Quantcast

Vilniuje – medžioklinių šunų paroda

  • Teksto dydis:

Vilniaus gyventojai ir svečiai kviečiami apsilankyti Vilniaus medžioklinių šunų parodoje. Vilniaus centre, prie Baltojo tilto, Upės g. 6 (teritorijoje linkt Lietuvos edukologijos universiteto), šeštadienį vyks medžioklinių šunų paroda. Parodos pradžia – 9.45 val.

Parodoje bus vertinamos medžioklinių šunų veislių eksterjero (atitikimo standartui) savybės, vyks gražiausio parodos šuns rinkimai. Šunų veisles vertins sertifikuoti tarptautinės ir nacionalinės kategorijos teisėjai, įvertintiems šunims bus suteikti atitinkamos klasės diplomai.

Šunys lydi žmogų medžioklėje kaip palydovai ir kaip padėjėjai jau tūkstančius metų. Senaisiais laikais šunys padėdavo žmogui surasti žvėris, vijo juos į spąstus, gaudykles, tinklus. Atsiradus parakui, sparčiai tobulėjant šaunamiesiems ginklams, šunų vaidmuo medžioklėje keitėsi. Didelę reikšmę įgijo jų panaudojimas po šūvio, aptinkant sužeistus žvėris ir paukščius.

Medžioklėse svarbiausios šunų darbinės savybės ir sugebėjimai, tačiau atitikimas veislei – taip pat svarbus, kadangi veislės nurodo įgimtas šunų savybes, kurias ir stengiamasi išnaudoti konkrečioms funkcijoms medžioklėje atlikti.

Pagal panaudojimą medžioklinius šunis galima skirstyti į skalikus, vižlus, spanielius, urvinius, kurtus, pėdsekius, retriverius ir laikas. Skalikų paskirtis yra rasti žvėries pėdsakus ar patį žvėrį, pakelti jį iš guolio ir skalijant sekti jo pėdsakais. Vižlai pastaruoju metu naudojami kaip įvairiapusiai (universalūs) medžiokliniai šunys, ankstesnė jų paskirtis buvo paukščių medžioklė lauke. Spanieliai – nedideli, ilgaplaukiai, ilgaausiai šunys, turintys labai stiprų aportavimo instinktą, todėl pasitarnauja atnešdami sumedžiotus paukščius ir žvėrelius. Urvinių (taksų ir terjerų) paskirtis medžioklė urvuose. Kurtų paskirtis yra pavyti ir pagauti žvėrį, jie bėgdami pasiekia net 60 km/h greitį. Pėdsekiai yra skirti sužeistiems kanopiniams žvėrims sekti. Retriverių paskirtis – surasti ir atnešti sumedžiotus ar sužeistus paukščius bei žvėris. Laikos – universalūs šunys stačiomis ausimis ir riesta uodega, jų paskirtis surasti, aploti, sustabdyti švelniakailius žvėrelius, paukščius ar kanopinius žvėris tol, kol prieis medžiotojas.

Skirtingai nei grožėjimuisi, bendravimui išveistos „parketinės“ arba saugojimo instinktu išsiskiriančios aviganių veislės, medžioklinių šunų paskirtis – padėti žmogui, būti sumaniais ir naudingais žmogaus pagalbininkais. Parodoje dalyvaus ir jauni, ir jau brandūs šunys, tarp pastarųjų bus ne vienas įveikęs jei ne ugnį, tai vandenį, išbandyti realiose medžioklėse, šunų darbinių savybių bandymuose, kur atsiskleidžia tikrosios šuns savybės, sugebėjimai, kiekvieno jų vertė.

Parodoje šunys bus suskirstyti pagal Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) nustatytas grupes, demonstruos veislėms būdingas savybes ir bus teisėjų vertinami 3 ringuose. Darbas ringuose vyks nuo 10.00 iki 12.30 val.

I ringe išvysime: trumpaplaukius, nykštukinius ir šiurkščiaplaukius taksus, trumpaplaukius foksterjerus, valų terjerus, jagdterjerus, suomių špicus, Vakarų Sibiro laikas ir lietuvių skalikus. Šunis vertins nacionalinės kategorijos teisėja Erika Junevičienė.

II ringe matysime: vipetus, levretes, rusų kurtus, airių vilkogaudžius, bavarijos kalnų pėdsekius, biglius, Rodezijos ridžbekus. Šunis vertins nacionalinės kategorijos teisėja Laima Eidukienė.

III ringe stebėsime: vokiečių vachtelhundus, dratharus ir kurtsharus, Berno skalikus, Labradoro, auksaspalvius ir lygiaplaukius retriverius, Veimaro ilgaplaukius ir trumpaplaukius paukštšunius, trumpaplaukius vengrų vižlus, burbonų brakus. Šunis vertins tarptautinės kategorijos teisėjas Aleksandras Kuleša.

Parodos vyriausiasis teisėjas – A. Kuleša.

12.30 – vyks gražiausio parodos šuns rinkimai, diplomų įteikimai. Parodos uždarymas  – 13.00 val.

Parodos organizatorius: Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija (LMŽD).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių