- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Desertas iš kruopų, blyneliai iš kruopų, kepta košė – šio savaitgalio TV3 laidoje „La Maistas“, šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos viešnia Eglė Juzumienė pasidalys receptais ir patarimais, kuriais vadovaudamiesi pasigaminsite įdomių, gardžių, netikėtų patiekalų iš įvairių kruopų.
Laidos viešnia E. Juzumienė – maisto fotografė ir tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ įkūrėja orkaitėje keps avižinę košę su vaisiais ir uogomis, kitas jos patiekalas turės dvi variacijas – grikių salotos su keptomis daržovėmis ir lašiša arba vegetariškas variantas – su ožkos sūriu.
„Aš paruošiu pusryčių košę, kepamą orkaitėje. Ją dažnai gaminame savaitgaliais namuose. Tai paprastas, greitai pagaminamas patiekalas, puikiai tiks tiems, kas nemėgsta stovėti prie puodų, nes kepama orkaitėje. Ją galima pasiruošti ir iš vakaro“, – savo patiekalą pristatė Eglė.
Laidos viešnia mėgsta įvairias kruopas, o labiausiai – grikius. „Labai mėgstu grikius, grikiai man yra kruopa yra numeris vienas. Labai skanu grikiai su pesto padažu, mano vaikas labai mėgsta, kai verdu grikių košę su cinamonu ir bananu. O man pačiai vaikystėje patiko grikių košė su kondensuotu pienu“, – įvairius grikių valgymo variantus pristatė Eglė.
Grikius mėgsta ir nuolatinis laidos „La maistas“ šefas, istorinės virtuvės žinovas Tomas Rimydis:
„Grikiai yra universalios kruopos, kurios tinka valgyti pusryčiams, gaminti įvairius troškinius, rizoto su įvairiausiais priedais, ar panaudoti kaip pakaitalą vietoj bulvių. Tereikia įjungti fantaziją ir paeksperimentuoti. Grikiams skirtingą skonį suteikia žalumynai, daržovės, sūris“.
„Kruopos yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Iš jų mes mokame gaminti labai daug. Jos mums padėjo išgyventi sunkmečius, invazijas, karus. Turime gausybę patiekalų, išlikusių iki šių dienų“, – kalbėjo Tomas.
Laidos žiūrovams T. Rimydis siūlys pasigaminti perlinių kruopų troškinį su avies sūriu, daržovėmis ir šonine, o desertui – avižinių dribsnių pudingą.
Kitas nuolatinis laidos šefas grilio virtuozas ir mėsos gerbėjas V. Blauzdavičius gamins jautienos kepenėlių ir grikių blynelius bei rizoto su grybais ir vištiena. Rizotui Vylius naudojo portabello grybus, bet sako, kad puikiai tinka ir pievagrybiai ar bet kokie kiti grybai, kuriuos turite, net ir džiovinti.
„Aš improvizuoju. Yra šimtai plovo ar rizoto receptų, bet viską galima pritaikyti ir naudoti tai, geriausia ką turime čia ir gaminti plovą pavyzdžiui su vištiena, o ne aviena“, – sakė Vylius.
Laidos žiūrovams siūlome pasigaminti Tomo perlinių kruopų troškinį
Troškiniui reikės:
• 200 g perlinių kruopų;
• 1 l vandens;
• 100 g šaltai rūkytos šoninės;
• 100 g kietojo sūrio (rekomenduojama avies);
• 100 g balto vyno (nebūtina);
• 100 g morkų;
• 100 g pastarnokų;
• 50 g džiovintų baravykų;
• 50 g svogūnų;
• 20 g česnakų;
• 30 g krapų;
• 30 g petražolių;
• alyvuogių aliejaus.
Patiekiant:
• 30 g morkų;
• 10 g burokėlių lapelių;
• 10 g aliejaus (rekomenduojama naudoti duonos aliejų).
Gaminimas:
1. Džiovintus baravykus išmirkyti nedideliame kiekyje šalto vandens (apie 100 ml).
2. Puode ant alyvuogių aliejaus apkepinti smulkinti svogūnai su česnakais ir šonine.
3. Dėti prieskonines žoleles ir smulkintus džiovintus baravykus.
4. Dėti perlines kruopas, išmaišyti.
5. Pilti baltą vyną, skystį nuo grybų mirkymo, dalį vandens.
6. Dėti smulkintus pastarnokus, morkas ir viską ant nedidelės ugnies troškinti apie 15-20 minučių vis įpilant truputį vandens ir nuolat maišant.
7. Troškinimo pabaigoje išimti prieskonines žoleles.
8. Kai kruopos suminkštėja, dėti tarkuotą sūrį ir smulkintus žalumynus.
9. Paruoštą troškinį tiekti su morkomis, burokėlių lapais ir duonos aliejumi.
Skanaus!
„La Maistas“ laida – sekmadienį 9 val. per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
V. Klopova: gaminant ir mėgaujantis negali nepavykti
Tinklaraščio "Gaminame ir mėgaujamės" autorė Viktorija Klopova savo siūlomais patiekalais siekia paįvairinti kasdienį stalą. Pačios kuriamą tinklaraštį ji vadina virtualiąja knyga, kurioje bent kelis įdomius puslapius gali ...
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...
-
Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką. ...
-
I. Bagūnė: kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai5
Kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai ir be streso – įsitikinusi maisto tinklaraščio "Virtuvės princesė" autorė Irma Bagūnė. Su savo sekėjais ji dalijasi paprasto maisto receptais...
-
Rauginti kopūstai – net ir šokoladinio torto slaptasis ingredientas (trys receptai)
Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir iš jų gaminamų patiekalų. Maloniai rūgšti raugintų kopūstų sriuba ar sotus troškinys puikiai sušildo šaltą žiemos dieną, o organizmas gauna reik...