Quantcast

Kalvarijų turgus – pinigų šluota

Pinigus galima ne tik išplauti, bet ir iššluoti. Taip turėjo manyti Kalvarijų turgaus vadovybė, už turgaus priežiūrą ketinusi permokėti pusę milijono litų.

Rinkosi iš brangiausių

Balandį Kalvarijų turgaus vadovybė pasirinko turgaus priežiūros konkurso laimėtoją – nutarta, kad už 786,5 tūkst. litų turgavietę saugos ir valys bendrovių "P.Dussman" ir "Termomatika" konsorciumas.

Iš visų konkursinių pasiūlymų pasirinkta antra didžiausia kaina. Didesnę pasiūlė tik bendrovė "Akvija", norėjusi turgų tvarkyti ir prižiūrėti už daugiau kaip milijoną litų. Mažiausią kainą (214,6 tūkst. litų) pasiūlė bendrovių "Tukompa" ir "Apsaugos komanda" konsorciumas.

Kaip "Vilniaus dienai" teigė "Apsaugos komandos" generalinis direktorius Julius Adomaitis, už tokią kainą, kokią siūlė jo įmonė ir "Tukompa", būtų galima ir užtikrinti tinkamą turgaus priežiūrą, ir užsidirbti. J.Adomaitis nesiėmė vertinti, kodėl konkurentai tas pačias paslaugas sumanė teikti už daugiau nei trissyk didesnę kainą.

Nutrauks sutartį

Kalvarijų turgaus valdybos pirmininkas, mero patarėjas Kęstutis Binkauskas "Vilniaus dienai" teigė, esą ši sutartis sudaryta buvusios turgaus administracijos, kai turgavietei vadovavo Audrius Barauskas. K.Binkausko teigimu, sutartis, pagal kurią "P.Dussman" ir "Termomatikai" turi būti išmokėta 786,5 tūkst. litų, turi būti nutraukta. Be to, šio konkurso rezultatai jau apskųsti teismui.

"Prieš kokį mėnesį iki konkurso įvykdymo dienos valdybos sprendimu buvo nurodyta surengti preliminarią apklausą, – prisiminė K.Binkauskas. – O jis (A.Barauskas – red. past.) tikriausiai jau buvo užsimojęs pirkti, ir ne pigiausiai. Tai nuo savivaldybės buvo slepiama. Buvo pasirašyta sutartis – taip pat prieštaraujant valdybai. Kainos skyrėsi ne procentais, o kartais. Direktorius buvo įpareigotas nutraukti sutartį, bet jos nenutraukė. Priimtas naujas direktorius ėmėsi iniciatyvos sutartį nutraukti, nes tai nenaudinga. Per metus turgavietė prarastų apie pusę milijono litų."

Laukia audito

Anot turgaus valdybos pirmininko, bus skelbiamas naujas turgaus priežiūros konkursas. Tačiau tai dar ne viskas. Esą gali būti, kad sostinės savivaldybė sieks, kad buvęs turgaus vadovas A.Barauskas atsakytų už padarytą žalą.

"Kai pasirašė sutartį, turgaus darbuotojai perėjo į "P.Dussman" – dabar turgus nebeturi savų išteklių šiems darbams atlikti. Istorija linksma. Neatmestinas variantas, kad bus padaryti oficialūs veiksmai", – sakė K.Binkauskas, paklaustas ar dėl ankstesnės turgaus administracijos veiklos bus kreipiamasi į teisėsaugą.

Pasak jo, dar neapsispręsta, ar dėl buvusio turgaus direktoriaus veiksmų bus kreiptasi į teisėsaugos institucijas. Turgaus valdyba dėl to turėtų apsispręsti po to, kai savivaldybės kontrolierius Šarūnas Skučas pateiks šiuo metu baigiamą turgaus veiklos audito ataskaitą.

Anksčiau Š.Skučas yra minėjęs, kad ankstesnės turgaus vadovybės padaryta žala, jei nebus nutrauktos tam tikros sutartys, gali siekti iki milijono litų.


Tikėjosi sutaupyti

Buvęs Kalvarijų turgaus vadovas A.Barauskas tikina, kad kiti konkurso dalyviai, pasiūlę gerokai mažesnes kainas, tiesiog nebūtų galėję užtikrinti tinkamos turgaus priežiūros. Be to, įsigijus paslaugų už 786,5 tūkst. litų esą būtų sutaupyta 200 tūkst. litų.

"Turbūt logiška, kad beveik optimaliai prižiūrint tokią teritoriją, tokius plotus, neįmanoma už 215 tūkst. litų ką nors padaryti. Visų antra, griežti sanitarijos, higienos, tvarkos reikalavimai. Įmonės tuos reikalavimus turi atitikti. Priėjome sprendimą, kad tai yra nemaža galimybė sutaupyti 200 tūkst. litų per metus. Netgi daugiau. Nematau čia nieko blogo", – "Vilniaus dienai" sakė A.Barauskas.

Anot jo, turgus iki tol užsiėmė tuo, kuo neturėtų užsiimti. Esą įmonių samdymas atlikti valymo ir apsaugos darbus ekonomiškai pagrįstas ir logiškas. "Mano ir K.Binkausko nuomonės nelabai sutapo. Bet tą sprendimą priėmiau drąsiai, jausdamas, kad sutaupysiu lėšų", – pridūrė buvęs turgaus vadovas.


Šiame straipsnyje: Kalvarijų turgus

NAUJAUSI KOMENTARAI

inis

inis portretas
čia turgus geriau nei prekybcentris, kai pasižiūri, kiek ten žmonių.... tokie pinigai, o taip viskas netvarkinga, galėtu bent susiremontuot viską, atsinaujint

laisvamanis

laisvamanis portretas
Apie kokias sanitarines normas kliedi tas veikėjas?Baisus kaip velnias tas Kalvarijų turgus.Kažkada Halės turgus dar baisesnis buvo,bet užtai dabar net malonu pažiūrėti!!!
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių