Quantcast

Bebaimis vokietis įėjo į istoriją

1987 m. paauglys iš Vakarų Vokietijos apstulbino pasaulį. Lėktuvėlį "Cesna" jis nutupdė Maskvos širdyje – Raudonojoje aikštėje.

19 metų Mathiasui Rustui idėja nutupdyti lėktuvą pačioje Tarybų Sąjungos širdyje kilo žiūrint televiziją. Kaip pats pasakojo, jis užsimojo padaryti ką nors, kas pakeistų pasaulį.

Jaunuolis turėjo piloto licenciją ir tėvams pasakė, kad ketina skirsti į Šiaurės Europą patobulinti įgūdžių. Iš pradžių jis nuskrido į Škotiją, vėliau į Farerų salas. Iš čia pakilo į Islandiją, tada pasiekė Norvegijos miestą Bergeną, galiausiai – Suomijos sostinę Helsinkį. Iš viso jis sukorė apie 750 km.

Pasak M.Rusto, Suomijoje jis kelias dienas mąstė, ar jam pakaks drąsos kirsti Tarybų Sąjungos sieną. Tuo metu sovietai turėjo vieną geriausių pasaulyje priešlėktuvinės gynybos sistemų. M.Rustas buvo skaitęs, kad prieš penkerius metus virš Tarybų Sąjungos buvo numuštas civilinis Pietų Korėjos laineris.

"Žinoma, kad bijojau. Ilgai svarsčiau, ar tai atsakingas žingsnis, ar viską gerai apskaičiavau, ar rizika ne per didelė. Galiausiai nutariau, kad reikia rizikuoti", – sakė vokietis.

Jis pakilo iš Suomijos pranešęs, kad ketina pasukti Stokholmo link. Tačiau net pakilęs nebuvo tikras, kad pasuks į rytus.

"Sprendimą priėmiau po maždaug pusantros valandos nuo pakilimo. Staiga pakeičiau kursą 170 laipsnių ir pasukau Maskvos link", – sakė M.Rustas. Lėktuvas dingo iš radarų akiračio. Kol Suomijos pareigūnai ieškojo dingusios "Cesnos", vokietis kirto Tarybų Sąjungos sieną ties Estija.

Tiesa, po minutės jį pasivijo sovietų MIG. Tada, kaip sakė vokietis, įvyko stebuklas.

"MIG pralėkė pro pat mane. Mačiau du pilotus ir raudoną žvaigždę ant uodegos. Būtent tada nusišypsojo laimė. Jie, regis, palaikė mane draugišku lėktuvu, – pasakojo apie neįtikimą sėkmę vokietis. – Negalėjau patikėti, kad likau gyvas."

Pasiekęs Maskvą vokietis nutarė, kad leisis Raudonojoje aikštėje. Prašvilpęs pro pat aikštėje slampinėjančių žmonių galvas jis nusileido pačiame jos centre. Apspitusiems jį žmonėms M.Rustas pasakė: "Aš čia su taikos žinia iš Vokietijos." Nors čia pat pridūrė, kad iš Vakarų Vokietijos. Milicijos pareigūnai suėmė vokietį. Ilgas valandas jis sovietų pareigūnams aiškino, kad nėra Vakarų šnipas.

Incidentas buvo tikras pažeminimas sovietų kariuomenės vadams. Po kelių dienų buvo atleistas Tarybų Sąjungos gynybos ministras, taip pat posto neteko priešlėktuvinės gynybos vadas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių