Quantcast

Peticija pasiekė adresatą

Lietuvos deleguotas už mokesčius, muitus ir auditą atsakingas eurokomisaras Algirdas Šemeta praėjusios savaitės pabaigoje už žemės ūkį atsakingam Europos Komisijos nariui Dacianui Cioloşui perdavė per Briuselyje vykusius protestus gautą Lietuvos ūkininkų peticiją.

"A.Šemeta, pažadėjęs parašus perduoti už ES bendrą žemės ūkio politiką atsakingam komisarui D.Cioloşui, savo pažadą ištesėjo ir penktadienį peticija bei ją remiantys Lietuvos žmonių parašai buvo perduoti D.Cioloşui", – pranešė A.Šemetos atstovė spaudai Karolina Štelmokaitė.

Peticijoje reikalaujama, kad tiesioginių išmokų suma Baltijos šalims būtų nustatyta pagal naują skaičiavimo būdą.

"Pastebėdami, kad politiškai labai sunku rasti bendrus objektyvius ekonominius kriterijus didelių tiesioginių išmokų skirtumų tarp šalių sumažinimui, todėl, skaičiuojant finansinį voką Baltijos šalims, siūloma priimti ES 27 šalių 2013 m. faktiškai susidariusį vidurkį vienam hektarui. Tiesioginių išmokų mokėjimą pagal naują būdą visa apimtimi taikyti jau nuo 2014 m. be jokio pereinamojo laikotarpio, dėl to, kad nauji pereinamieji laikotarpiai vėl atitolintų konkurencinių sąlygų suvienodinimą tarp ES valstybių narių", – rašoma maždaug 45 tūkst. Lietuvos gyventojų pasirašytoje peticijoje.

Tiesioginės išmokos žemdirbiams yra vienas iš trijų esminių klausimų, kurie derybose dėl būsimos 2014–2020 m. ES finansinės perspektyvos svarbūs Lietuvai, be struktūrinės paramos iš sanglaudos fondų ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimo.

Lietuvos žemdirbių gaunamos išmokos siekia tik apie pusę ES vidurkio. Ūkininkai nepatenkinti dabartiniais pasiūlymais, pagal kuriuos iki naujojo finansinio laikotarpio pabaigos 2020 m. šis rodiklis padidėtų iki 65 proc. ES vidurkio.

ES vadovai prieš daugiau nei savaitę vykusiame susitikime taip ir nesusitarė dėl 2014–2020 m. bendrijos biudžeto apimties – turtingesnės šalys siūlo jį mažinti, tačiau skurdesnės valstybės su tuo nenori sutikti. Derybos šiuo klausimu bus tęsiamos 2013-ųjų pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių