Quantcast

Nauji aktorių liudijimai skandina J. Vaitkų

  • Teksto dydis:

Prie kaltinimų režisieriui Jonui Vaitkui seksualiniu priekabiavimu prisideda jo buvusi studentė, aktorė Eglė Lekstutytė, rašo portalas delfi.lt.

Ji pasakoja, kaip prieš 10 metų pakviesta į režisieriaus namus pasikalbėti, sulaukė klausimų apie nekaltybę, buvo paprašyta jį sugundyti, galiausiai J. Vaitkus jai liepė užsimerkti ir duoti delną, į kurį įbruko savo lytinį organą.

Liudijimai šokiruoja

„Aš tiesiog jaučiu pareigą netylėti, negaliu žiūrėti, kaip pilamas purvas ant nukentėjusio žmogaus, kai pati patyriau, ką reiškia susidūrimas su J. Vaitkumi“, – sakė serialuose „Moterų laimė“, „Rezidentai“ išgarsėjusi E. Lekstutytė.

Aktorė pasakojo, kad ją prabilti paskatino scenografės Simonos Biekšaitės liudijimas.

Pasak E. Lekstutytės, ji ilgą laiką norėjusi žmonėms papasakoti savąją istoriją ir „apsaugoti merginas nuo to žmogaus“. Tačiau, sako ji, tokiomis temomis kalbėti baisu, atsiranda krūvos žmonių, kurie kritikuoja nukentėjusį asmenį taip užtildydami aukas, kurios turi dar ir teisintis už tai, kad jas kankino.

Ji aiškina keletą mėnesių ramiai studijavusi, kol vieną vakarą sulaukė kurso vadovo skambučio. „J. Vaitkus kalbėjo labai nusivylusiai. Sakė, kad ketina atsisakyti kurso, nes mumis jis labai nusivylęs ir kad jeigu neatvažiuosiu su juo pakalbėti apie visą kurso situaciją, mus visus paliks“, – sakė pašnekovė.

Tuo metu ji pasakoja dar nežinojusi apie jo „mokymo metodus“ – dar nebuvo įvykusios paskaitos, kurių metu žaidžiama „mėsa“, kai daužomi ir už plaukų tampomi žmonės. Apie tai, sako E. Lekstutytė, galėtų papasakoti visi režisieriaus mokiniai.

Prasidėjo patyčios ir emocinis spaudimas, kad aš turiu jam parodyti, kaip aš gundau jį, kad kitos aktorės jam net krūtis duoda laižyti, o aš parepetuoti negaliu?

„Važiavau juo pasitikėdama kaip kurso vadovu, kuris nori mano patarimo. Kai tik atėjau, pamačiau, kad jis išgėręs, paklausiau, kur jo žmona. Sako, „velnias ji, o ne moteris, išvažiavo į sodybą“. Pasijutau nejaukiai, bet dar neįtariau, kas bus. Tada atidarė vyno ir bandė man įsiūlyti, bet negėriau nė lašo. Pats gėrė.

Kalba apie kursą staiga perėjo prie klausimo, ar aš esu skaisti, apie mano kursiokes, kurios galėtų būti „nekaltos“. Apie tai, ar esu lietusi vyrišką organą. Tada mane vertė repetuoti „etiudą“: sako, „tu aktorė, tu turi mokėti gundyti, sugundyk mane“. Prasidėjo patyčios ir emocinis spaudimas, kad aš turiu jam parodyti, kaip aš gundau jį, kad kitos aktorės jam net krūtis duoda laižyti, o aš parepetuoti negaliu? Pasakiau, kad noriu namo, bet jis neišleido, sako, „liksi nakvoti čia, o rytoj eisime į akademiją ir repetuosime šitą sceną, aš būsiu nuogas“.

Apie J. Vaitkų liudija ir kita buvusi režisieriaus studentė, kurios vardas bei pavardė „Delfi“ redakcijai žinomi.

„Buvau pakviesta pas J. Vaitkų į namus aptarti darbinius reikalus. Supraskite, kadangi rašau anonimiškai, negaliu labai konkretizuoti, kokius. Iš pradžių kalba vystėsi kultūringai, be jokių seksualinių poteksčių. Po kelių valandų pokalbio, situacija pasikeitė: Vaitkus pradėjo man uždavinėti keistus klausimus: „kokia forma pas tave auga plaukai, kokio ilgio tavo klitoris, ar tu iš vis žinai, kas tai yra ir kur yra. Parodyk“.

Su ponu režisieriumi aš neflirtavau, jokių ženklų ar užuominų nemėčiau, elgiausi padoriai. Tuo metu, kai aš sėdėjau ant kėdės, jis pradėjo šliaužti po stalu, bandė praskėsti mano kojas. Aš išsilaisvinau iš jo rankų, pradėjau bėgti, bėgau aplink stalą, o jis bandė mane pagaut – vyko tokios katės pelės gaudynės aplink stalą. Prašiau, kad paleistų mane, tada sučiupo už suknelės, stipriai sugriebė audinį krūtinės srityje, kad net siūlės ir sagos subraškėjo, ir sako, „nori, aš ją perplėšiu?

Kaltinimus vadina šmeižto kampanija

Lietuvos rusų dramos teatro vadovas J. Vaitkus jam viešai mestus kaltinimus seksualiniu priekabiavimu vadina dalimi šmeižto kampanijos, kurią vykdo Rusijos propagandiniai kanalai, artėjant teatro vadovo rinkimams.

„Akivaizdūs faktai rodo, kad ši kampanija tiesiogiai susijusi su teatro vykdoma kūrybine veikla bei artėjančiu Kultūros ministerijos rengiamu konkursu“, – rašoma J. Vaitkaus pareiškime.

„O dėl viešuose tinkluose minimos seksualinio priekabiavimo kampanijos nukreiptos asmeniškai prieš mane, tai ji tik charakterizuoja pačius tos kampanijos organizatorius, ir nieko daugiau. Su jos turiniu nei aš, nei mūsų teatras neturi nieko bendro“, – teigia režisierius.

J. Vaitkus teigia, kad šmeižto kampaniją sistemingai vykdo nedraugiškų Lietuvai jėgų kontroliuojamos viešojo informavimo priemonės: internetiniai portalai sputnik.lt, baltnews.lt, televizija „Pirmasis Baltijos kanalas“.

Režisierius dėsto, kad jam pradėjus vadovauti teatrui sėkmingai pavyko užkirsti kelią užsienio šalies atstovams daryti politinę ir ideologinę įtaką teatro veiklai, primena 2014 metų pavasarį savo vadovaujamo teatro vardu pareiškęs griežtą nepritarimą Krymo aneksijai.

„Šiuos klausimus mano iniciatyva nuodugniai aptarėme su Lietuvos saugumo departamento darbuotojais“, – teigia J. Vaitkus.

Jis pažymi, kad dalyvaus konkurse dėl galimybės toliau vadovauti teatrui, ir teigia pasiliekantis teisę kreiptis į teismą del garbės ir orumo įžeidimo.

Scenografė Simona Biekšaitė sekmadienį feisbuke pranešė prieš beveik devynerius metus patyrusi režisieriaus J. Vaitkaus seksualinį priekabiavimą.

Moteris teigia, kad režisierius netinkamai elgėsi 2009 metų vasarą jai atvykus į J. Vaitkaus namus darbo reikalais – jai buvo pasiūlyta sukurti scenografiją spektakliui „Juodasis Strazdas“. Ji nurodo, kad režisierius priekabiavo išgėręs.

Ministrė lauks teisėsaugos išvadų

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson sako, kad sprendimai dėl viešų kaltinimų seksualiniu priekabiavimu sulaukusio Lietuvos rusų dramos teatro vadovo, režisieriaus Jono Vaitkaus bus priimti gavus teisėsaugos išvadas.

Anot jos, gavus išvadas bus sprendžiama, ar sudaryti ministerijos tyrimo komisiją dėl teatro vadovo atsakomybės vertinimo.

„Dabar šį atvejį tiria prokuratūra, teisėsaugos institucijos turi tam tikrus įgaliojimus ištirti vieną ar kitą atvejį. Mes lauksime kompetetingų institucijų išvadų. Neskubėkime, palaukime išvadų, tada priimsime sprendimą“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė L. Ruokytė-Jonsson.

Vilniaus apylinkės prokuratūra, įvertinusi viešai skelbiamus pranešimus dėl galbūt patirto seksualinio priekabiavimo, ketvirtadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dėstantis Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas J. Vaitkus sulaukė scenografės Simonos Biekšaitės, asistente dirbusios Juditos Juknelės kaltinimų nederamu elgesiu. Prie šių liudijimų ketvirtadienį prisidėjo ir dvi buvusios studentės – Eglė Lekstutytė, tai pat viena mergina, delfi.lt sutikusi kalbėti anonimiškai.

Kultūros ministrė sakė, jog džiaugiasi, kad pasaulinė liudijimų dėl seksualinio priekabiavimo banga, nors ir kiek pavėluotai, pasiekė ir Lietuvą. Anot jos, jau pats „viešumas turi didelę galią“, menkinančią netinkamai besielgiančių akademinio, meno pasaulio atstovų reputaciją.

„Mano pozicija labai aiški – tai yra tikrai geras ženklas, viešumas yra būtinas, ir mes turime apsivalyti nuo šios blogybės mūsų visuomenėje. Tikiuosi, tai ir įvyks“, – kalbėjo ministrė.

Ji sveikino Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Vilniaus dailės akademijos įsteigtas pasitikėjimo linijas kviečiant studentus papasakoti ir savo istorijas bei užsiminė, kad ministerija šiuo metu peržiūri ir teisės aktus, susijusius su Nacionalinės premijos laureatų reputacijos reikalavimais.

„Turime atvejį su Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu. Šiuo metu peržiūrime teisės aktus, kuriose galima padaryti pataisas įvedant aukštos moralės ir nepriekaištingos reputacijos kriterijus“, – sakė ministerijos vadovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ach, Vilyt, jei žinai kad vyrai stipresni, tai kokio velnio pas jį į namus vyksti, tai juk ŽENKLAS kas sutinki, kad vyksti TIK sau naudos ieškot. Taip kad paskui triukšmaut'... nori vyriškį dar kartą numelžt?

Vile

Vile portretas
Nugriut galima. Vaitku rusai puola - vykdo jo "smeizto" kampanija. Nieko geriau sitas veikejas nesugalvojo? Musu politikai, kai tik papuola i beda, tuoj aiskina,kad tai politinis susidorojimas. Dabar ta pacia giesmele gieda Vaitkus. Seniai reikejo tokius veikejus isvilkti i dienos sviesa. Susireiksmine smikiai. Cia jau ne seksualinis priekabiavimas,o praktiskai prievartavimas, jeigu vaikosi mergina savo namuose. Nenoreciau atsidurti tokioje situacijoje jokiomis aplinkybemis, nes vyras vis tiek stipresnis uz moteri . Tokiam su tuo vyno buteliu per galva - kitos iseities nelabai buvo. Kastruoti reikia tuos iskrypelius.

mama

mama portretas
Idomu kada prabils ir kitu aukstuju mokyklu studentes. Idriskit, merginos! Karta vienas garbaus amziaus akademines bendruomenes atstovas driso nepagarbiai per mokyklos isleistuves net savo dukru bendramoksle grabalioti. Eile metu dukra nieko nepasakojo. Tikiuosi atsiras studenciu, kurios patyre ir kazka daugiau. Ne merginos turetu sleptis ir tyleti, o visokie pagyvene susireiksmine dedes, kurie taip elgiasi.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių