Quantcast

Skalbimo muilas prilygsta brangiausiems valikliams

Kaip išvalyti įsisenėjusias dėmes? Ar tikrai nuolat per televiziją ar radiją reklamuojamos prekės veikia? O gal pasitikėti seniai žinomomis valymo priemonėmis, tokiomis kaip skalbimo muilas? Tokie klausimai kamuoja visus, ypač turinčius mažų vaikų.

"Vilniaus diena" atliko eksperimentą. Trejus baltus marškinėlius apipylėme rašalu, kokakola, suteršėme apelsinais ir žole. Dėmėms valyti naudojome tris skirtingas priemones: skalbimo muilą, ekologišką ploviklį "Sonett" ir dėmių valiklį "Vanish". Galiausiai marškinėlius išskalbėme "Ariel" milteliais. Rezultatas nustebino. Ant marškinėlių – nė žymės buvusių dėmių. Nė dviejų litų nekainuojantis muilas dėmes išvalė ne prasčiau nei už keliasdešimt litų parduodamas populiarusis dėmių valiklis "Vanish" ar tokios madingos nepigios ekologiškos priemonės.

Pirmas bandymas

Priemonė: skalbimo muilas
Kaina: 1,59 litų (1 vnt.)
Rezultatas: liko vos įžiūrima rašalo dėmė.
Tam, kad geriau įsigertų dėmės, ištepliotus marškinėlius palikau valandai. Po to ėmiausi dėmių valymo darbų. Pirmuosius marškinėlius nutariau valyti seniai žinoma valymo priemone – skalbimo muilu. Sudrėkinusi muilą bandžiau naikinti ant marškinėlių esančias rašalo, žolės, kokakolos ir apelsino dėmes. Kelias minutes įnirtingai patrynus visos dėmės susimaišė, tapo nebe tokios ryškios. Sunkiausiai įveikiama buvo rašalo dėmė.

Baigusi valyti dėmes marškinėlius išskalbiau 40 laipsnių temperatūros vandenyje, kaip nurodyta vidinėje jų etiketėje. Skalbimo mašina ūžė valandą ir 26 minutes.
Iš skalbimo mašinos ištraukiau baltus, nedėmėtus marškinėlius. Tik jiems išdžiūvus geriau įsižiūrėjusi viduryje pamačiau neryškią dėmę. Šioje vietoje buvo rašalas. Kitų dėmių – nė ženklo.

Antras bandymas

Priemonė: skystas ekologiškas tulžies muilas "Sonett".
Kaina: 7 litai (120 ml)
Rezultatas: dėmių neliko.
Gresiant globaliniam atšilimui ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje vis populiaresni tampa ekologiški produktai. Ekologiškų valymo priemonių parduotuvėje Užupyje įsigijau mažą buteliuką skysto tulžies muilo. Pardavėja paaiškino, kad tai itin efektyvi priemonė šalinti dėmėms, atsiradusioms nuo vaisių, kraujo, rašalo, tušinuko, žolės, purvo ir riebalų.

"Apipilkite dėmes valikliu ir palaikykite 15–20 minučių. Ilgiau nelaikykite, gali likti geltonos dėmės. Po to drabužius išskalbkite", – patarė pardavėja.

Grįžusi namo, paėmiau antrus ištepliotus marškinėlius ir apipyliau dėmes ekologišku valikliu. Praėjus 20 minučių jie atrodė lygiai taip pat. Tačiau ištraukusi baltus marškinėlius iš skalbimo mašinos neradau jokių dėmių pėdsakų.

Trečias bandymas

Priemonė: "Vanish Dual Power".
Kaina: 21,99 lito (750 ml).
Rezultatas: dėmių neliko.
"Pasitikėk rožine spalva" – dažnai žiūrintys televizorių "Vanish" valymo priemonių reklamą moka atmintinai. Didžiuosiuose prekybos centruose lentynos mirga nuo rožinės spalvos buteliukų. "Vanish" – bene populiariausias dėmių valiklis. Ar tikrai dėmės išnyksta akimirksniu?

Parduotuvėje nusipirkau valiklio "Vanish Dual Power". Nuo lentynos paėmiau vieną paskutinių įmantrios formos butelių. Valiklis dėmes atakuoja dviem skirtingais skysčiais. Instrukcijose parašyta, kad dėmės išnyks akimirksniu, tereikia jas suvilgyti abiem skysčiais.

Iš tikrųjų, vos užpiltas skystis pradėjo putoti ir naikinti dėmes. Po 5 minučių dėmės nubluko, o išskalbus marškinėlius jų visai nebeliko. Nors dėmių valiklis "Vanish Dual Power" kainuoja per 20 litų, savo darbą atlieka gerai. Kita vertus, dviejų litų nekainuojantis skalbimo muilas – ne ką prastesnis.

Patarimai:

Daugumą dėmių galima išvalyti naudojant kokybiškus skalbimo miltelius. Tačiau norint pašalinti įsisenėjusias dėmes reikės imtis specialių priemonių. Nepamirškite prieš valydami patikrinti drabužio spalvos atsparumo (valiklį išbandykite nematomoje drabužio vietoje).

Lūpų dažai. Ant dėmės uždėkite lapą sugeriamojo popieriaus. Dėmę valykite benzinu, spiritu ar acetonu suvilgyta vata. Tai darykite iš išvirkščios drabužio pusės, popierių dažnai keiskite. Galiausiai drabužį išskalbkite.

Kramtomoji guma. Įdėkite drabužį į šaldiklį ir palaukite, kol guma sukietės.
Tada bukąja peilio puse ją nugramdykite ir ant dėmės uždėkite lapą sugeriamojo popieriaus. Iš išvirkščios drabužio pusės dėmę valykite benzinu arba spiritu suvilgyta vata. Paskui drabužį išskalbkite.

Kava, arbata. Drabužį skalbkite aukščiausios leistinos temperatūros vandenyje, naudokite balinančius skalbimo miltelius. Jei dėmės neišsiskalbė, baltus skalbinius pavalykite 20 proc. vandenilio peroksido tirpalu (9 dalys vandens, 1 dalis peroksido). Tada vėl išskalbkite.

Kraujas. Darbužį mirkykite šaltame sūriame vandenyje. Tada išskalbkite 30–40 laipsnių temperatūros vandenyje.

Vaisiai. Skalbkite aukščiausios leistinos temperatūros vandenyje.

Jei dėmės išdžiūvo, drabužį pamirkykite šilto vandens ir glicerino tirpale (1 dalis vandens, 1 dalis glicerino) ir vėl išskalbkite.

Žolė. Dėmę suvilgykite spiritu ir išskalaukite muiliname vandenyje. Tada drabužį išskalbkite.

Žemės. Į vandenį įpilkite šiek tiek acto ir pamirkykite. Drabužį išskalbkite aukščiausios leistinos temperatūros vandenyje.

Vaškas. Neaštriu peiliu nugramdykite vašką. Iš abiejų pusių ant dėmės uždėkite sugeriamojo popieriaus lapus ir lyginkite šiltu lygintuvu. Tada dėmę suvilgykite spiritu ir drabužį iškalbkite.

Rašalas. Dėmę iš karto valykite skalbimo miltelių tirpale suvilgyta kempine. Po to išskalbkite.

Vynas. Ant dėmės užberkite druskos ir palaukite 20 minučių.
Tada skalbimo miltelių tirpale suvilgyta kempine druską nuvalykite ir drabužį išskalbkite.

Riebalai. Ant dėmės uždėkite lapą sugeriamojo popieriaus. Dėmę valykite spiritu suvilgyta vata, būtinai iš išvirkščios drabužio pusės. Išskalbkite aukščiausios leistinos temperatūros vandenyje.

Pomidorų padažas. Dėmę valykite šilto vandens ir glicerino tirpalu.
(1 dalis vandens, 1 dalis glicerino). Drabužį iškalbkite.

Dažai:

Aliejiniai dažai. Dėmę pavalykite dažų tirpikliu, drabužį pamerkite ir išskalbkite.
Emulsiniai dažai. Kol dažai dar drėgni, dėmę išplaukite šaltu vandeniu. Jei jau išdžiūvę – pavalykite dažų tirpikliu, drabužį kiek
pamirkykite ir išskalbkite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Kaip išvalyti ant drabužio saulės isblukinta vietą?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių