Quantcast

Savivaldybė iškrėtė statybų aikšteles

Praėjusias dvi savaites Vilniaus miesto savivaldybės specialistai "medžiojo" aplinkos teršėjus. Užregistruota per 30 pažeidimo atvejų. Pažeidėjams gresia baudos iki 2 tūkst. litų.

Tingi išsivežti statybinį laužą

Reidą surengę savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus specialistai tikrino, ar tinkamai Vilniuje tvarkomas statybinis laužas. Tikrintos ne tik bendrovių, bet ir individualios statybos. Apkeliavę sodų bendrijas specialistai stebėjosi gyventojų išradingumu: užuot iš kiemo išsivežę plytgalius ir šiferio lakštus, sumąstė jais užkamšyti keliuose atsivėrusias duobes.

p>"Nuvažiavome į Pašilaičių seniūniją, Tarandę. Žmonės pila ant keliukų plytgalius. Mat ten priemolis, mašinos važiuoja, klimpsta. Jie taip remontuoja kelius. Ir Pilaitėje radome porą tokių objektų. Įsivaizduokite, įmonėlė veža nesusmulkintą statybinį laužą ir pila ant keliukų. Neva remontuoja, o iš tiesų teršia aplinką. Ko tik ant kelių neradome: ir plytgalių, ir keraminių plytelių, šiferio lakštų. Statybos atliekas būtina vežti į specialią aikštelę, ten jos išrūšiuojamos, susmulkinamos ir tik tada gali būti panaudojamos tiesiant kelius, šaligatvius, dviračių takus", – pasakojo savivaldybės Aplinkos kokybės kontrolės poskyrio vyriausiasis specialistas Antanas Stackevičius.

Delsia tirti pažeidimus

Iš viso per reidą užfiksuotas 31 aplinkos teršimo atvejis. Įspėjimus gavo 13 teršėjų, 4 surašyti pažeidimų protokolai. Pastarieji bus kviečiami į savivaldybės Administracinę komisiją, kuri nagrinės specialistų pateiktus skundus ir nustatys pažeidėjams baudas. Šios gali siekti iki 2 tūkst. litų.

Patys specialistai apgailestauja neturį teisės bausti teršėjų, sučiuptų nusikaltimo vietoje. Atliekų tvarkymo administravimo poskyrio vedėjas Rimantas Kertinauskas įsitikinęs, kad iškart bausti teršėjus būtų efektyviau, nei laukti, kol praėjus mėnesiui ar pusantro savivaldybės komisija ims nagrinėti surašytus pažeidimų protokolus.

"Jeigu baustume vietoje, aišku, baudos būtų mažesnės, bet vis vien tokia prevencijos priemonė veiktų efektyviau. Vieną nubaudus, jo kaimynas greičiau sureaguotų į taisykles. Kai ginčas sprendžiamas komisijoje, kaimynas ima svarstyti, gal jį nubaus, o gal ir nenubaus", – nuomone dalijosi R.Kertinauskas.

Grasina baudų lietumi

Tačiau Atliekų tvarkymo administravimo poskyrio vedėjas pabrėžė, kad sučiuptas pažeidėjas nuostolių bet kokiu atveju neišvengs. Tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad kelių dešimčių ar poros šimtų litų baudą susimokėti pigiau, nei išsikuopti kiemą.

"Pati didžiausia bauda už atliekų tvarkymo taisyklių nesilaikymą – 2 tūkst. litų. Paprastai jos skiriamos mažesnės. O išsivežti iš savo sklypo statybinį laužą kainuoja kelis šimtus litų: reikia samdyti transportą, į jį sukrauti atliekas, susimokėti už laužo priėmimą į aikštelę. Jeigu asmuo sąvartyno nesusitvarko nurodytu laikotarpiu, jam skiriamos kur kas didesnės baudos nei pirmą kartą. Be to, Aplinkos apsaugos agentūra jam įteikia nurodymą per tam tikrą laiką, pavyzdžiui, dvi savaites, likviduoti netvarką. Jeigu į šį reikalavimą teršėjas nereaguoja – vėl baudos. Bet kuriuo atveju pigiau nebus", – pažadėjo R.Kertinauskas.

Pastarasis savivaldybės organizuotas reidas ne paskutinis. Aplinkos apsaugos skyriaus specialistai panašias teršėjų "medžiokles" žada rengti nuolat.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių