Quantcast

Paskelbta, kaip atrodys paminklas J. Basanavičiui

Sostinės savivaldybė atrinko paminklo Jonui Basanavičiui idėją – nugalėtoju paskelbtas skulptorių Gedimino Antano Sakalio, Gedimino Piekuro, Algirdo Rasimavičiaus projektas.

Šio paminklo kompozicijos pagrindą sudaro bronzinė stovinčio J.Basanavičiaus figūra ant granitinio kubo, kuris savo ruožtu stovi ant apvalios granitinės formos. Ant kubo priekinės plokštumos – užrašas bronzinėmis raidėmis JONAS BASANAVIČIUS.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sakė, kad kitą savaitę bus galutinai apsispręsta, ar statyti pirmosios vietos laimėtojo pasiūlytą monumentą už privačias lėšas. Jis nepritaria naujo konkurso skelbimui, bet iki galo neatmeta ir tokios galimybės.

„Mano supratimu, reikės ieškoti galimybių realizuoti pirmosios vietos laimėtoją“, – pirmadienį žurnalistams sakė meras.

R.Šimašius sako, kad prizinių vietų laimėtojai nepateikė reikalingų dokumentų, kurie leistų būtent jiems realizuoti šį darbą ir padaryti tai už savivaldybės pinigus. Idėja dar bus derinama ir koreguojama, o dėl to, ar ji bus įgyvendinta, galutinai žadama apsispręsti kitą savaitę.

„Kitą savaitę turėtumėme rasti galutinį sprendimą, ar statyti pateiktą, išrinktą pirmosios vietos laimėtoją už privačias lėšas (...), kitas variantas – atsižvelgiant ir į tai, kad dalis sako, jog galėjo būti ir geresnių, kitų darbų, skelbti konkursą iš naujo“, – sakė meras.

Jis žada, kad galimybė aptarti darbą bus suteikta ir savivaldybės Švietimo ir kultūros komitete, taip pat Seime, Vyriausybėje.

Antrąją vietą konkurse laimėjo bendrovės „Studija2a“ projektas „Vėliavnešys“, vaizduojanti J.Basanavičių profiliu, nešantį Lietuvos trispalvę, trečioji vieta atiteko „Vilniaus architektūros studijos“ darbui „Lietuva-Lietus-Basanavičius“.

Laimėjusių menininkų idėja pripažinta geriausia tarp 16 konkursui pateiktų projektų. Kitus projektus galite pamatyti čia. Paminklas turėtų būti pastatytas aikštelėje priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją. Čia 1905-aisiais vyko Didžiojo Vilniaus Seimo suvažiavimas, kuriame iškeltas Lietuvos autonomijos klausimas.

Dėl J.Basanavičiaus atminimo įamžinimo Vilniuje aktyviai diskutuojama nuo 2014-ųjų pabaigos.

J.Basanavičius yra vienas iš ryškiausių XIX amžiaus pabaigos tautinio atgimimo pradininkų. Jo vadovaujama Lietuvos Taryba 1918 metų vasario 16 dieną paskelbė Lietuvos nepriklausomybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petro

Petro portretas
Ubagas su lazda.......

Lina

Lina portretas
Išties tai paminklas pobaisis, visiškai neatitinkantis XXIa. keliamų reikalavimų. Na, bet ką padarysi, kad TIK toks skonis tų, kurie turi galios ir gali BEVEIK VISKĄ lemti.....

arunas

arunas portretas
Nejau skulptorius nemato,kad BASANAVICIAUS VEIDAS YRA STIPRIAI PRAILGEJES O NE SUSPAUSTAS KAIP MARKSO....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių