Quantcast

Iš užsienio – su pilnais nešuliais prekių

Siekdami sutaupyti, gyventojai apsipirkimo troškulį malšina užsienio prekybos centruose. Tačiau apsipirkti skirtų kelionių pasiūliusių kelionių organizatorių aukso gysla jau išseko.

Keleivius prarado

Kalbos apie galimybes užsienyje, ypač Lenkijoje, apsipirkti pigiau kelionių organizatorius privertė suklusti. Neilgai laukę jie pasiūlė vienadienių kelionių į didžiausius šalies kaimynės prekybos centrus. Iš jų mūsų tautiečiai grįždavo nešini ne tik pavieniais daiktais, bet ir ištisomis buitinių prekių pakuotėmis. Vis dėlto akinanti organizatorių sėkmė tęsėsi neilgai.

p>Kelionių organizatoriaus "Želesa" turizmo vadybininkė Erika Kuokštytė pasakojo, kad apsipirkimo keliones į Lenkiją bendrovė pradėjo organizuoti maždaug prieš 3 metus. Esą dėl pastarųjų metų krizės Lietuvoje šio pobūdžio kelionės buvo ypač paklausios.

Pašnekovė patikino, kad iš trumpų, skirtų apsipirkti, kelionių populiariausia išlieka išvyka į Lenkijos miestą Balstogę. Anot jos, kasmet į ją leidžiasi 5–7 keleivių grupės. E.Kuokštytės teigimu, organizuojamos ir ne tokios paklausios 4 dienų kelionės į Lenkiją, per kurias taip pat skiriama laiko apsipirkti Varšuvoje.

Pašnekovė pasakojo, kad prieš 3 metus kelionės dieną į Balstogę išvykdavo net po pora autobusų. Tačiau šį šeštadienį vykti į taupių gyventojų pamėgtą Lenkijos miestą siūloma tik mikroautobusu. Pašnekovė pripažino, kad apsipirkti skirtų kelionių paklausa sumažėjo.

Turizmo agentūros "Via amica" komercijos direktorė Irena Melčarska pripažino, kad šiuo metu vis dar siūloma vienadienė kelionė į Lenkiją pakankamo keleivių skaičiaus jau nesulaukia. Anot jos, paskutinė žmonių grupė buvo surinkta pernai prieš Velykas, tačiau metų pabaigoje organizuota kelionė neįvyko.

"Manau, pagrindinė sumažėjusio keleivių skaičiaus priežastis yra tai, kad tokias keliones žmonės organizuoja patys", – sakė I.Melčarska.

Grįžo pasisėmę idėjų

I.Melčarskos teigimu, turizmo agentūra per kelionę siūlo 3 ar 4 apsipirkti tinkamas vietas – prekybos centrų bazes ir turgelį. Apie kiekvieną šių vietų, kaip pasakojo pašnekovė, keleiviai gauna specifinės apsipirkimą palengvinančios informacijos: "Kelionės programoje surašyta, kur važiuojame, kur galima apsipirkti, netgi tai, ar galima atsiskaityti mokėjimo kortele. Atvykę į nurodytas vietas skiriame laiko apsipirkti."

Pašnekovė neabejojo, kad per pirmąsias kelionių organizatorių pasiūlytas keliones gyventojai apžiūrėjo prekybos vietas, surinko visą reikiamą informaciją ir todėl įgudo keliauti patys.

"Mūsų siūloma kelionė vienam žmogui kainuodavo vidutiniškai 70–80 litų, o juk vienam žmogui važiuoti sunku, vis tiek dažniausiai keliaudavo su vyru ar žmona. Tuomet kaina, aišku, padidėja. Žinoma, važiuoti autobusu yra patogu, nes turime didelę bagažinę", – svarstė I.Melčarska.

Daug vietos bagažui, kaip sakė pašnekovė, tikrai prireikia. Esą žmonės perka didžiuliais kiekiais ir apsirūpina pačiomis įvairiausiomis prekėmis: nuo tualetinio popieriaus iki mineralinio vandens.

Išliekant galimybei Lenkijoje prekių nusipirkti pigiau, rankų nenuleidžia net ir nebesurenkantys grupių. I.Melčarskos teigimu, šiuo metu sklandantys gandai apie pasienyje statomą didelį prekybos centrą kelia vilčių, kad susidomėjimas apsipirkimo kelionėmis į Lenkiją dar išaugs: "Jei ten pastatys prekybos centrą, tokio pobūdžio kelionės tikrai atsigaus, nes jos bus netolimos ir dėl degalų sąnaudų kainuos mažiau, apie 40 litų."

Anot jos, ir šiuo metu taupydami degalus gyventojai neretai iškeičia gana tolimą Balstogę į pasienyje esančius miestus – Punską, Augustavą ir pan.

Gaudo išpardavimus

Natūraliu gyventojų noru įsigyti kokybiškų, bet pigesnių prekių pasinaudoja ir tarptautinių keltų linijų bendrovės. Jos, tiesa, taiko ne į Lenkiją, o į kitas norintiems apsipirkti patrauklias vietas.

Tarptautinių keltų linijų ir mini kruizų įmonė "DFDS Seaways" šalies gyventojus jau nuo pernai kviečia plaukti apsipirkti į Vokietiją per didžiuosius išpardavimus. Įmonės vadovas Vaidas Klumbys tokį pasiūlymą vadino bilietu su idėja.

"Tai nėra kelionių paketai, kai perkant vietą kelte gaunama ir nakvynė viešbutyje. Mes tiesiog siūlome idėją, ką Vokietijoje galima veikti, kur apsipirkti", – sakė jis ir pridūrė, kad panašių apsipirkimo pasiūlymų bendrovė pateikia ir keleiviams į Švediją.

V.Klumbio teigimu, interneto svetainėje įmonė keleiviams pateikia informacijos apie Vokietijos, ypač netoli uosto esančio Hamburgo, parduotuves. Kadangi keltu žmonės paprastai keliasi su automobiliais, jiems esą nesudėtinga savo transportu pasiekti norimas prekybos vietas.

"Hamburge yra didžiausia Europoje batų parduotuvė, didžiausia elektroninės įrangos parduotuvė, baldų parduotuvė IKEA ir įvairių kitų prekių ženklų parduotuvės. Asortimentas didelis, kokybė gera, o kainos, aišku, mažos. Įpratę apsipirkti tokiu būdu žmonės jau laukia panašių kelionių, perka ne tik drabužius, avalynę ar buitinę techniką, bet ir skalbimo miltelius ar kavą", – sakė V.Klumbys.

Anot jo, šiais metais žadama pateikti dar daugiau informacijos, ką galima nuveikti kitame krante. Pašnekovo tvirtinimu, jau dabar greta nuorodų į parduotuves suteikiama informacijos apie Kylyje ar Hamburge vykstančius įdomesnius renginius ar koncertus, veikiančius naktinius klubus ir barus. Vasarą taip pat raginama keliauti į aplink Hamburgą išsidėsčiusius pramogų parkus, gausybę SPA centrų. Tokio pobūdžio informaciją ateityje esą planuojama skelbti ir apie Daniją ar ne itin toli nuo Kylio uosto esančią Olandiją.

Verta pasirūpinti anksčiau

V.Klumbys patikino, kad gyventojai pasiūlymais išvykti į užsienį per išpardavimus pasinaudoja, nors sakė negalintis tiksliai pasakyti, kokia dalis keliaujančių keltu iš tiesų apsiperka. Vis dėlto esant tokių pasiūlymų gyventojų susidomėjimas kelionėmis išauga, todėl jų aktyvumą su išpardavimais sieti galima.

Vieta kajutėje kainuoja 380 litų į abi puses, tačiau, pašnekovo teigimu, galima surasti geresnių variantų. Pavyzdžiui, dvi šeimos, keliaujančios vienu automobiliu, kajutę užsisakyti gali už maždaug 310 litų vienam asmeniui.

"Bilietų kainos stabilios. Anksčiau užsisakius vietą, už ją galima mokėti ir pigiau. Tiesa, žiemą kainos paprastai mažesnės", – sakė V.Klumbys.

Įmonės vadovas neabejojo, kad gyventojams, vykstantiems keltu, apsipirkti užsienio šalyse pigiau ir patogiau. Nereikia sukti galvos dėl tarpmiestinio susisiekimo ir pirkinių gabenimo namo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių