Quantcast

Ambicijos didelės, pritarimo nėra

Vilniaus savivaldybė toliau demonstruoja neeilinį norą turėti nuosavą oro linijų bendrovę: jai kurti net įsteigta speciali darbo grupė. Tačiau palaikymo meras nesulaukia.

Vilniaus savivaldybės mero Artūro Zuoko nurodymu sudaryta darbo grupė, koordinuosianti būsimos sostinės oro vežėjos, bendrovės "Air Lituanica", veiklą. Į grupę įtrauktas ir pats Vilniaus oro uosto vadovas Tomas Vaišvila. Grupė ne tik rūpinsis bendrovės veikla, bet ir ieškos investuotojų bei koordinuos tarpinstitucinius klausimus.

Planai – itin optimistiniai: anot savivaldybės, lėktuvai su Vilniaus ženklu skraidys jau kitą pavasarį. Esą šiuo metu sulaukiama didelio investuotojų susidomėjimo.

A.Zuokas kol kas nelinkęs daug kalbėti apie būsimąją bendrovę. Savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus pateikta informacija irgi glausta: bendrovė "Air Lituanica" yra įkurta, šiuo metu išsiųsti pasiūlymai investuoti, yra susidomėjimas, bendrovė gauna daug klausimų.

Tiesa, toks fantastinis mero sumanymas bent jau viešai kol kas sulaukia daugiau kritikos nei palaikymo. Esą konkuruoti su pigių skrydžių bendrovėmis naujam vežėjui būtų neįmanoma. O turint omenyje tuoj milijardą litų perkopsiančią Vilniaus skolą, lėšų grandioziniam ir abejotinos ekonominės vertės projektui niekas neskolins.

Beje, A.Zuokas dar prieš kelias savaites kreipėsi į visų miestų merus, kad šie įsigytų bent po vieną būsimosios bendrovės akciją, kainuojančią 25 tūkst. eurų. Tačiau "Vilniaus diena", apklaususi kelis miestų vadovus, įsitikino, kad A.Zuokas su savo idėja yra vienišius.

Pavyzdžiui, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas tikino, kad Vilniaus vadovas jam skambino asmeniškai ir žadėjo atsiųsti pasiūlymą.

"Kol neaiški bendrovės struktūra, pasiūlymo sąlygos, sunku vertinti ir vienos akcijos kainą. Ką ta viena akcija reiškia valdant pačią įmonę?" – stebėjosi laikinosios sostinės vadovas.

Tą patį tvirtino ir Valerijus Makūnas, Kauno rajono meras. Trakų rajono vadovas Vincas Kapočius tikino, kad jo savivaldybė tokių pinigų taip pat investuoti nesiruošia. Jam pritarė ir Druskininkų meras bei Savivaldybių asociacijos pirmininkas Ričardas Malinauskas.

Skelbiama, kad bendrovės "Air Lituanica" pradinis įstatinis kapitalas – 2,5 mln. eurų. Planuojama, kad oro linijų bendrovė skrydžius pradės kitų metų pavasarį. Vilniaus savivaldybė šiuo metu turi 34 proc. įmonės akcijų, 17 proc. planuojama išplatinti Lietuvoje registruotoms įmonėms ar privatiems asmenims, 49 proc. akcijų bus skirta strateginiam investuotojui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių