Quantcast

Mugėje atgijo senieji amatai

Vilniuje vakar prasidėjo Šv. Baltramiejaus mugė, kurioje demonstruojami Renesanso epochos miesto amatai, menai ir cechų tradicijos. Ketvirtą kartą rengiamoje mugėje vilniečiai ir miesto svečiai laukiami ir šiandien.

Nedidelėje, bet "lietuviškais suvenyrais iš Kinijos" negadinamoje mugėje sostinės Rotušės aikštėje primenami XV–XVII a. miesto amatai.

Vakar aikštėje buvo galima pasimokyti Vakarų Europos šokių. Į ratelį mugės lankytojus nesunkiai įtraukė senojo šokio trupė "Viduramžių pasiuntiniai".

Amatininkai mugėje parduoda ir vietoje kuria įvairius medinius rakandus, statinaites, keramikos darbus, metalinius papuošalus. "Mama, kaip kokia kaka!" – krykštavo pirmą kartą molį liesdamas berniukas.

Viename iš paviljonų moterys mergaitėms pynė kasas. "Mano močiutė tokias kasas pindavo. Jos dabar grįžta į madą", – išdidžiai kalbėjo šukuojamos mergaitės tėtis.

Amatininkus bei tautodailininkus aplankė ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentė apžiūrėjo puodžių, juvelyrų, knygrišių, kalvių, audėjų, odminių, drožėjų darbus, paskanavo "Bernelių užeigos" vaišių.

"Lietuviai nuo seno garsėjo darbštumu, amatais ir savo dirbinių kokybe. Atgaivinti ir puoselėjami senieji amatai ne tik prisideda prie paveldo išsaugojimo. Tai – gyvos pamokos miesto svečiams, turistams, jaunajai kartai padedančios geriau pažinti ir įsivaizduoti šalies istoriją, kultūrą, skatinančios kūrybiškumą ir išradingumą", – mano D.Grybauskaitė.

p>Gautoms teisėms paminėti


Rugpjūčio 24 ir 25 d. vykstančią mugę organizuoja viešoji įstaiga Amatų gildija. Mugėje demonstruojama ir mokoma įvairiausių amatų: auksakalių, siuvėjų, audėjų, batsiuvių, odminių, stalių, kubilių, puodžių, stiklo ir vitražo, kalvių, knygrišių, senosios medicinos, maisto gamybos, žvakių liejimo, muilo gamybos, aludarių ir kitų.

1495 m. Šv. Baltramiejaus dienos (rugpjūčio 24-osios) išvakarėse Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras patvirtino pirmojo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės cecho statutą. Vilniaus auksakalių cechui buvo suteikta valdovo privilegija. Nuo tada ši diena Vilniaus amatininkams tapo atmintina – tą dieną vykdavo svarbiausios cechų iškilmės.

Šių metų mugė skirta Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Jogailos 1387 m. Merkinėje išduotos privilegijos, kuria Vilniaus miestui buvo suteiktos Magdeburgo teisės, 625-osioms metinėms paminėti.


Programa

Šeštadienis

11.00 amatininkų mugės pradžia.

12.00 amatų konkursai. Stalo žaidimai.

13.00 lėlių teatro "Avilys" spektaklis "Pagrandukas". Scenarijaus autorius ir režisierius Arūnas Pakulevičius.

14.00 įrišimų rekonstrukcijų iš LDK valdovų ir didikų bibliotekų rinkinių pristatymas. Knygrišiai Rimas Supranavičius ir SigitasTamulis.

15.00 viduramžių šokiai. Senojo šokio trupė "Festa Cortese", vadovė Alina Žutautaitė. Šokių mokymas.

16.00 lėlių teatro "Avilys" spektaklis "Princesė ir Kiauliaganys" (H.K.Anderseno pasakos motyvais). Scenarijaus autorius ir režisierius A.Pakulevičius.

17.00 viduramžių šokiai. Senojo šokio trupė "Festa Cortese", vadovė Alina Žutautaitė. Šokių mokymas.

18.00 renesanso kostiumų pristatymas. Archeologė Daiva Steponavičienė.

19.00 XIV–XVI a. Europos viduramžių muzika. Senosios muzikos grupė "Viduramžių pasiuntiniai".

20.00 LDK muzika. Muzikos grupė "Testamentum Terrae" (Baltarusija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių