Quantcast

Dėl Didžiojo teatro meno vadovo užpuolimo prisipažino šokėjas

Visi trys įtariamieji, sulaikyti dėl Didžiojo teatro baleto meno vadovo užpuolimo, tarp jų - vienas pagrindinių šokėjų Pavelas Dmitričenka, prisipažino kalti, trečiadienį pranešė Maskvos policija.

P.Dmitričenka, kuris sumanė tą išpuolį, kai Sergejui Filinui į veidą buvo šliūkštelėta rūgšties, Jurijus Zaruckis, kuris įvykdė išpuolį, ir vairuotojas Andrejus Lipatovas pasirašė rašytinius prisipažinimus, sakoma policijos pranešime.

„Įtariami šio nusikaltimo užsakovas ir vykdytojas P.Dmitričenka ir J.Zaruckis, taip pat - vairuotojas A.Lipatovas, pasirašė rašytinius prisipažinimus ir buvo sulaikyti“, - agentūrai „Interfax“ sakė sostinės policijos spaudos tarnybos pareigūnas.

Kaip sakė šaltinis policijoje, A.Lipatovas atvežė J.Zaruckį į nusikaltimo vietą.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad įtariamas užpuolimo vykdytojas, 35 metų J.Zaruckis, buvo areštuotas Tverės regione į šiaurę nuo Maskvos.

Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad A.Lipatovas buvo areštuotas Stupine - didžiuliame Maskvos priemiestyje, kur Didysis teatras turi vasarnamius, kuriais naudojasi šokėjai ir vadovybė. P.Dmitričenka pastarojo meto interviu sakydavo, kad laisvu laiku rūpinasi tais vasarnamiais.

Su policija susijęs tinklalapis „Life News“ pranešė, kad J.Zaruckis ir A.Lipatovas buvo susekti pagal skambučius mobiliaisiais telefonais iš nusikaltimo vietos.

Sausio 17-osios naktį užpuolikas S.Filinui į veidą šliūkštelėjo rūgšties, kuri nudegino veidą ir akių ragenas. Po virtinės Maskvoje atliktų operacijų S.Filinas išvyko toliau gydytis į Vokietiją. Didžiajame teatre jo sugrįžimo į darbą laukiama iki vasaros.

P.Dmitričenka, kuris Didžiajame teatre pradėjo dirbti 2002-aisiais, pastaraisiais metais šoko kelias svarbias partijas, tarp jų - Ivano Rūsčiojo Sergejaus Prokofjevo to paties pavadinimo balete.

Kaip nurodoma Didžiojo teatro interneto svetainėje, kovo 16 dieną P.Dmitričenka turėjo šokti Piotro Čaikovskio balete „Miegančioji gražuolė“ - ironiška, bet nekalto pavadinimo Mėlynojo paukščio rolę.

Šaltinis policijoje naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, jog tyrėjai turi įrodymų, kad P.Dmitričenka, kuris taip pat šoko piktadarį „Gulbių ežere“, užsakė minimą užpuolimą, bet dar aiškinasi jo motyvus.

Didžiojo teatro atstovė Katerina Novikova sakė, kad vadovybė nežinojo apie jo ir S.Filino konfliktą.

Ji atrodė susierzinusi ir ėmė teisintis, kai kalbėjo apie nesutarimų trupėje tikimybę. Ji sakė: „Manau, kad Didžiojo teatro trupė laukia Sergejaus sugrįžimo, myli jį ir linki jam greitai pasveikti“.

Tačiau valstybinis Pirmasis kanalas pranešė, kad P.Dmitričenkos mergina, kuri taip pat yra Didžiojo teatro solistė, nesutarė su S.Filinu.

S.Filino kolegos yra sakę, kad užpuolimas galėjo būti kerštas už tai, kad jis geidžiamiems vaidmenims atrinkdavo vienus, o ne kitus šokėjus. S.Filinas prieš išeidamas iš Maskvos ligoninės valstybinei televizijai sakė žinantis, kas užsakė išpuolį, bet atsisakė nurodyti to žmogaus pavardę.

Dienraštis „Izvestija“ citavo S.Filino draugą, sakiusį, kad jis su P.Dmitričenka ginčijosi dėl savo, kaip vadovo, sprendimų.

„Meno direktorius turi teisę savo nuožiūra spręsti dėl repertuaro ir to, kas kokiame balete šoks. Jeigu Sergejui būtų darę įtaką visi tie, kurie norėjo viename ar kitame vaidmenyje matyti savo draugus, mylimuosius, pažįstamus, žmonas ir drauges, Didysis teatras būtų liovęsis egzistuoti“, - sakė Grigorijus Belkinas, kurį laikraštis pavadino artimu S.Filino draugu.

„Buvo daug atvejų, kai žmonės bandė jį papirkti ... Konfliktas su Dmitričenka tikriausiai buvo to stiliaus“, - pridūrė jis.

Rusijos žiniasklaidoje buvo spėliojama, kad P.Dmitričenka galėjo turėti motyvą dėl savo draugės Anželinos Voroncovos, jaunos teatro balerinos, konfliktų su S.Filinu vaidmenų skirstymo klausimu.

„Dmitričenka aktyviai gindavo tą jauną solistę“, - rašė dienraštis „Izvestija“, cituodamas šaltinį teatre, kuris taip pat sakė, kad P.Dmitričenka turi „audringą temperamentą“.

S.Filinas neseniai atsisakė skirti A.Voroncovai solinę partiją „Gulbių ežere“, pranešė interneto naujienų svetainė Gazeta.ru, taip pat remdamasi šaltiniu Didžiajame teatre.

Didysis teatras yra viena pagrindinių Rusijos kultūros institucijų ir labiausiai garsėja „Gulbių ežeru“ bei kitais klasikiniais baletais. Tačiau užkulisiuose baleto trupę drasko didelės intrigos ir vidaus kovos, pastaraisiais metais privertusios išeiti kelis meno direktorius.

Vasario mėnesį interviu žurnalui „Snob“ Didžiojo teatro generalinis direktorius Anatolijus Iksanovas sakė, kad S.Filino užpuolimą įkvėpė vienas pagrindinių šokėjų Nikolajus Ciskaridzė.

„Dėl to konkretaus nusikaltimo jo nekaltinu, bet kaltinu Nikolajų eskalavus situaciją teatre, darius psichologinį spaudimą teatro darbuotojams ir vadovybei, Filinui, man pačiam ir mokytojams“, - sakė jis.

N.Ciskaridzė, kuris ilgą laiką kritikavo teatro vadovybę, tokius kaltinimus neigė ir apkaltino A.Iksanovą bei jo sąjungininkus kurstant šį ginčą.

P.Dmitričenkos draugę A.Voroncovą mokė N.Ciskaridzė.

Daugelis baleto žvaigždžių, tarp jų - Anastasija Voločkova, palaikė N.Ciskaridzę.

Aleksejus Ratmanskis, kuris Didžiojo teatro baleto meno vadovas buvo nuo 2004 iki 2008 metų, atmosferą teatre palygino su „bjauria kloaka“ ir sakė, kad S.Filino užpuolimas išplaukia iš „jokios etikos nebuvimo šiame teatre“.

Dabar A.Ratmanskis yra Niujorke įsikūrusio Amerikos baleto teatro choreografas.

Intrigos Didžiajam teatrui nebuvo svetimos nuo pat to laiko, kai jis 1776 metais, valdant imperatorei Jekaterinai Didžiajai, buvo pastatytas. Nuo 1995-ųjų jo baleto trupėje pasikeitė penki meno vadovai.

2003 metais Didžiojo teatro vadovai buvo labai kritikuojami dėl bandymo atleisti baleriną A.Voločkovą, kuri esą buvo per sunki. 2011 metais baleto direktoriaus pavaduotojas Genadijus Janinas, kuris tada buvo laikomas kandidatu į meno vadovus, pasitraukė dėl internete pasirodžiusių pornografinių jo nuotraukų.

Netoli Maskvos Raudonosios aikštės esantis teatras 2011-aisiais buvo iškilmingai atvertas po šešerius metus trukusios ir 700 mln. dolerių kainavusios renovacijos, kurios metu buvo atkurta jo carinė prabanga. Vis dėlto renovacija sulaukė ir kritikos - dėl smarkiai viršyto biudžeto.

Nuo to laiko teatras dažnai sulaukdavo kritikos ir dėl meninės programos.

Įtakingi Rusijos kultūros veikėjai pernai lapkritį parašė prezidentui Vladimirui Putinui ir paragino atleisti Didžiojo teatro generalinį direktorių A.Iksanovą.

Teatras kritiką atmetė ir sakė, kad nebuvo atsižvelgta į trupės naujausius pasirodymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

m

m portretas
m-jo, menas - BAISI jėga...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių