Quantcast

Trečdalis savivaldybės – į gatvę

Šiandien Vilniaus miesto taryba ketina patvirtinti Saulėlydžio komisijos parengtą savivaldybės reorganizacijos planą. Pagal jį iš maždaug 900 tarnautojų ketinama atleisti daugiau nei 300 darbuotojų.

Sąraše – 300 valdininkų

Mėnesį svarstę Saulėlydžio komisijos parengtą savivaldybė struktūros projektą, politikai liko prie pirminio varianto. Iš 960 valstybės tarnautojų savivaldybėje liks dirbti 650–680 darbuotojų. Esą taip ketinama efektyvinti savivaldybės darbą. Atleidimo lapelius darbuotojams valdžia ketina išdalyti jau šią savaitę, o reorganizacijos pabaiga numatyta po keturių–šešių mėnesių.

p>"Kuo mažiau žmonių dalyvaus priimant sprendimus, tuo didės jų atsakomybė prieš interesantą. Žmogus žinos, kad jo popierius atėjo pas vieną tarnautoją, ir tas tarnautojas privalo savo darbą padaryti. Nereikia gąsdinti žmonių, kad sumažinę darbuotojų norime sutaupyti miesto lėšų. Mes norime dirbti efektingiau. Čia ne medžioklė, ne žvėriukų vaikymas. Tarnautojai turi dirbti tinkamai, tvarkingai ir gerai. Tokiems ir bus atviras kelias. Kas dirbo blogai, tegul ieškosi kitų galimybių. Mes jiems padėsime susivokti", – sakė Vilniaus meras Vilius Navickas.

Pirmiausia ketinama atleisti pensinio amžiaus sulaukusius darbuotojus, kurių šiandien savivaldybėje dirba 120. Iš jų liks tik kompetentingi savo srities specialistai, kurių greitu laiku negalima pakeisti nauju darbuotoju.

Išeitinėms išleis milijonus

Apie 300 tarnautojų likimas kabo ant plauko. Mat teikdama tarybai tvirtinti projektą, Vilniaus miesto valdžia šiandien nė neįsivaizduoja, kiek iš jų bus pervesta dirbti į savivaldybei pavaldžias bendroves ir seniūnijas. Esą būtų perkeliami tie specialistai, kurių atliekamas darbas analogiškas bendrovių funkcijoms. Mero patarėjas Darius Indriūnas kaip vieną pavyzdžių įvardijo viešojo transporto maršrutų planavimą, gatvių ir želdinių priežiūrą.

Aišku viena, kad valdžiai nepavyko susitarti su bendrovių vadovybe, kad pervedamų darbuotojų atlyginimai nebūtų sumažinti, kad jie išlaikytų tas pačias socialines garantijas. Beje, visų atleidžiamų žmonių kompensacijoms, savivaldybės darbuotojų profesinės sąjungos duomenimis, reikės beveik apie 19 mln. litų. Tad per atleidimo karštinę savivaldybė šiemet nesutaupys nė lito. Tačiau kitais metais dėl reorganizacijos ketinama sutaupyti iki 15 mln. litų per metus.

Klius ir bendrovėms

Anot Vilniaus valdžios, greičiausiai į įmones perkelti savivaldybės tarnautojai ims konkuruoti dėl vienos darbo vietos su jau esančiais darbuotojais. Tad savivaldybės reorganizacija neišvengiamai persikels ir į savivaldybei pavaldžias įmones, bendroves, seniūnijas. Užsiminta, kad planuojamos ne tik atskirų bendrovių pertvarkos, bet kai kurių jų privatizacija.

Neoficialiai kalbama, kad pirmos sąraše – namus administruojančios įmonės ir nuo Šnipiškių ūkio neseniai atskirtas Kalvarijų turgus. Šį faktą užuominomis patvirtino ir miesto vadovas. "Svarstoma dėl Kalvarijų turgaus, vienas ar kitas sprendimas turėtų būti priimtas – arba turgus bus privatizuotas, arba pritaikytas koncesijos principas", – kalbėjo V.Navickas

Opozicija įžvelgia klastą

Vilniaus miesto opozicija viešai kritikuoja Saulėlydžio komisijos parengtą savivaldybės struktūros pertvarkymo planą. Pirma, esą ydinga keisti savivaldybės struktūrą dažniau nei kartą per kadenciją. Per šios tarybos kadenciją administracija jau buvo pertvarkyta – vos prie valdžios vairo stojo Tvarkos ir teisingumo partija ir tuometinis meras Juozas Imbrasas. Šios reorganizacijos rezultatai – atsirado vienas papildomas departamentas ir į darbą per dvejus metus priima per 200 naujų darbuotojų, kurių kompetencija abejoja naujoji valdžia.

Opozicinės lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūno pavaduotojas Jaroslavas Kaminskis įsitikinęs, kad naujoji valdžia rengia pertvarką vadovaudamasi tais pačiais principais: iššlavusi 300 tarnautojų, į jų vietas jau rudenį priims tiek pat naujai valdžiai lojalių, tačiau abejotinos kompetencijos tarnautojų.

"Pateiktame reorganizacijos projekte nematau, kur siekiama sutaupyti. Iš dangaus buvo ištrauktas liekančių tarnautojų skaičius – 650, ir dabar viskas daroma taip, kad tas skaičius nebūtų viršytas. Negavome jokių skaičių, įrodančių, kad sutaupysime. Atsiras du papildomi departamentai – švietimo ir bendrųjų reikalų. Tai kur čia taupymas?" – piktinosi J.Kaminskis.

Politiko nuomone, neįmanoma pervesti savivaldybės tarnautojų dirbti į privačias bendroves. Mat pirmiausia reikia atleisti valstybės tarnautoją, karjeros tarnautoją, tada iš naujo priimti. Jeigu jis rašo pareiškimą, kad išeina savo noru, tada jis atleidžiamas be jokių pašalpų ir kitokių socialinių garantijų. Įsidarbinęs naujoje darbovietėje buvęs valdininkas gali būti atleistas be jokių garantijų ir tuojau pat.

Opozicija pastebėjo, kad reorganizaciją stengiamasi vykdyti buldozerio principu. Mat projektas tarybai pristatytas birželio 3 d., paskui klausimas buvo svarstomas savivaldybės komitetuose. Esą į pirmus jų neatėjo nė vienas Saulėlydžio komisijos atstovas, vėliau buvo vengiama paviešinti tikslią reorganizacijos plano medžiagą. Iš posėdžių pasišalinusi opozicija stengėsi sugriauti kvorumus, kad posėdžiai būtų pripažinti neįvykusiais, tačiau esą visuomet į posėdį būdavo iškviečiami kiti nariai, kurie priimdavo sprendimus tokius, kokių pageidauja naujoji Vilniaus miesto valdžia.


Baimės akys didelės

"Vilniaus diena" atliko mažą savivaldybėje dirbančių tarnautojų apklausą, kaip šie vertina reorganizacijos projektą, kuris jau šiandien bus patvirtintas Vilniaus miesto taryboje. Siekiant apsaugoti nuo neigiamų padarinių, pašnekovų vardai pakeisti ir sąmoningai nenurodytos pareigos.

"Nežinia, kas čia bus. Mane kankina nuojauta, kad būsiu atleista, tik būtų labai gaila, nes iki pensijos liko vos keletas metų, o kito darbo tikrai nerasiu. Kaip reikės gyventi, už butą mokėti, kai viskas brangsta, net neįsivaizduoju", – guodėsi tarnautoja Dalia.

"Iš pradžių, prieš mėnesį, buvo kilusi įtampa. Visi darbuotojai tik ir kalbėjo apie reorganizaciją, buvo ir ašarų. O dabar ramu. Visi dirba savo darbą ir laukia valdžios sprendimų. Juk mes vis vien nieko nepakeisime", – sakė Juozas.

"Nebeimu į galvą. Ateinu ryte, atidirbu, kas man priklauso, ir išeinu. Žinau, kad nuo rudens čia nebedirbsiu. Ir profesinė sąjunga manęs neapgins. Esu pensininkė, tai tikrai man niekas laiko nepratęs. Sakė, pensininkai pirmi išeis. Jau susitaikiau", – atsiduso tarnautoja Marija.

"Vilniaus diena" rašė, kad savivaldybės tarnautojų interesus pasiryžusi ginti darbuotojų profesinė sąjunga. Dienraščio žiniomis, profesinė sąjunga jau yra pasirašiusi sutartis su trimis advokatų kontoromis. Visi, jos nuomone, neteisėti valdžios sprendimai, susiję su reorganizacija ir darbuotojų atleidimu, bus skundžiami teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių