Quantcast

Neįgalieji pasijuto diskriminuojami

Lietuvos žmonių su negalia sąjungą papiktino šalies oro uostų ketinimas įvesti mokestį už žmonių vežimėliuose aptarnavimą.

„Manome, kad toks patvirtintas mokestis yra akivaizdi neįgaliųjų diskriminacija“, – teigiama atvirame neįgaliųjų interesams atstovaujančios sąjungos laiške. Juo sąjunga kreipėsi į Susisiekimo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą. Praėjusią savaitę Tarptautinis Vilniaus oro uostas pripažino nuo spalio 1 d. įvedantis 98 litų mokestį už kiekvieno judėjimo negalią turinčio keleivio aptarnavimą. Mokestį už neįgaliųjų aptarnavimą pasitaręs su oro bendrovėmis ketina įvesti ir Kauno oro uostas. Mokestį turės mokėti skrydžių bendrovės, ne patys keleiviai.

„Mūsų netenkina paaiškinimai, kad neįgalieji neturės papildomai mokėti, o papildomos išlaidos esą bus įskaičiuotos į oro bendrovių sąnaudas. Paprastai jos visus mokesčius greitai įtraukia į bilieto kainą. Todėl už neįgaliųjų bilietus teks vėliau mokėti kitiems keleiviams. Tai ne tik nemažina socialinės atskirties, bet ir neįgaliuosius supriešina su likusia visuomenės dalimi“, – įsitikinusi neįgaliesiems atstovaujanti organizacija.
Jos teigimu, Lietuvos oro uostai iki šiol nebuvo pritaikyti taip, kad būtų patogūs keliauti neįgaliesiems. „Jie neteikė ir iki šiol neteikia kokybiškų paslaugų“, – tvirtinama laiške.
Kad dėl judėjimo negalią turinčių keleivių aptarnavimo net pritaikius oro uostą kyla nesklandumų, minėjo ir įmonės „airBaltic“ atstovybės Lietuvoje vadovas Tadas Vizgirda. Pasak jo, trūksta aptarnaujančio personalo, galinčio palydėti negalią turinčius žmones nuo registracijos iki lėktuvo ar pasitikti atskridusius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių