėkite pakepintas daržoves, miltus, įmuškite kiaušinius, įberkite prieskonių ir paruoškite masę kotletams. Jei masė biri, dar įberkite miltų. Formuokite norimo dydžio kotletus ir apkepkite nedideliame aliejaus kiekyje, kol gražiai paruduos.
Žuvies apkepas su kukurūzų kruopomis
1 kg žuvies filė,
1 stiklinė kukurūzų kruopų,
2 stiklinės vandens,
1 stiklinė riebios grietinėlės,
2 svogūnai,
3 skiltelės česnako,
70 g mocarelos ar kieto sūrio,
druskos, pipirų, rozmarino,
aliejaus.
Žuvies filė supjaustykite gabaliukais, kruopas perplaukite, svogūnus ir česnakus susmulkinkite. Kruopas tolygiu sluoksniu paskleiskite ant aliejumi ištepto kepimo formos dugno, sudėkite žuvį, ant jos paskleiskite svogūnus ir česnakus, pabarstykite prieskoniais ir viską užpilkite su vandeniu sumaišyta grietinėle. Apkepą kepkite 30 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, tada viršų apklokite mocarelos sūrio griežinėliais arba tarkuotu kietu sūriu ir kepkite iki sūris išsilydys bei gražiai apskrus.
Perlinių kruopų sriuba su grybais
670 g pievagrybių,
30 g džiovintų baravykų,
1 stiklinė perlinių kruopų,
1 bulvė,
1 svogūnas,
2 morkos,
2 stiklinės jaunų špinatų,
3 šaukštai aliejaus,
8 stiklinės karšto vandens,
1 skiltelė česnako,
druskos, pipirų,
kelios šakelės šviežių krapų ir petražolių,
3 lauro lapeliai.
Perlines kruopas mirkykite per naktį. Atskirai kelioms valandoms užmerkite baravykus, paskui apvirkite vandenyje (dvi stiklinės) ir atvėsinkite, nuoviro neišpilkite. Pievagrybius supjaustykite kubeliais, jei nedideli – plonomis plokštelėmis, susmulkinkite visas daržoves ir išvirtus baravykus. Puode įkaitinkite aliejų. Jame pakepinkite svogūną ir česnaką, paskui sudėkite morkas, bulves, pakepinkite 5 min., o tada sudėkite baravykus, perlines kruopas, prieskonius, supilkite grybų nuovirą, įpilkite karšto vandens ir virkite 50 min. arba iki kruopos ir bulvės išvirs. Virimo pabaigoje suberkite špinatus, sriubą pagardinkite žalumynais.
Sago kruopų apkepas
1 stiklinė sago kruopų,
2 stiklinės natūralaus arba kokosų, migdolų pieno,
4 kiaušiniai,
60 g cukraus,
30 g sviesto,
2 šaukštai maltų džiūvėsėlių,
druskos,
riebalų kepimo formai ištepti.
Sago kruopas perplaukite, užpilkite verdančiu pienu, išvirkite ir atvėsinkite. Kol jos dar šiltos, įmaišykite sviestą. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Juos išsukite su cukrumi ir sudėkite į kruopas. Baltymus išplakite su trupučiu druskos iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į kruopas. Kepimo formą ištepkite sviestu ar aliejumi, pabarstykite džiūvėsėliais, sukrėskite ir išlyginkite tešlą. Apkepą kepkite 25–30 min. arba iki gražiai parus 180 °C orkaitėje.
Šalavijo sėklų (chia) pudingas
50 g sėklų,
254 ml riešutų pieno,
2 šaukšteliai klevų sirupo,
1,5 šaukštelio žaliosios arbatos mačia miltelių.
Sumaišykite visus produktus, sandariai uždarykite ir palikite per naktį, kad išbrinktų sėklos. Pudingą patiekite su įvairiomis šviežiomis ar šaldytomis uogomis, vaisiais, granola, jį skanu valgyti net su grikių koše.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Išeitis skubantiems: makaronai – ne tik greitiems, bet ir maistingiems pietums
Dažnai į darbo ir namų ruošos rutiną įsisukę žmonės savo sveikatą palieka trečioje vietoje, tad ir jų dienotvarkėje lieka vis mažiau laiko tiek poilsiui, tiek visaverčiams pietums. Visgi svarbu nepamiršti, kad kasdieniai mitybos įp...
-
V. Klopova: gaminant ir mėgaujantis negali nepavykti
Tinklaraščio "Gaminame ir mėgaujamės" autorė Viktorija Klopova savo siūlomais patiekalais siekia paįvairinti kasdienį stalą. Pačios kuriamą tinklaraštį ji vadina virtualiąja knyga, kurioje bent kelis įdomius puslapius gali ...
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...
-
Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką. ...
-
I. Bagūnė: kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai5
Kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai ir be streso – įsitikinusi maisto tinklaraščio "Virtuvės princesė" autorė Irma Bagūnė. Su savo sekėjais ji dalijasi paprasto maisto receptais...