Quantcast

Kruopų patiekalai vilioja neįtikėtinais skoniais (receptai)

  • Teksto dydis:

Desertas iš kruopų, blyneliai iš kruopų, kepta košė – šio savaitgalio TV3 laidoje „La Maistas“, šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos viešnia Eglė Juzumienė pasidalys receptais ir patarimais, kuriais vadovaudamiesi pasigaminsite įdomių, gardžių, netikėtų patiekalų iš įvairių kruopų. 

Laidos viešnia E. Juzumienė – maisto fotografė ir tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ įkūrėja orkaitėje keps avižinę košę su vaisiais ir uogomis, kitas jos patiekalas turės dvi variacijas – grikių salotos su keptomis daržovėmis ir lašiša arba vegetariškas variantas – su ožkos sūriu.

„Aš paruošiu pusryčių košę, kepamą orkaitėje. Ją dažnai gaminame savaitgaliais namuose. Tai paprastas, greitai pagaminamas patiekalas, puikiai tiks tiems, kas nemėgsta stovėti prie puodų, nes kepama orkaitėje. Ją galima pasiruošti ir iš vakaro“, – savo patiekalą pristatė Eglė.

Laidos viešnia mėgsta įvairias kruopas, o labiausiai – grikius. „Labai mėgstu grikius, grikiai man yra kruopa yra numeris vienas. Labai skanu grikiai su pesto padažu, mano vaikas labai mėgsta, kai verdu grikių košę su cinamonu ir bananu. O man pačiai vaikystėje patiko grikių košė su kondensuotu pienu“, – įvairius grikių valgymo variantus pristatė Eglė.

Grikius mėgsta ir nuolatinis laidos „La maistas“ šefas, istorinės virtuvės žinovas Tomas Rimydis:

„Grikiai yra universalios kruopos, kurios tinka valgyti pusryčiams, gaminti įvairius troškinius, rizoto su įvairiausiais priedais, ar panaudoti kaip pakaitalą vietoj bulvių. Tereikia įjungti fantaziją ir paeksperimentuoti. Grikiams skirtingą skonį suteikia žalumynai, daržovės, sūris“.

„Kruopos yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Iš jų mes mokame gaminti labai daug. Jos mums padėjo išgyventi sunkmečius, invazijas, karus. Turime gausybę patiekalų, išlikusių iki šių dienų“, – kalbėjo Tomas.

Laidos žiūrovams T. Rimydis siūlys pasigaminti perlinių kruopų troškinį su avies sūriu, daržovėmis ir šonine, o desertui – avižinių dribsnių pudingą.

Kitas nuolatinis laidos šefas grilio virtuozas ir mėsos gerbėjas V. Blauzdavičius gamins jautienos kepenėlių ir grikių blynelius bei rizoto su grybais ir vištiena. Rizotui Vylius naudojo portabello grybus, bet sako, kad puikiai tinka ir pievagrybiai ar bet kokie kiti grybai, kuriuos turite, net ir džiovinti.

„Aš improvizuoju. Yra šimtai plovo ar rizoto receptų, bet viską galima pritaikyti ir naudoti tai, geriausia ką turime čia ir gaminti plovą pavyzdžiui su vištiena, o ne aviena“, – sakė Vylius.

Laidos žiūrovams siūlome pasigaminti Tomo perlinių kruopų troškinį

Troškiniui reikės:

• 200 g perlinių kruopų;

• 1 l vandens;

• 100 g šaltai rūkytos šoninės;

• 100 g kietojo sūrio (rekomenduojama avies);

• 100 g balto vyno (nebūtina);

• 100 g morkų;

• 100 g pastarnokų;

• 50 g džiovintų baravykų;

• 50 g svogūnų;

• 20 g česnakų;

• 30 g krapų;

• 30 g petražolių;

• alyvuogių aliejaus.

Patiekiant:

• 30 g morkų;

• 10 g burokėlių lapelių;

• 10 g aliejaus (rekomenduojama naudoti duonos aliejų).

Gaminimas:

1. Džiovintus baravykus išmirkyti nedideliame kiekyje šalto vandens (apie 100 ml).

2. Puode ant alyvuogių aliejaus apkepinti smulkinti svogūnai su česnakais ir šonine.

3. Dėti prieskonines žoleles ir smulkintus džiovintus baravykus.

4. Dėti perlines kruopas, išmaišyti.

5. Pilti baltą vyną, skystį nuo grybų mirkymo, dalį vandens.

6. Dėti smulkintus pastarnokus, morkas ir viską ant nedidelės ugnies troškinti apie 15-20 minučių vis įpilant truputį vandens ir nuolat maišant.

7. Troškinimo pabaigoje išimti prieskonines žoleles.

8. Kai kruopos suminkštėja, dėti tarkuotą sūrį ir smulkintus žalumynus.

9. Paruoštą troškinį tiekti su morkomis, burokėlių lapais ir duonos aliejumi.

Skanaus!

„La Maistas“ laida – sekmadienį 9 val. per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kruopis

Kruopis portretas
Dekit daugiau receptu,nes liaudis supirkusi visas kruopas parduotuvese nezinos kaip ir su kuo jas valgyt
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių