Quantcast

Lietuva sulaukė sąjungininkės kovoje prieš Astravo AE

Ilgą laiką viena prieš Baltarusijos Astravo atominės elektrinės statybą kovojusi Lietuva sulaukė pirmos sąjungininkės - Lenkija paskelbė taip pat nepirksianti baltarusiškos elektros. Lietuvos politikai ir ekspertai šį žingsnį vertina kaip paramą, stabdant 50 kilometrų nuo Vilniaus Rusijos korporacijos „Rosatom“ statomos jėgainės projektą.

Lietuvos politikai nesiima vertinti, ar Lenkijos sprendimas paskatintas siekio stabdyti Astravo AE, ar tai padiktavo noras apsaugoti savo elektros rinką. Tačiau, anot jų, svarbu, jog abiejų šalių nuomonės šiuo klausimu sutampa.

Lenkija, kuri saugo savo anglies pramonę ir brangią elektrą gaminančias elektrines, jau anksčiau rūpinosi, kad pigi elektra iš trečiųjų šalių nepatektų į jos rinką, tačiau diplomatiniuose pareiškimuose nedeklaravo nepirksianti elektros iš Baltarusijos. Iki šiol pokalbiuose dėl Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo Varšuva siekė, kad Lietuva, Latvija ir Estija užtikrintų, jog rusiška ir baltarusiška elektra 2025 metais neplūsteltų į Lenkiją. Tačiau penktadienį Lenkija pareiškė nepirksianti elektros energijos iš Baltarusijos.

L.Linkevičius: smūgis geopolitiniam Rusijos projektui

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad Lenkijos pareiškimas yra smūgis ne Baltarusijai, o Rusijos geopolitiniam projektui, kurį įgyvendina šios šalies bendrovė „Rosatom“.

„Aš manau, tai nėra smūgis Baltarusijai, tai yra smūgis tam Rusijos surengtam geopolitiniam projektui. Aš taip sakyčiau“, - BNS sakė L.Linkevičius.

Pernai Baltarusijos žiniasklaida skelbė, kad Lenkija neatmeta galimybės pirkti elektros iš Astravo AE. Tačiau, pasak ministro, Baltarusija sulaukė aiškaus signalo, kad jai bus sudėtinga realizuoti Astravo AE pagamintą elektrą.

„Signalas yra mums solidarumo požiūriu, bet ir aiškus signalas Baltarusijai. Turint problemų realizuoti tą produkciją, kurią jie ketina gaminti tame nesaugiame objekte, tai šitie ketinimai dabar turi labai miglotą perspektyvą“, - teigė L.Linkevičius.

Lenkijos sprendimas gali paveikti ir Latviją

Lietuvos politikai ir ekspertai sutaria, kad norint sustabdyti Astravo AE statybas, elektros boikotui turi pritarti visas regionas. Tačiau Latvija klausimu laikosi nuosaikesnės pozicijos ir kol kas neketina riboti elektros importo iš Baltarusijos. Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad Lenkijos sprendimas gali paveikti Latviją ir ji pakeis poziciją.

„Aš tikiuosi, kad aiškus ir nedviprasmiškas Lenkijos pareiškimas taip pat prisidės prie to, kad Latvijos pozicija bus vis labiau ir labiau mus paremianti“, - BNS sakė Ž.Vaičiūnas. Pasak jo, šiuo metu galimas elektros boikotas aptariamas tarp Latvijos ir Lietuvos ekspertų ir ieškoma nesutarimo taškų.

Ministro teigimu, Lenkija tapo stipria sąjungininke prieš Astravo AE, o jos pareiškimas yra aiškus signalas Baltarusijai.

„Mes sveikiname šį Lenkijos sprendimą, aišku, jo tikėjomės. Tai toks skaidrus ir aiškus pareiškimas ir jis sustiprins mūsų kovą. Pirma, politine prasme turime stiprų sąjungininką visame regione, antras dalykas - technine prasme. Jeigu elektrinė būtų eksploatuojama, elektra gali patekti į Europos Sąjungą per Lenkiją ir Baltijos šalis. Tai šis nedviprasmiškas pareiškimas yra labai svarbus signalas, mūsų pozicijos stiprėjo“, - teigė Ž.Vaičiūnas.

Jo teigimu, Varšuvai prisidėjus prie Baltarusijos elektrą boikotuojančių šalių, galima tikėtis, jog Astravo AE klausimui daugiau dėmesio bus skiriama ir Europos Sąjungos lygiu: „Tai turi tiesioginę įtaką“.

Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys teigia, kad tiek Lietuvos, tiek Lenkijos siunčiama žinia yra vienoda, ir tikisi, kad prie jų prisijungs ir Ryga. 

„Mūsų nuomonės bendrų projektų pradžioje skirdavosi, bet visada rasdavome bendrą nuomonę. Pavyzdžiui, „Rail Baltica“ - buvo daug kibirkščių, o dabar jų mažėja. Juolab, yra bendras sprendimas desinchronizuotis nuo Rytų elektros sistemos ir čia tie tokie mūsų atsiribojimai nuo Astravo elektrinės, galima sakyti, yra to plano dalis, tik paankstinta“, - BNS sakė V.Poderys.

Ž.Vaičiūnas: svarbu, kad pozicijos sutampa

Energetikos ministras teigia nenorintis interpretuoti, ar Lenkijos sprendimą boikotuoti baltarusišką elektrą padiktavo noras sustabdyti Astravo AE, ar noras neįsileisti pigios elektros iš trečiųjų šalių. Anot Ž.Vaičiūno, svarbu, kad galutinės pozicijos sutampa.

„Mums svarbu girdėti patį faktą, ką sako Lenkija - kad ji pasirengusi mums padėti, ir tai, kad ji planuoja neįsileisti tos elektros ir labai aiškiai pareiškia, kad demontuos elektros linijas. Tai visiškai atitinka mūsų pozicijas, o į tolesnes interpretacijas nesileisčiau - tai Lenkijos vidaus politikos dalykai“, - BNS sakė Ž.Vaičiūnas.

Lenkija jau anksčiau teigdavo, kad Rusijoje ir Baltarusijoje statomos elektrinės turi nevienodas konkurencines sąlygas su ES jėgainėmis, mat pastarosioms taikomi daug griežtesni aplinkosaugos ir statybų saugos reikalavimai. Todėl ES jėgainės gamina brangesnę elektrą nei trečiųjų šalių elektrinės.

V.Poderys taip pat teigė nenorintis komentuoti baltarusiškos elektros boikoto Lenkijoje priežasčių, anot jo, svarbiausia - rezultatas.

„Vidinių paskatų tikrai nenorėčiau komentuoti ir diskutuoti. Tačiau džiaugiuosi, kad tas išorinis rezultatas sutampa su mūsų nuomone“, - BNS teigė V.Poderys.

Premjeras: Europos Sąjungoje rinkos Astravo elektrai nebus

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad Lenkijos sprendimas nepirkti elektros iš Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės rodo, kad rinka šiai elektrai gali būti uždaryta.

„Lenkijos sprendimas - labai svarbus signalas ir galbūt vers persvarstyti šio projekto perspektyvas. Lygiai tą patį aš kalbėjau, Europos Komisijoje susitikęs su Žanu Klodu Junkeriu ir su Europos vadovų tarybos pirmininku Donaldu Tusku, kad tai ne tik nesaugus projektas, bet pažeidžiantis ir konkurenciją, galiausiai pažeidžia mūsų nacionalinio saugumo interesus, kaip valstybės, kaip išlikimo“, - pirmadienį žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Pasak jo, Varšuva pasiuntė žinią Minskui, kad Europos Sąjungoje rinkos Astravo AE elektrai gali nebūti.

„Tai yra labai svarbus signalas anai pusei, kad rinka tikrai, bent jau Europos Sąjungos gali būti realiai uždaryta“, - tikino ministras pirmininkas.

Anot jo, šuo metu Baltijos šalys ieško būdų, kaip techniškai užtikrinti, jog Baltarusijos elektra nepatektų į rinką, ir tai gali būti padaryta greičiau, nei Lietuva, Latvija ir Estija atsijungs nuo rusiškojo BRELL elektros žiedo ir sinchronizuosis su Vakarų Europa.

„Ko gero, nereikės net laukti sinchronizacijos, mes rasime techninį sprendimą, kad šita elektros energija nepatektų“, - sakė premjeras.

Pasak jo, Lietuvos pozicijai pritaria Estija, palankiau žiūri Vokietija ir Švedija, o Latvijoje vis dar vyksta diskusijos dėl galimo elektros boikoto.

„Diplomatiniame fronte, man atrodo, pavyko pasiekti labai aiškias pozicijas Estijoje, Latvijos pusėje galbūt abejonės yra, bet jos susijusios su pragmatine veikla. Aš manau, kad pavyko paaiškinti ir įrodyti, kokia tai yra problema, ta retorika kalbant su Vokietijos kanclere pasikeitusi, ir Švedijoje“, - teigė S.Skvernelis.

Tačiau konservatorius Dainius Kreivys kritikuoja, kad vis dar nepriimamas Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos iniciatyva surinktais piliečių parašais paremtas Elektros energijos rinkos apsaugos įstatymas, kuris leistų nepirkti elektros iš Astravo AE. Anot jo, jeigu įstatymas būtų priimtas, tai užvertų ES rinką Baltarusijai.

„Jei tokiais veiksmais drauge su kaimynais parodysime vienybę, Baltarusijai teks iš naujo labai rimtai pagalvoti apie tai, ką reiks daryti, jei ne tik uždarysime prisijungimus prie mūsų infrastruktūros, bet apskritai Europos Sąjungos rinka jų elektrai neatsivers. Toks galvojimas gali privesti ir prie sprendimo iš viso nepradėti Astravo AE eksploatacijos. Lenkai pirmą žingsnį šio tikslo link jau žengė, tikiuosi, kad mums užteks politinės valios žengti antrąjį“, - išplatintame pranešime teigė D.Kreivys.


Šiame straipsnyje: Astravo AELenkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

debilams vatnykams

debilams vatnykams portretas
po cernobilio veziniu susirgimu visoje Europoje padaugejo 20 kartu, tiek pat ir mirciu

debilams vatnykams

debilams vatnykams portretas
tik debilai gali nezinoti apie radiacijos blogi...isigykit jau dabar geigerio skaitliukus nes Nerimi atplauks nakti svieciancios zuvys

debilams vatnykams

debilams vatnykams portretas
tik debilai gali nezinoti apie radiacijos blogi...isigykit jau dabar geigerio skaitliukus nes Nerimi atplauks nakti svieciancios zudys
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių