Quantcast

Hipnozė ir nusikaltimų prevencija

Britų režisierius Danny Boyle'as mėgsta iššūkius ir ne kartą įrodė, kad virtuoziškai su jais susidoroja. Dabar pasaulio ekranuose pasirodo jo "Transo būsena".

Reto talento vizijonierius

Net jeigu nežinotume šio kūrėjo filmų, o apie jo sugebėjimus spręstume vien iš pernai Londone vykusių olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos, turėtume pripažinti, kad tai reto talento vizijonierius, sugebantis tradicijas ir moderniausius technologinius išradimus drąsiai jungti į kvapą gniaužiančius reginius.

Panašios skirtingų elementų dermės pavyzdžių nesunku aptikti ir D.Boyle'o filmuose. Kas bent kartą matė jo šedevrą "Traukinių žymėjimas" (1996 m.) visam likusiam gyvenimui įsidėmėjo siurrealistinę sceną tualete ir jauno narkomano pasinėrimą į gaivinančią jūros gelmę pro... apdergtą unitazą. Po šio virtuoziškai atlikto epizodo tapo aišku, kad sugalvoti ekstravagantiškesnę narkotinę viziją dabar bus labai nelengva užduotis.

Neprognozuojami posūkiai

Galimybę pagerinti šį savo rekordą D.Boyle'as paliko kitiems filmų kūrėjams, o pats azartiškai pasinėrė į kitas stichijas – egzotišką žemišką rojų nuostabaus grožio saloje ("Paplūdimys", 2000 m.), zombių ir kanibalų zona pavirtusį ateities Londoną ("28 dienos po...", 2002 m.), į amžinas sutemas grimztančio pasaulio perspektyvą ("Gęstanti saulė", 2007 m.), pagaliau į visą pasaulį pakerėjusį TV viktorinų azartą ("Lūšnynų milijonierius", 2008 m.).

p>Spėlioti, kur pasisuks D.Boyle'o fantazija, – keblus darbas. Ligi šiol numatyti kiekvieną naują jo kūrybos vingį buvo neįmanoma. Jei patikėsime atsargiomis užuominomis, naujas režisieriaus darbas turėtų vadintis daug sakančiu žodžiu "porno". Būsimas filmas jau pristatomas kaip "Traukinių žymėjimo" tęsinys ir bus dar vieno Irvine'o Welsho romano ekranizacija. O tarpine stotele į šį kitų metų skandalą tapo "Transo būsena".

Psichodelinis eksperimentas

"Transo būsena" – tai dar vienas psichodelinis eksperimentas, kurio siužetas primena painią šaradą, o veiksmas susijęs su meno šedevrų vagystėmis. Šis verslas klesti nuo tų laikų, kai atsirado pirmieji muziejai ir su jais konkuruoti panorę privatūs kolekcininkai. Praktika parodo, kad ir dabar nuo ciniškai suplanuoto ir įžūliai įvykdyto meno šedevrų pagrobimo negali apsaugoti jokios sekimo sistemos ir signalizacijos. Todėl nacionalinių galerijų darbuotojai vadovaujasi labai svarbia taisykle: "Joks meno kūrinys nevertas žmogaus gyvybės."

Žino šią taisyklę ir meno dirbinių aukcione dirbantis Saimonas (akt. Jamesas McAvoy). Perspektyvus jaunasis meno žinovas gerai įsidėmėjo ir dar vieną dalyką – akivaizdaus pavojaus akivaizdoje nereikia vaidinti didvyrio ir provokuoti nusikaltėlius imtis drastiškų veiksmų. Vaikinas gerai žino ir svarbiausią savo pareigybinės instrukcijos punktą – pavojaus atveju vertingiausius paveikslus reikia skubiai paslėpti specialiose saugyklose.

Idealių nusikaltimų nebūna

Deja, kaip tik su šia užduotimi Saimonas kartą nesusidorojo taip, kaip to reikalavo griežtos taisyklės. Tai atsitiko tą dieną, kai aukcione Francisco Goya paveikslas "Skraidančios raganos" vos nebuvo parduotas už beveik 30 mln. svarų sterlingų. Kaip tik tuo metu prasidėjo šio šedevro pagrobimo operacija, kurią sugalvojo nusikaltėlių gaujai vadovaujantis Frenkas (šiuo vaidmeniu prancūzų aktorius Vincent’as Casselis papildė savo charizmatiškų piktadarių galeriją dar vienu šiurpą keliančiu eksponatu).

Tačiau, kaip žinome, idealių nusikaltimų nebūna. Dažniausiai tobulą planą sugriauna visai netikėti mažmožiai. Žinoma, būna ir taip, kad tuos mažmožius kas nors išradingai surežisuoja.


"Transo būsena" ("Trance") ****

Kriminalinis trileris. D.Britanija, 2013 m. Rež. Danny Boyle‘as. Vaidina J.McAvoy, V.Casselis, Rosario Dawson, Lee Nicholas Harrisas.

veiksmas 2

humoras 2

įtampa 2

erotika 1

siaubas 2

Nuo 2013 04 19

Trukmė 100 min.

N16



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių