Quantcast

Litui – mažesnių palūkanų pančiai

Paskolas litais paėmę gyventojai ir įmonės sulaukė gerų naujienų – tarpbankinės palūkanų normos VILIBOR, kuriomis bankai skolina litus vieni kitiems, mažėja ir jau grįžo iki praėjusių metų spalio lygio.

Juda žemyn

Šešių mėnesių tarpbankinės palūkanų normos VILIBOR vakar smuktelėjo iki 7,94 proc. Lietuvos banko duomenimis, pastarąjį kartą šio termino palūkanos mažesnės buvo 2008-ųjų spalio 27 d., tada jos siekė 7,9 proc. Pigiausiai šešiems mėnesiams litais skolino bankas "Nordea" ir "UniCredit Bank" (7,4 proc.), brangiausiai – "Danske" bankas (8,2 proc.).

Mažėjančios VILIBOR turėtų pradžiuginti paskolas litais paėmusius bankų klientus, jiems šiomis dienomis perskaičiuojamos palūkanos. Aukščiausiai šešių mėnesių VILIBOR buvo pakilusios praėjusių metų gruodžio 23-iąją – tada jos siekė net 10,44 proc.

Dėl itin aukštų palūkanų paskolos litais tapo beveik neprieinamos. Lietuvos banko vadovui Reinoldijui Šarkinui ne kartą teko aiškintis, kodėl paskolų litais palūkanos net iki devynių kartų skiriasi nuo paskolų eurais palūkanų. R.Šarkinas teigė, kad svertų reguliuoti VILIBOR ir komercinių bankų veiklai Lietuvos bankas turi labai nedaug – esą tėra tik įtikinėjimo ir viešumo priemonės. Lietuvos bankas nuo vasaros viešai skelbia kiekvieno banko kotiruotes.

Daugiau pasitikėjimo

Daiva Rakauskaitė, Finansų analitikų asociacijos prezidentė, viena pagrindinių VILIBOR mažėjimo priežasčių vadina atsigaunantį bankų tarpusavio pasitikėjimą.

"Dar viena priežastis – sėkmingas skolinimasis tarptautinėse rinkose. Be to, VILIBOR mažėjimą, manau, lėmė ir Vyriausybės veiksmai gerinti šalies ekonominę padėtį. Rezultatai, žinoma, ne taip greitai pasirodo, bet dėmesio tam skiriama daug", – vardijo finansų specialistė.

Ji neatmeta tikimybės, kad VILIBOR rodiklius žemyn spustelėjo ir praėjusią savaitę paskelbti Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) duomenys, kurie pasirodė geresni, nei tikėtasi: "Spontaninė reakcija galėjo kilti. Tačiau vertėtų sulaukti detalesnių statistikos duomenų, rodančių, kas lėmė gerėjančius BVP rodiklius. Tuomet galėsime pasitikslinti, ar tai tikrai stabilizacijos ženklai."

D.Rakauskaitė abejojo, ar VILIBOR galėjo lemti ir Lietuvos banko sprendimas viešai skelbti, kokiomis sąlygomis šalies komerciniai bankai yra pasiruošę skolinti vieni kitiems: "Kas norėjo, tas galėjo ir anksčiau sužinoti, kokiomis sąlygomis skolina bankai. Galbūt tik visuomenei tapo aiškiau, kaip yra apskaičiuojamos VILIBOR."

Rinkoje – daugiau pinigų

Vilniaus universiteto profesorius habilituotas daktaras Jonas Čičinskas įsitikinęs, kad VILIBOR ėmė mažėti atslūgus įtampai Lietuvos ekonomikoje: "Šiuo metu šalies ekonomika nebesmunka taip sparčiai kaip metų pradžioje. Bankai suskaičiavo atidėjinius blogosioms paskoloms ir, matyt, gavo garantijų iš pagrindinių bankų – įtampa sumažėjo ir bankų sektoriuje, o kartu ir tarpbankinėje rinkoje atsirado daugiau laisvės."

J.Čičinskas taip pat pripažino, kad tam įtakos turėjo ne tik sėkmingai išplatinta Vyriausybės obligacijų emisija, bet ir ekonomikai skatinti naudojama ES struktūrinių fondų bei kitų finansinių institucijų parama.

"Spaudimas litui taip pat mažėja, tačiau mūsų valiutos likimas priklauso ir nuo kaimynų veiksmų. Jeigu latas būtų devalvuotas, scenarijus gali būti liūdnas", – pridūrė pašnekovas.

Eurais skolintis pigiau

Vis dėlto tarpbankinės palūkanos litais tebėra beveik aštuonis kartus didesnės nei palūkanos eurais – EURIBOR. Kalbinti analitikai pripažįsta, kad artimiausiu metu tikėtis greitesnio VILIBOR mažėjimo nevertėtų.

"Kol Lietuvoje bus jaučiamas sunkmetis, tol ir skirtumas tarp VILIBOR ir EURIBOR palūkanų bus didelis. Pirmiausia turėtume sulaukti geresnių pramonės augimo, BVP rodiklių, tuomet ir skirtumas ims mažėti", – dėstė D.Rakauskaitė.

J.Čičinsko nuomone, gali prireikti ne mažiau kaip metų, kol VILIBOR palūkanos dar labiau priartės prie euro palūkanų: "Tas procesas pajudės greičiau, kai sugrįš pasitikėjimas Lietuvos ekonomika ir jos finansiniu stabilumu."


Skaičiai ir faktai

Vienų metų trukmės VILIBOR sumažėjo 0,06 proc. ir siekė 8,75 proc. – pastarąjį kartą toks rodiklis užfiksuotas pernai lapkričio 13 d.

Vieno ir trijų mėnesių VILIBOR palūkanos lapkričio 2 d. buvo atitinkamai 2,58 ir 6,13 proc. Mažesnės šio termino palūkanos buvo užfiksuotos atitinkamai šių metų balandžio 28 d. (2,55 proc.) ir pernai spalio 1 d. (6,06 proc.).


Stasys Kropas, Lietuvos bankų asociacijos prezidentas

VILIBOR mažėjimas nėra staigmena, nes atsiranda pozityvių šalies rizikos stabilizacijos ženklų. Be to, didėja pasitikėjimas bankais, ir jie vis daugiau skolina vienas kitam ilgesniam laikui. VILIBOR rodiklių nepaveikė gana prasti, bet prognozuoti trečio ketvirčio bankų veiklos rezultatai.

Palūkanų normos, be abejo, mažėjo ir dėl sėkmingo Vyrausybės skolinimosi – tai rodo didėjantį užsienio rinkų pasitikėjimą mūsų šalimi. Tačiau mažėjant VILIBOR, turėtų mažėti ir indėlių litais palūkanos, nes bankams atsiranda galimybių pigiau pasiskolinti litų.


Šiame straipsnyje: PalūkanosPaskolos

NAUJAUSI KOMENTARAI

sss

sss portretas
Idomu kodel PVZ ukio bankas skolina su 20% metiniu palukanu???????

JONAS

JONAS portretas
ukio bankas priklauso Romanov'ui.Jis turi išlaikyti mūsų "Žalgirį". O kodėl visi neima paskolas eurais, jei tioks didelis skirtumas?

Laukiam

Laukiam portretas
Laukiam devalvacijos :D
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių