Quantcast

Kiemsargiai atšaukė piketą (papildyta 14:00)

Sostinės gatvių tvarkytojai, ketinę penktadienį surengti dar vieną piketą prie Vilniaus savivaldybės savo ketinimų atsisakė. Algų nesulaukiantys sostinės gatvių ir kiemų prižiūrėtojai sėdo prie derybų stalo su valdžia.

„Tikrai planavome piketą, turėjome jam leidimą, nes situacija tokia, kurios nebegalima kentėti, žmonėms tikrai striuka  su pinigais. Tačiau mūsų direktorius buvo iškviestas į Savivaldybę, jam pažadėjo per dvi savaites pabandyti šį klausimą išspręsti. Gal sutartį kažkokią pasirašys, gal sudarys skolų grąžinimo grafiką, nežinau. Bet direktorius mūsų paprašė iki rugsėjo pradžios luktelti ir mes sutikome. Jei tada niekas nesikeis, tikrai piketuosime“, - sakė viena iš piketo organizatorių, bendrovės „Stebulė“ meistrė Valentina Biatova.

Pasak V.Biatovos, tokios sunkios situacijos kiemsargiams dar neteko išgyventi: „Buvo Rusijos krizė, vis tiek mokėjo pinigus. Gal algos mažesnės buvo, negaliu pasakyti, bet tiek laiko tikrai pinigų neužlaikydavo. Skauda širdį į žmones žiūrint. Net kai gaudavo žmonės algas, vis tiek kai kurie tik minimimą, vos šešis šimtus su trupučiu, litų už kuriuos turi šeimą išlaikyti ir vaikščiodavo po to pusiau alkani, o dabar net tų pinigų nebegauna“.

Piketo organizatorė tikino suprantanti miesto valdžią, kuriai taip pat sunku, kai viskam trūksta pinigų ir yra likusių daugybė skolų iš praeitos valdžios kadencijos, bet, jos nuomone, tam jie ir išrinkti, kad spręstų tokius rūpesčius. „Rinkome, balsavome, dabar  jie turi sugalvoti, ką daryti. Mes norime tik savo darbą dirbti, taip ir darome“.

Liepos pradžioje miesto tvarkytojai buvo surengę piketą po savivaldybės langais. Tąkart sostinės vadovai pasikvietė tris – keturis mėnesius atlyginimo už darbą negaunančių kiemsargių atstovus ir pažadėjo skolą grąžinti dalimis, tačiau pažadą ištesėjo tik iš dalies.

Kiemsargiai liepą gavo pinigų, tačiau toli gražu ne tiek, kiek žadėta. O tolesni atsiskaitymai, kuriuos žadėjo savivaldybė, buvo pamiršti.

„Po pirmo piketo buvo toks susitarimas: jie mokės pagal skolų grąžinimo grafiką. Pirmas mokėjimas turėjo būti atliktas tą pačią dieną, turėjo būti pervesta 25 proc. skolos, 2,3 mln. litų. Bet mums pervedė 1,9 mln. litų. Kiti mokėjimai turėjo būti po dviejų, po trijų savaičių. Bet nebuvo", – tuomet pasakojo viena V.Biatova. Pasak jos, savivaldybė kiemsargiams tebėra skolinga apie 12 mln. neskaitant delspinigių.

„Mes su gatvių tvarkytojais kalbėjome apie tai, kad piketuojant pinigų neatsiras, jie mus suprato. Nors atsirado sakiusių, kad mes piktybiškai nemokame kiemsargiams, taip tikrai nėra. Faktas, kad reikia kažkaip rasti pinigų iki rugsėjo 1-osios, kad dirbantys žmonės vaikus į mokyklą galėtų išleisti.

Bandysime sudaryti grafiką, kaip tuos pinigus atiduoti. Kitą savaitę pervesime kažkokią sukauptą lėšų dalį, vėliau mokėsime pagal grafiką. Kokia bus ta pirmoji dalis, kol kas nežinome, priklausys nuo to, kokias įplaukas gausime iš Finansų ministerijos“, - sakė Savivaldybės miesto ūkio departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas.


Šiame straipsnyje: kiemsargiaivilniaus kiemsargiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių