Quantcast

Turgaus lygio politika

Kas valdo Kalvarijų turgavietę, tas valdo ir čia surenkamus milijonus. Tai žino Vilniaus politikai, pakilę į kovą dėl šio verslo kontrolės. Vadinamasis turgaus skandalas – tik mūšio pradžia.

Pusmetį tylėjo it žemė

Šiandien Vilniaus miesto taryba ketina išstumti korupcija įtariamą Vidmantą Tamulionį iš "Šnipiškių ūkio" direktoriaus kėdės. Joje sėdint ir valdoma Kalvarijų turgavietė. Ar išstums – nežinia, nes valdančioji partija šį klausimą kaip įmanydama vilkina, o nekantri opozicija rezga intrigas.

Apie V.Tamulionio galimą pinigų grobstymą ir savivalę Vilniaus miesto valdžia informuota dar prieš pusmetį, bet iki šios dienos jokių veiksmų nesiimta.

Kalvarijų turgaus prekiautojai įsitikinę, kad Vilnių valdanti Tvarkos ir teisingumo partija tyčia nereagavo į jų skundus, nes esą jos vadovams V.Tamulionis taip pat atriekia nemažą dalį neteisėtai pasisavinamų lėšų.

Galima korupcija Kalvarijų turguje susidomėta tik po to, kai skandalas nuvilnijo per žiniasklaidą. Turgaus prekiautojai tikina, kad Vilniaus valdžia, nebegalėdama trauktis, ėmė inicijuoti tyrimus dėl korupcijos Kalvarijų turguje.

Komisijos tik dėl akių?

Pirmoji komisija nusikaltimo pėdsakų ieškojo vos savaitę ir nieko konkretaus nerado. Jos išvadose nurodyta, esą Kalvarijų turgaus buhalterija vedama netvarkingai, o turgavietės administravimo taisyklės neaiškios.

Pastarąsias pakeisti liepta savivaldybės Turto departamentui, kuriam vadovauja Tvarkos ir teisingumo partijos narys Kazys Zulonas. Jis šį klausimą tarybai taip pat pristatys šiandien. Jo esmė – atskirti Kalvarijų turgų nuo "Šnipiškių ūkio" ir įkurti turgavietę valdančią viešąją įstaigą. Tiesa, galutinio tarybos sprendimo teks laukti mažiausiai mėnesį.

Šiuo metu išsamesnį tyrimą atlieka kita, šįkart mero sprendimu suburta komisija. Kada ji pateiks išvadas – nenumano nė pats J.Imbrasas, tačiau V.Tamulionis jau dabar tyrimo rezultatus žino. "Jie patikrino tuos pačius dokumentus – visi skaičiai taškas į tašką sueina", – pirmadienį interviu sakė V.Tamulionis.

V.Tamulionis nepajudinamas

Tačiau Tvarkos ir teisingumo partija siekia kuo ilgiau išlaikyti V.Tamulionį "Šnipiškių ūkyje". Iš pradžių valdantieji norėjo tarybai teikti klausimą dėl jo paskyrimo nuolatiniu bendrovės vadovu.

Esą jei dauguma nepritars – jos valia. O V.Tamulionis ir toliau liks laikinuoju bendrovės vadovu, mažiausiai iki kito tarybos posėdžio.

Tačiau klausimo formuluotė nepatiko daugumai savivaldybės frakcijų seniūnų. Pirmadienį sueigoje mero pareikalauta, kad jis tarybai teiktų siūlymą V.Tamulionį atleisti iš laikinojo vadovo pareigų.

Užuot patenkinusi seniūnų prašymą, Vilniaus valdžia nusprendė išvis nesvarstyti klausimų, liečiančių dabartinį "Šnipiškių ūkio" vadovą.

"Kiek žinau, rengėjai klausimą atsiėmė, nes savivaldybės kontrolierė nebaigė tirti Kalvarijų turgaus prekiautojų skundų. Dėl šios priežasties neteikiamas ir klausimas dėl V.Tamulionio atleidimo", – motyvus vardijo savivaldybės tarybos sekretorius Paulius Paulionis.

A.Zuokas užuodė naudą

Tačiau V.Tamulionį nuversti pasiryžusi Liberalų ir centro sąjungos frakcija, kurios nariai politikos užkulisiuose seniai vadinami intrigų profesionalais.

Vakar frakcija suskubo ieškoti bent 17 tarybos narių, kurie pasirašytų prašymą į tarybos posėdžio darbotvarkę įtraukti papildomą klausimą dėl V.Tamulionio atleidimo.

Liberalcentristai iniciatyvos ėmėsi gruodžio pradžioje, vos gavę turgaus prekiautojų skundą. Medžiagą jie per porą dienų nusiuntė Vilniaus apygardos prokurorams.

Po savaitės turguje korupcijos pėdsakų atvyko ieškoti pats partijos pirmininkas Artūras Zuokas, lydimas buvusio "Šnipiškių ūkio" vadovo Vaclovo Januškevičiaus. Jį prieš metus su puse dėl politinių motyvų pakeitė V.Tamulionis.

Kyla įtarimų, jog A.Zuoko vizitas turguje buvo puikiai surežisuotas spektaklis. Vos įžengusį jį pasitiko V.Tamulionio pavaduotoja turgaus klausimais Genovaitė Karolina Meilūnienė. Būdama Tvarkos ir teisingumo partijos narė ji viešai įtikinėjo A.Zuoką, esą būtina kuo skubiau nuversti V.Tamulionį ir drąsino prekiautojus taip pat netylėti.

Pinklių autorius nežinomas

Netrukus prasidėjo intrigos, kurių iniciatorius taip ir lieka nežinomas.

Įtarti galima tiek V.Tamulionio aplinką, tiek A.Zuoko partiją. Mat praėjusį sekmadienį dienraštį pasiekė klaidinama žinia, esą suimtas turgaus vyriausiasis kontrolierius Gintaras Jagminas. Informaciją tą pačią dieną patvirtino G.K.Meilūnienė, tačiau teisinosi pati šio įvykio nemačiusi.

Kitą dieną, nuvilnijus melagingai naujienai per žiniasklaidos priemones, redakcijoje pasirodė V.Tamulionis, jis stojo ginti G.Jagmino. Abu asmenys grasino dienraštį paduoti į teismą.

Vakare redakciją pasiekė kalbos, neva V.Tamulionis pats paleidęs antį, kad turėtų pretekstą susidoroti su turgaus problemas gvildenti nepaliaujančia "Vilniaus diena".

Kita vertus, melagingą žinią pasičiupo ir G.K.Meilūnienė kaip pretekstą palikti korupcija susitepusią Tvarkos ir teisingumo frakciją. Ji perbėgo pas liberalcentristus, nes, kaip pati prasitarė, ši kels jos kandidatūrą į laikinojo "Šnipiškių ūkio" direktoriaus postą. Liberalcentristai pažadą neigia.

"G.K.Meilūnienės kandidatūros nesvarstėme. Gal nebūtų etiška ją siūlyti. Paskui sakys, jog ji stūmė V.Tamulionį, kad pati galėtų į jo vietą atsisėsti", – svarstė liberalcentristų frakcijos seniūnas Algimantas Vakarinas.

Ruošia dirvą V.Januškevičiui?

Jeigu liberalcentristams pavyks į tarybos darbotvarkę įtraukti papildomą klausimą dėl V.Tamulionio atleidimo, jie greičiausiai ir siūlys kitą laikinąjį vadovą. Juo labiausiai tiktų pusantrų metų turgaus problemas narstanti naujoji jų frakcijos narė G.K.Meilūnienė.

Tikėtina, kad šią kandidatūrą palaikys dabar jau 10 liberalcentristų, tiek pat konservatorių ir 4 Liberalų sąjūdžio nariai. Iki daugumos trūksta 2 balsų, juos netikėtai gali pasiūlyti kad ir Nepriklausoma frakcija.

Tačiau G.K.Meilūnienė "Šnipiškių ūkiui" vadovautų laikinai, nes, spėjama, kad nuolatinio vadovo vieta pažadėta nušalintajam V.Januškevičiui. Pastarasis prieš savaitę patvirtino būtinai sieksiąs grįžti į "Šnipiškių ūkio" direktoriaus postą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių