Quantcast

Virtualaus apiplėšimo magija

Anksčiau buvo dažnai kuriami filmai apie pavienius genialius lošėjus, o dabar šie personažai užleidžia vietą darnaus komandinio žaidimo dalyviams. Žiūrovų dėmesiui – "Apgaulės meistrai".

Lošimų dramos

Azartiniai lošimai vilioja ne tik greitai pralobti svajojančius lengvatikius, bet ir meniškos natūros avantiūristus. Jiems kortų ar ruletės stalas yra puiki kvapą gniaužiančių dramų aikštelė, kurioje galima stebėti, kaip svaiginama pergalė akimirksniu gali virsti visišku bankrotu. Tai vieta, kur išbandomi lošėjų nervai ir sugebėjimas ramia veido išraiška blefuoti.

p>Vieni jų visiškai pasikliauja likimu arba savo intuicija, kiti mėgina perprasti atsitiktinumų sistemą ir veikti moksliškai. Šie apsiginkluoja ne tiktai gana abstrakčia tikimybių teorija, bet ir konkrečiais matematikų apskaičiuotais dėsningumais. Jais remiasi visokiausi populiarių knygų autoriai, kurie savo veikalus mėgsta pateikti kaip praktinių patarimų turinčius vadovėlius. Tiesa, juos skaito ne tik lengvo grobio mėgėjai, bet ir tie, kurie gauna gerus pinigus už tai, kad kurtų visokiausius saugiklius, galinčius užkirsti kelią išradingoms svetimų pinigų pasisavinimo teorijoms.

Apiplėšimai modernėja

Anksčiau viskas buvo paprasčiau. George’o Clooney suvaidintas Denis Oušenas (režisieriaus Steveno Soderbergh’o filmuose) suburia bendraminčių komandą, įžūliai apiplėšia net trejus didžiausius Las Vegaso lošimo namus ir ramiausiai grobį išsineša krepšiuose. Arba aktoriaus Jeremy Ironso trečiajame "Kietame riešutėlyje" suvaidintas charizmatiškas piktadarys susprogdina kelis Niujorko objektus, o pasinaudodamas visuotiniu sąmyšiu apiplėšia Centrinį rezervinį banką ir į keliolika sunkvežimių susikrauna tonas aukso luitų. Aišku, kad tokios kvapą gniaužiančios operacijos realiai atliekamos mirtinai pavojingų įvykių vietose ir retai apsieina be aukų.

Bet viskas keičiasi. Dabar ir realiame gyvenime vis dažniau girdime, kad banalius apiplėšimus su neišvengiamais susišaudymais ir gaudynėmis vis dažniau keičia virtuoziškai atliekami virtualūs nusikaltimai, kai plėšikams visai nebūtina dalyvauti apiplėšimo vietose. Vieną tokią moderniomis technologijomis pagrįstą "amžiaus apiplėšimą" galime pamatyti filme "Apgaulės meistrai". Juostoje išradingi nusikaltėliai savo veiklai pritaiko triukus, kuriems galėtų pavydėti pats Davidas Copperfieldas (sakoma, kad jis konsultavo filmo autorius).

Spalvingas pinigų šou

Grupelė gerai tarpusavy sutariančių aferistų, pasivadinusių "Keturiais raiteliais", kelia paniką patyrusioms FTB pajėgoms, nes gali dideles pinigų sumas iš patikimai saugomų bankų pavogti per atstumą. Jie yra tikri savo amato virtuozai ir mėgsta savo akcijas organizuoti taip, kad jų vaisiais galėtų pasinaudoti ir atsitiktiniai žmonės, reikiamu metu tinkamoje vietoje pakliuvę į tikrą banknotų lietų. Tikru išradingos komandos benefisu, parengtu kaip spalvingas šou, tampa vieno Paryžiaus banko apiplėšimas, stebint minioms smalsuolių, kai "Raiteliai" operacijai vadovauja iš Las Vegaso.

Sakote, kad tai neįmanoma? Taip manė ir FTB specialusis agentas Dilanas Hobsas (akt. Markas Ruffalo), kol pats savo akimis pamatė panašų fantastinį reginį. Tradicinės policininkų priemonės čia tikrai bejėgės. Todėl į pagalbą tenka kviestis magiškų triukų demaskuotoją Tadeusą Bredlį (akt. Morganas Freemanas). Rezultatai gali nustebinti tik tuos, kurie per iliuzionistų seansą buvo labai nepastabūs.


"Apgaulės meistrai" ("Now You See Me") ***

Kriminalinis trileris. JAV, 2013 m. Rež. Louis Leterrier. Vaidina Jesse Eisenbergas, M.Ruffalo, M.Freemanas, Isla Fisher, Michaelas Caine’as.

veiksmas 2

humoras 2

įtampa 2

erotika 0

siaubas 1

Nuo 2013 06 14

115 min.

N-13



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių