Quantcast

Už VST – 680 milijonų

Vyriausybė vakar pritarė sutarties projektui, pagal kurį naikinant energetikos bendrovę "Leo LT" privačiam investuotojui "NDX energija" už turimas akcijas iš "Leo LT" lėšų žadama sumokėti 680 mln. litų.

Tai suma, kurią, Vyriausybės teigimu, "NDX energija" sumokėjo 2003 ir 2004 m. privatizuodama tuomečius Vakarų skirstomuosius tinklus (dabar – VST).

Vyriausybės priimtame nutarime neviešinamas sutarties projektas, pagal kurį būtų naikinamas "Leo LT" ir nutraukiamos nacionalinio investuotojo sukūrimo sutartys, bet premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad Vyriausybės siekia įvykdyti restituciją ir "sumokėti "NDX energijai" iš "Leo LT" lėšų 680 mln. litų kaip galutinį, neatšaukiamą ir nekintantį restitucinį atlygį – sumą, kurią "NDX energija" sumokėjo įsigydama 97,1 proc. VST akcijų".

p>Anot premjero, dabartinė Vyriausybė nori panaikinti Vyriausybės ir "NDX energijos" 2008 m. balandžio 29 d. sudarytą sutartį "Dėl nacionalinio investuotojo sukūrimo" ir "visiškai bei negrįžtamai užbaigti socialdemokratų Vyriausybės Lietuvai primestą "Leo LT" skandalingą istoriją".

Sutartis bus pasirašyta nedelsiant, kai bus gautas "NDX energijos" sutikimas. Pasirašyta sutartis, Vyriausybės sprendimu, bus vieša. Pasiūlymą "NDX energijai" įpareigotas oficialiai pateikti energetikos ministras Arvydas Sekmokas sakė, kad su privačiu investuotoju vyko konsultacijos, todėl yra pagrindas tikėtis, kad sutartis bus pasirašyta.

"Kadangi vyko konsultacijos tiek dėl galimo atlygio dydžio, tiek dėl pačių sutarties sąlygų <...>, tų konsultacijų pagrindu galima tikėtis, kad ši sutartis bus priimta, – sakė A.Sekmokas. – Be abejo, "NDX energija" gali tos sutarties nepasirašyti, tačiau mes laikomės, kad tai neatitiktų viešųjų interesų, taip būtų pažeistas viešasis interesas, ir norisi tikėti gera antros pusės valia."

A.Sekmoko teigimu, įvardyta 680 mln. litų yra maksimali galima atlyginti suma, ir toks siūlymas rodo, kad Vyriausybės veiksmas nėra nukreiptas prieš privatų kapitalą.

Vyriausybės veiksmus panaikinant "Leo LT" pasveikino Prezidentė Dalia Grybauskaitė. "Prezidentė palankiai vertina nuoseklius Vyriausybės veiksmus demonopolizuojant Lietuvos energetikos sektorių ir panaikinant "Leo LT", – sakė Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.


Atlygis per mažas

"NDX energijos" valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius BNS išsakė asmeninę nuomonę, kad Vyriausybės siūlomas restitucinis 680 mln. litų atlyginimas yra per mažas.

"Mano asmenine nuomone, Vyriausybės pasiūlymas yra per mažas, nes atgautume tik "Leo LT" įmonei pernai pervestus dividendus (608 mln. litų – red. past.) ir palūkanas už juos. Atitinkamai lauktume adekvačios kompensacijos už nusavintas VST akcijas. Bet kokiu atveju "NDX energijos" vadovybė įgaliojimus spręsti dėl Vyriausybės siūlymų priimtinumo turėtų gauti iš akcininkų, nes sprendžiamas jų turto klausimas", – sakė I.Staškevičius.

Jis neprognozavo, ar siūlomą sutartį "NDX energija" sutiks pasirašyti, o be įmonės atstovų parašo ji neįsigaliotų. Sutarties projektą Energetikos ministerija ketina pateikti kitą pirmadienį, kai vyks "Leo LT" akcininkų susirinkimaā.

I.Staškevičius taip pat paneigė energetikos ministro A.Sekmoko žodžius, kad su privačiu investuotoju vyko konsultacijos. Anot jo, derybomis negalima laikyti kelių pokalbių su "Leo LT" atstovais, įmonės konsultantais.

"Vyriausybės pozicija vienašališka. Ji rodo, kad Vyriausybė pati inicijuoja sprendimus, juos priima. Valia yra sveikintinas dalykas, tačiau mes jokio motyvuoto pasiūlymo nesame gavę iki šiol ir negalime jo įvertinti", – teigė "NDX energijos" valdybos pirmininkas.

Pernai steigiant "Leo LT", auditoriai "NDX energijos" įneštą apie 97 proc. VST akcijų paketą, kurio privati "Leo LT" akcininkė pagal Vyriausybės pageidavimą nebeatgautų, įvertino apie 2,816 mlrd. litų.

"Leo LT" inicijavo procesą Stokholmo prekybos rūmų arbitražo teisme. Įmonės pasiūlytai mediatoriaus kandidatūrai raštu pritarė tiek Energetikos ministerija, tiek "NDX energija". Energetikos ministras Arvydas Sekmokas pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo pareiškė, kad arbitro jau nebereikia. Esą Vyriausybės iniciatyva yra skaidri ir dėl jos gali būti nuspręsta "Leo LT" akcininkų susirinkime. I.Staškevičiaus tvirtinimu, apie tai, kad atsisakoma Stokholmo arbitražo teismo paslaugų, "NDX energija" jokio patvirtinimo neturi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių