Quantcast

Stadionui vėl gresia letargas

Nacionalinio stadiono statybos vėl stringa. Baigiantys suręsti gelžbetonines konstrukcijas statybų vykdytojai pristigo 170 mln. litų. Jei Vyriausybė jų neatrieks, stadiono griaučius vėl teks konservuoti.

Stumdo įsivaizduojamas patalpas

Vakar Vilniaus miesto savivaldybėje lankydamiesi Europos futbolo asociacijos (UEFA) atstovai pažėrė keletą pastabų dėl nacionalinio stadiono planavimo. Esą būtina išplėsti VIP tribūnas ir pakoreguoti vidinių patalpų išdėstymą, jų įrangą. UEFA stadionų departamento vadovas Thiery Favre tikino, kad jau dabar būtina numatyti, kaip vaikščios stadiono lankytojai.

"Būtina atskirti komandų žaidėjams ir vadovams skirtus perėjimus bei patalpas nuo žurnalistų, rungtynių stebėtojų. Suprantu, kad žurnalistams būtų smagu pakeliui į persirengimo kambarius pakalbinti komandos trenerius, tačiau privalu gerbti kiekvieno interesus. Todėl manome, kad reikėtų įrengti atskirą kambarį spaudos konferencijoms, taip pat atskiras patalpas žurnalistams, šalia – kavinę. Taip pat būtina pakoreguoti kitų patalpų planavimą, kad būtų lengviau reguliuoti žmonių srautus", – tikino T.Favre.

Griaučius teks užkonservuoti

Nors valdžia su UEFA atstovais derino patalpų po tribūnomis planus, nei jų, nei paties stadiono kitais metais gali ir nebūti. Mat šiandien baigiamas montuoti stadiono karkasas. Iš betono vis dar kyšo armatūros strypai, tačiau savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas tikino, kad iki kitų metų jie bus galutinai uždengti. Mat šiems darbams skirta 40 mln. litų.

Tačiau tuo statyba ir baigiasi. Mat kitais metais stadionui lėšų daugiau nenumatyta. Savivaldybė iš skylėto biudžeto nacionaliniam pasididžiavimui tegali mestelėti 19 mln. litų, o norint pastatyti įspūdingą arką, uždengti tribūnas ir įrengti patalpas po tribūnomis, reikia apie 160–170 mln. litų.

"Jei negausime trūkstamų lėšų, pastatytą karkasą teks užkonservuoti. Arba kitas variantas – konservuoti iš dalies, tačiau tam reikia ieškoti savų lėšų tribūnoms uždengti. Bet kyla kita bėda. Stojant statyboms negalime skelbti konkurso rasti stadiono valdytoją. Konkurso sąlygos paruoštos, paieškas galime pradėti nors ir rytoj, tačiau kas norės tapti nebaigto statinio valdytoju?" – piktinosi G.Paluckas.

Gėdijasi kitų šalies stadionų

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius tik apgailestavo, kad Lietuva iki šiol neturi modernaus stadiono net nacionalinio lygio futbolo rungtynėms rengti. Ką jau kalbėti apie užsienio komandų priėmimą.

"Marijampolės stadionas naujas ir modernus, tačiau per mažas. Jame telpa apie 4 tūkst. žiūrovų. Kauno stadionas įstrigo: kai nulupo takus, liko vien asfaltas ir grioviai. Šiaulių ir Panevėžio stadionai apskritai neatitinka jokių reikalavimų", – liūdną padėtį konstatavo L.Varanavičius.

Kur nusės milijonai – nežinia

Nei naujojo Seimo, nei naujos Vyriausybės pagraudenimai dėl stringančio stadiono kol kas nejaudina.

Kadangi naujasis premjeras Andrius Kubilius vieši Briuselyje, jo pakalbinti dėl nacionalinio stadiono finansavimo dienraščiui nepavyko. Nedaug tepaaiškino ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas. Jis patikino, kad atskirai nacionalinio stadiono statybai milijonai nenumatyti, tačiau dalis jų gali būti įrašyti į investicijų programą. Kiek jų tiksliai – nežinia.

"Pakoreguota investicijų programa bus pateikta tik antradienį. Jos dar nemačiau, todėl negaliu pasakyti, ar bus skirta lėšų stadiono statybai. Paskambinkit antradienį, tada žinosiu daugiau", – patarė K.Glaveckas.


Stadiono finansavimo labirintai

Iš pradžių nacionalinio stadiono statybai buvo numatyta skirti 200 mln. litų ir pirmą statybų etapą užbaigti iki 2009-ųjų vasaros.

Seimui balandžio pradžioje nutarus didinti mokytojų algas, stadiono statyboms skirta lėšų suma buvo perpus sumažinta.

Stadiono Šeškinės rajone statybos, kurios buvo užkonservuotos beveik 15 metų, atnaujintos pernai vasarą, tačiau nesulaukus žadėto Vyriausybės finansavimo darbai šiemet vasarį sustojo.

Statybų darbus ketinta vėl atnaujinti birželį, tačiau Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra kreipėsi į teismą ir paprašė panaikinti statybų bendrovės "Vilniaus kapitalinė statyba" sutartį su "Veikme". Statybos atnaujintos tik tuomet, kai teismui atmetus prokurorų prašymą jas pristabdyti, Finansų ministerija skyrė 100 tūkst. litų.

Nacionalinį stadioną planuota baigti 2010 m. gruodį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių