Quantcast

Premjeras išlydėtas švilpimu

Pustrečio tūkstančio ūkininkų Kauno sporto halėje vykusiame suvažiavime ragino panaikinti naujus mokesčius, reguliuoti prekybininkų ir perdirbėjų veiklą ir kitais būdais gelbėti žemės ūkį.

Ūkininkų kantrybė išseko

Į Kauno sporto halę vakar ūkininkai rinkosi nešini plakatais. Juose atsispindėjo ūkininkų nepasitenkinimas dabartinės Vyriausybės darbu.

"Ponai "Liūtai", pieno už ačiū prisilakėt, mūsų kantrybė išseko", – tokio ir panašaus pobūdžio užrašai bylojo ūkininkų nuotaikas. Tačiau garsiai reikšti minčių ar išlieti susikaupusių emocijų, kai į halę įžengė Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius, niekas iš ūkininkų neišdrįso. Nebuvo pakelti į viršų ir atsinešti plakatai.

"Esu dėkingas, kad suprantate, kodėl turėjome daryti permainas. Mažindami 3 mlrd. litų valstybės išlaidas, radome 106 mln. litų ūkininkų išmokoms", – gyrėsi A.Kubilius.

Ūkininkų suvažiavime Vyriausybės vadovas ilgai neužtruko. Tik premjerui pasukus durų link, pasigirdo žemdirbių nepasitenkinimo šūksniai ir švilpimas.

"Neišgirdote mūsų problemų, o jau išeinate", – nusivylimą reiškė ūkininkai.

Liejo pyktį ant valdžios

Išvykus A.Kubiliui į tribūną kalbėti lipę ūkininkai neslėpė savo susierzinimo ir piktinosi, kad Vyriausybės vadovas ilgiau nepabuvo suvažiavime.

"106 mln. litų, skirtų žemdirbiams, – tai pasaka be galo. Matau, kokia reali situacija. Jei taip bus ir toliau, greitai ūkiai virs griuvėsiais. Reikalaujame panaikinti ne visus mokesčius, o tik pelno ir pajamų. Visi ūkiai dalyvauja investiciniuose projektuose ir yra prasiskolinę bankams. Ūkiui modernizuoti skiriamos lėšos nėra išlaidos, o sukurtas turtas. Tačiau balanse šios lėšos vaizduojamas kaip pelnas, nors realių pinigų ūkininkai negauna", – aiškino žemės ūkio kooperatyvo "Lietuviškas pienas" atstovė Saulena Kruvelienė.

"Nieko naujo A.Kubilius nepasakė. Viskas girdėta per televiziją. Jis nesirengė mūsų klausyti: atėjo, pasirodė ir išėjo", – pritarė ūkininkas iš Marijampolės rajono Vidas Zabilavičius.

Kai kurie suvažiavimo dalyviai guodėsi, kad eitų protestuoti prie Seimo, bet daugelis bijo.

"Ūkininkai turi pasiėmę paskolų, už kurias pirko naują techniką. Jei nebijotų, nuvežtų prie Seimo mėšlo ir ten išverstų. Tačiau bijo. Jeigu kas nors nutiktų, ateitų antstoliai ir atimtų turtą", – teigė ūkininkas iš Dzūkijos Mindaugas.

Nesuteikė jokių garantijų

Su žurnalistais bendraudamas Vyriausybės vadovas, komentuodamas ūkininkų reikalavimus sumažinti po metų pradžios padidintus mokesčius, nieko konkretaus nežadėjo.

"Birželį persvarstyme mokesčius. Negaliu garantuoti, kad padarysime taip, kaip pageidauja viena ar kita grupė. Ieškosime geriausių sprendimų. Padėtis sudėtinga, svarbu išsaugoti šalies finansų sistemos stabilumą", – teigė A.Kubilius.

Vyriausybės vadovas abejojo, kad artimiausiu metu galėtų būtų sugrąžintas lengvatinis PVM tarifas mėsai ir kitai žemės ūkio produkcijai.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas vylėsi, kad mokesčiai ūkininkams vis dėl to bus sumažinti.

"Keistas finansų ministro motyvas, kad mokesčiai padidinti solidarumo principu. Laikas tam pasirinktas netinkamas. Produkcijos supirkimo ir paramos lygis mažesnis nei kitų šalių ūkininkams. Reikia palaukti dar porą metų – baigsis krizė ir žemdirbiai neprieštaraus. Kitąmet, kai reikės ūkininkams deklaruoti pajamas ir pelną, juos ištiks šokas", – sakė B.Markauskas.

Anot B.Markausko, ūkininkai nesiims protestų, nes apsiprato su sudėtinga padėtimi. Be to, daugelis realiai įvertina valstybės galimybes, todėl nusiteikę laukti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių