Quantcast

Vilniaus taryba pritarė atnaujinto nacionalinio stadiono projektui

Vilniaus miesto taryba trečiadienį pritarė daugiafunkcio komplekso su nacionaliniu stadionu statybos koncesijos sutarties pakeitimams, indeksuojant projekto kainą bei jį kiek išplečiant.

Už sutarties pakeitimus balsavo 27 tarybos nariai, prieš buvo 17, susilaikė trys.

Atnaujintą koncesijos sutartį dar turės įvertinti Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), o Europos Komisija (EK) turėtų patvirtinti, kad pakeitimais nėra suteikiama neteisėta valstybės pagalba.

Opozicija klausė apie kainą, koncesijos sąlygas

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas teigė, kad vien tik futbolo stadiono kaina – 52,4 mln. eurų – sudarys mažiau nei pusę visos statybų kainos.

„Mes iš administracijos pusės manome, kad tai yra greičiausias ir pigiausias būdas miestui turėti visą šią reikalingą infrastruktūrą“, – tarybos posėdyje teigė A. Bužinskas.

Opozicinės „Laisvės ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Vydūnas Sadauskas teiravosi, kodėl 2020 metais koncesininko pasiūlyta 2,5 mln. eurų (be PVM) papildomų 3 tūkst. stadiono vietų kaina dabar auga iki 5,6 mln. eurų: „Kodėl jūs net 100 proc. didinate indeksaciją papildomoms 3 tūkst. vietų?“

A. Bužinskas teigė, jog papildomi darbai neindeksuojami, o nustatant jų kainą vertinti trijų rinkos dalyvių pasiūlymai, todėl kaina esą yra pagrįsta.

Opozicijos atstovas Aleksandras Nemunaitis teigė, kad per dvejus išpirkus iš koncesininko kompleksą, jį savivaldybei toliau reikės nuomotis rinkos kainomis daugiau nei 20 metų.

„Taip ir veikia koncesija. Viena iš priežasčių, kodėl miestas ėjo į koncesiją – tam, kad to objekto patiems neoperuoti. (...) Jeigu tai darytų miestas, tikėtina, kad operuojant tokią infrastruktūrą mums greičiausia tai būtų minusinės sąnaudos ir mes papildomai daugiau susimokėtume nei už tą laiką, kurį, tikėtina, nuomosimės“, – aiškino A. Bužinskas.

Jis patvirtino, kad komplekso sales, areną, aikštę savivaldybė neformaliam ugdymui galės nuomotis rinkos kainomis, tačiau turės pirmenybę pasirinkti nuomos laiką.

A. Bužinskas sakė, kad dėl būsimo komplekso operatoriaus spręs koncesininkas, miestas jį renkantis nedalyvaus.

„Faktas, jeigu matytume, kad pasirenkamas kažkoks blogos reputacijos operatorius, tai mes tikrai galėsime savo nuomonę išsakyti, bet teisiškai už operavimą yra atsakinga koncesininkas“, – teigė A. Bužinskas.

Nepritarus EK, projektas žlugtų

Administracijos direktorius teigė, kad pagal sutarties pakeitimo projektą koncesininkas po kainos indeksavimo nebegalės prašyti papildomai didinti jo kainą: „Tikėtina, o, tiksliau, esu beveik garantuotas, kad šiuo klausimu taryboje esame paskutinį kartą“.

Atsakydamas į klausimą, kas būtų, jeigu EK atsisakytų patvirtinti atnaujintą koncesijos sutartį su indeksuota kaina, A. Bužinskas teigė, jog tai reikštų projekto žlugimą.

„Tos sutarties rėmuose mes jau nebegalėtume daryti kažkokių pakeitimų, kas leistų jį išsaugoti. Tuomet planas B, matyt, yra ruoštis teisminiams procesams ir aiškintis, kas kaltas, kad projektas neįvyko, – savivaldybė ar koncesininkas“, – teigė administracijos direktorius.

Pasak A. Bužinsko, dėl papildomų darbų komplekso statybų laikas ilgėja 1,5 metų.

Miestui ir valstybei projektas brangtų 2 mln. eurų

Komplekso statybos kainą siūloma indeksuoti 40,4 proc., iš jų savivaldybė ir Vyriausybė padengtų apie 28,7 proc., o likusią dalį – 11,6 proc. (apie 9,5 mln. eurų be PVM) – „Hanner“, kuri ją dengtų iš apyvartinių lėšų ir pelno.

Bendra komplekso koncesijos kaina po indeksavimo siektų 157,26 mln. eurų (su PVM) ir būtų beveik 2 mln. eurų didesnė nei iki indeksavimo – tokia yra miesto ir valstybės įsipareigojimų suma.

Ji mažėja nedaug, nes savivaldybė žada sutaupyti 38,1 mln. eurų (su PVM) paskolų palūkanų, išsimokėdama koncesininkei už jos investicijas ne per 22 metus, o per dvejus – tam reikės 13,5 mln. eurų vietoje anksčiau numatytų 51,65 mln. eurų.

Indeksavus vien statybos kainą ji didėtų apie 27 mln. eurų (su PVM) – nuo 94,54 mln. eurų iki 121,68 mln. eurų.

Dar 13,07 mln. eurų (kartu su finansavimo karštais) kainuotų papildomi darbai: 3 tūkst. stadiono vietų, bendrą jų skaičių padidinant iki 18 tūkst., bei universali arena. Papildomus darbus finansuotų savivaldybė.

Projekto operavimo kaštai siektų 8,97 mln. eurų (su PVM) ir būtų 0,9 mln. eurų mažesni nei planuota anksčiau (8,87 mln. eurų).  

A. Bužinskas yra sakęs, kad projektą miestas žada finansuoti iš savo investicinio biudžeto, beveik nesiskolinant.

Vilniaus savivaldybė ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija su įmone „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ 2021 metų spalį pasirašė 25 metų trukmės koncesijos sutartį, o statybas pernai rudenį jau pradėjo bendrovė „Naresta“. Šiuo metu jos sustabdytos.

Projektas ėmė strigti paaiškėjus, kad jis gerokai pabrango ir „BaltCap“ kreipėsi į partnerius prašydamas indeksuoti statybų kainą. Fondas ne kartą tikino, kad buvęs „BaltCap Infrastructure Fund“ partneris Šarūnas Stepukonis, kuris įtariamas pralošęs milijonus eurų fondo lėšų, nepadarė žalos stadiono projektą įgyvendinančiai įmonei „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“.

Miesto tarybai patvirtinus indeksuotą projekto kainą, „Hanner“ iš „BaltCap“ turėtų išpirkti 98 proc. „Vilniaus daugiafunkcio komplekso“ akcijų valdančią įmonę „Venetus Capital“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Užbaigs stadioną, tik reikia dar keliasdešimties milijonų? O kitokios mintys neateina į galvą? Kiek verslininkų Vilniuje milijonieriais tapo? Jei doru verslu - LABAI šaunu. Tik keista, kad nė vienam nekyla noras tarpukario milijonieriais pasekti, tais, kurie ne tuštiems malonumams, ne varžyboms turtingiausiųjų 10-ke, ne dar, ir dar vienos nuosavybės įsigijimui savo milijonus leido, bet darbams Lietuvos ir jos žmonių gerovei. Jei šie sektų anų pavyzdžiu, visi susidėję seniausiai būtų stadioną pastatę, atsidėkojimui vilniečiams ir Lietuvai padovanoję ... :(

New

New  portretas
Vasiuku kosmodromas kyla! Bus ir tarpgalaktiniu turnyru - juk 2rniai sumokes uz viska!

Anonimas

Anonimas portretas
Kam jo reikia isviso?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių