Quantcast

Miesto pinigai – draugams

Vilniaus valdžios dosnumas komerciniam festivaliui "Be2gether" – neatsitiktinis. Iš skolose skęstančio miesto biudžeto projektui skirta net 11 kartų daugiau nei pernai, nes politikus ir festivalio organizatorius sieja artima draugystė.

Stebinantis dosnumas

Sostinės darželiai dėl sumažinto savivaldybės finansavimo išeina priverstinių atostogų. Skolas už paslaugas komunikacijų bendrovėms miestas sumoka tik tada, kai muziejai, mokyklos ir bibliotekos paliekamos be telefono ryšio. Kiemų ir gatvių lopyti nėra už ką.

"Jau paprašiau, kad ant mano durų užkabintų bronzinę lentą: pinigų neprašyti, nes jų nėra. Turime 400 mln. litų skolų, vien šiandien pas mus biudžete žioji 28 mln. litų skylė", – kompensacijų už gamybos sąnaudas keturis mėnesius nesulaukiančioms maitinimą moksleiviams organizuojančių įmonių vadovėms prieš porą savaičių pareiškė meras Vilius Navickas.

Tačiau komerciniam festivaliui "Be2gether", vykstančiam net ne Vilniuje, sostinės valdžia lėšų atseikėjo dosniai kaip niekam kitam.

Kultūros ministerijos vasarį iš prioritetinio į rezervinį programos "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) sąrašą nustumtą festivalį Vilniaus miesto savivaldybė išgelbėjo ir šiomis dienomis grąžino atgal.

Ministerijai kategoriškai atsisakius remti komercinį projektą, jį finansuoti ėmėsi pats Vilnius. Norviliškėse prie Baltarusijos sienos birželio 12–14 d. vyksiančiam renginiui atriekta deficitinio miesto biudžeto kontekste stulbinama suma – 780 tūkst. litų.

Sutaupė nurėžę konkursus

"Tam festivaliui visada duodami milijonai. Nežinau, ar dar kas nors abejoja, kad skirstant pinigus veši kuo tikriausia korupcija", – miesto sprendimo skaidrumu netiki Vilniaus Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas Donatas Katkus.

60–80 koncertų Lietuvoje ir užsienyje per metus suorganizuojančiam orkestrui šiemet miestas tesukrapštė 600 tūkst. litų – perpus mažiau, nei realiai reikia. Kristupo vasaros festivaliui kol kas neskirta nė lito. Teisinamasi, kad nėra iš kur. Tačiau verslininko Giedriaus Klimkevičiaus "Be2gether" atsirado: 780 tūkst. litų, tiesa, kol kas tik popieriuje, sutaupė savivaldybės Kultūros ir meno skyrius.

"Kasmet kartą per pusmetį skelbiame meninių projektų konkursus. Šiemet tai darysime tik pirmą pusmetį, todėl antro pusmečio lėšos liks biudžete – juk ir taip vyksta daug renginių", – savivaldybės administracijos direktoriaus Vytauto Milėno pavedimu aiškino Projektų vadybos poskyrio vedėja Renė Jakubėnaitė.

Pagrįsti, kodėl sutaupytas lėšas nutarta atiduoti "Be2gether", sunkiau, bet įmanoma. "Matote, šį festivalį vertiname kaip tęstinį. Ateityje planuojame jame organizuoti teminę Vilniaus miesto dieną prie Baltarusijos sienos", – perspektyvas brėžė R.Jakubėnaitė.

Ministerija jautė spaudimą

Dienraščio šaltinių miesto savivaldybėje teigimu, išskirtinį prielankumą festivaliui "Be2gether" valdžia rodo ne dėl ateities planų, o dėl asmeninės vicemero liberalcentristo Gintauto Babravičiaus ir verslininko G.Klimkevičiaus draugystės. "Vilniaus dienos" žiniomis, G.Klimkevičius dalyvaudavo VEKS dalininkų – Vilniaus savivaldybės ir Kultūros ministerijos – atstovų susirinkimuose. Ir ne tik tada, kai svarstytas VEKS programos klausimas, bet ir per susitikimus, kuriuose spręstas įstaigos vadovybės keitimas.

Akivaizdų festivalio "Be2gether" protegavimą neslėpė pastebėjęs ir kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio patarėjas Liudas Šukys.

"Nuo pat pradžių festivalis buvo vienas pagrindinių ministerijos ir savivaldybės nesutarimų objektų. Jautėsi, kad norima jį prastumti. Buvo primygtinai aiškinama, kad jis pats geriausias, vos ne programos "vinis", – pasakojo L.Šukys. Tačiau šie argumentai R.Vilkaičio neįtikino.

"Pirma, festivalis komercinis. Antra, jis vyksta net ne Vilniuje, o kažkur Šalčininkų rajone. Trečia, ką jis iš esmės turi bendra su kultūros sostine?" – R.Vilkaičio motyvus projekto neremti vardijo L.Šukys.

Asmeniškumais grįsta sėkmė

Kad skolų kilpos veržiamas Vilniaus miestas festivaliui "Be2gether" vis dėlto atseikėjo 780 tūkst. litų, L.Šukio nenustebino. Girdi, visada buvo aišku, kad jei festivalio nefinansuos ministerija, tai padarys Vilniaus miestas.

"Nieko keista. Tai pavadinčiau draugiškų santykių rezultatu. Pats lankiausi "Be2gether" ir manau, kad tai puikus festivalis. Tačiau mūsų asmeniniai santykiai nelemia darbo sprendimų. Savivaldybės, kaip matome, lemia", – teigė L.Šukys.

Pinigų ras ir skirs

Vilniaus miesto vicemeras Vidmantas Martikonis, išgirdęs, kad iš miesto biudžeto festivaliui "Be2gether" numatyta skirti 780 tūkst. litų, neslėpė nuostabos. Jo teigimu, savivaldybė tokios sumos duodi neišgalėtų ir tikrai neduos.

"Šis festivalis kokybiškas ir geras. Be to, tarptautinis. Tačiau esu siūlęs jį remti dešimčia kartų mažiau – maždaug 70 tūkst. litų. Nesuprantu, kaip ši suma išsipūtė iki šimtų", – stebėjosi V.Martikonis.

Versiją, kad miesto valdžios prielankumas festivalio organizatoriui verslininkui G.Klimkevičiui gimė dėl asmeninių simpatijų ir pažinčių, V.Martikonis buvo linkęs atmesti.

"G.Klimkevičių pažįstu ir aš, ir G.Babravičius, tačiau nemanau, kad asmeninės pažintys galėtų lemti tokius sprendimus. Mane ta suma tikrai stebina", – kalbėjo V.Martikonis ir pridūrė, kad skaičiuose galbūt įsivėlė kablelio klaida.

Savivaldybės administracijos direktorius V.Milėnas šią prielaidą iškart atmetė: "Politika tokia: tiems VEKS projektams, kurie buvo aprobuoti pastaruoju metu, pinigai bus rasti ir skirti."

Papirko festivalio populiarumas

Aiškindamas milžiniškų lėšų "Be2gether" skyrimą, G.Babravičius apie asmenines simpatijas nekalba ir sprendimą grindžia ekonomine nauda.

"Tai vienas naudingiausių programos renginių. Jei interpretuotume kultūros sostinę kaip progą miestui ir šaliai pasireklamuoti, siekiant, kad atvyktų daugiau turistų ir paliktų pas mus eurus, kitur uždirbtus, tai šis festivalis vienas tokių. Pusė lėšų, skiriamų festivaliui, nedelsiant grįš į valstybės biudžetą kaip mokesčiai. Be to, planuojamas nemažas užsienio turistų srautas. Trečia, pagal žinios sklaidą šis projektas plačiai nušviečiamas, taigi konkurencingas su kitais", – aiškino G.Babravičius.


Giedrius Klimkevičius, "BE2GETHER" ORGANIZATORIUS

Su savivaldybe kol kas neturiu nieko bendra, mes kalbame su VEKS. Kuo čia dėta savivaldybė?

Turėjome didelių ir ambicingų planų. Deja, projektas buvo stabdomas. Pradžioje teikėme paraišką dėl 2 mln. litų festivalio finansavimo. Vyriausybės nutarimu buvo patvirtinti 1,3 mln. litų, dabar iš tos sumos liko 780 tūkst. litų.

Kaip ir visi dalyvavome VEKS projektų atrankoje, festivalį teigiamai įvertino ekspertai. Asmeniniai ryšiai čia niekuo dėti.

Ar 780 tūkst. litų dideli pinigai? Žiūrint, su kuo lyginti. Pažvelkite į festivalį plačiau: į jo idėją ir reikšmę. "Be2gether" vardas tapo žinomas tarptautiniu mastu ir išgarsino Lietuvą bei Vilnių. Pernai ir užpernai tai buvo didžiausias renginys šalyje, į kurį suvažiavo tiek užsienio žurnalistų: iš Ispanijos, Austrijos, Anglijos, Vokietijos, Danijos ir kitų šalių. Iš viso apie 200 kasmet. Skaičiuokite, kiek lėšų Lietuvai kainuotų toks viešinimas, jei už jį reikėtų mokėti. Ar už tuos pinigus, kuriais remiamas festivalis, būtų įmanoma pasiekti tokių rezultatų?

Be to, skirti pinigai – tai dalinė dotacija, nes pusė jų kaip mokesčiai grįš atgal į valstybės biudžetą. Į festivalį kasmet atvyksta apie 1 tūkst. užsieniečių. Jei kiekvienas vidutiniškai išleidžia apie 100 eurų (345 litų), tai iš viso Lietuvoje pasilieka apie 350 tūkst. litų.


Dosnių rėmėjų netrūko

Komercinio renginio organizatoriams iš valstybinių įstaigų kasmet pavyksta gauti ne vieną šimtą tūkstančių litų: Užsienio reikalų ministerija (URM) festivaliui užpernai skyrė 300 tūkst. litų.

Pernai rėmėjų gretos išsiplėtė ir jie buvo dar dosnesni. Iš URM "Be2gether" gavo 350 tūkst. litų. Be to, iš Vyriausybės pinigus gavusi Vilniaus apskrities viršininko administracija festivaliui atriekė dar 300 tūkst. litų. Papildomus 70 tūkst. litų skyrė Vilniaus miesto savivaldybė.

Šiemet festivalio URM neremia, užtat vien Vilnius skiria 780 tūkst. litų.

Šalčininkų rajone esančioje Norviliškių pilies teritorijoje pirmasis "Be2gether" festivalis surengtas 2007 m. Tada jį aplankė 8 tūkst. svečių, pernai – 12 tūkst. Bilietas į festivalį vienai dienai šiandien kainuoja 80 litų, trims – 130 litų. Vėliau bilietai brangs iki atitinkamai 95 ir 150 litų.

Renginio organizatorių tikslai: parama Baltarusijos demokratijai, lietuvių ir baltarusių suartėjimas, rūpinimasis ekologija ir pilietiškumo skatinimas.


Šiame straipsnyje: VEKSBe2gether

NAUJAUSI KOMENTARAI

slaptas

slaptas portretas
ponas Klimkevičius juk yra Babravičiaus pusbrolis

klausiu

klausiu portretas
is kur jus ta giminyste aptikote? jie net nepanasus

viras

viras portretas
jie abu tevai, o ne broliai. be to jie kartu miega.
VISI KOMENTARAI 15

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių