Quantcast

Kunigaikščio Algirdo mįslė įminta?

Archeologinis detektyvas netrukus bus išnarpliotas. Archeologai nustatė, kad Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo kūnas buvo sudegintas Gudulinės kaime esančio Kukaveičio kalno teritorijoje (netoli Maišiagalos). Pasak tyrinėtojo Vykinto Vaitkevičiaus, netrukus turėtų būti atrastas ir Lietuvos valdovo kapas.

Lenkų istoriko Jano Długoszo kronikoje minėta, kad kunigaikščio Algirdo palaikai buvo sudeginti ant Kukaveičio kalno esančiame šventame miškelyje netoli Maišiagalos pilies. Archeologams pradėjus tyrimą, išties paaiškėjo, kad toje vietoje buvo sudegintas šis valdovas, bet tuomet kilo dar daugiau klausimų.

"Visa šita istorija iš tikrųjų aukščiausio lygio detektyvas, kuriame ieškotojų vaidmuo priklauso archeologams. Keliamos ir tikrinamos kelios prielaidos", – sakė V.Vaitkevičius.

Pirmoji prielaida – Algirdo kūnas buvo įdėtas į ceremonijos laužą, galbūt toje pačioje vietoje galėjo būti įrengtas ir jo kapas. Kita prielaida – palaikai (ar tai, kas iš jų liko) buvo surinkti iš tos vietos, kur vyko iškilminga sudeginimo ceremonija, ir palaidoti kur nors kitur.

"Bet kyla klausimas kur? Galbūt ten pat netoli, kur mes jau esame aptikę buvus laidojimo vietas", – atradimais dalijosi archeologas V.Vaitkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių