Quantcast

Politologas: Lenkija pasiuntė svarbų signalą Lietuvai

Lenkijos vyriausybės atstovui pareiškus, kad šalis nepirks elektros iš Baltarusijos Astravo atominės elektrinės, pasiųstas svarbus signalas Lietuvai, mano politologas.

Be to, Andžejus Pukšto sako, kad Varšuva Briuselyje yra labiau girdima nei Vilnius, todėl tikėtina, jog į Astravo problemą Europoje bus atkreiptas didesnis dėmesys.

„Tai labai svarbi žinia, nes kaip mes bemodeliuotume Lietuvos užsienio ir saugumo politiką, man atrodo, Lenkijos vieta, kalbant apie energetinį saugumą, yra išskirtinė. Kas liečia energetinį saugumą, bendros elektros rinkos, nepriklausomos nuo Rusijos, kūrimą, dujų rinkos kūrimą, tai čia Lenkijos vieta tikrai išskirtinė“, - BNS sakė Vytauto Didžiojo universiteto Politologijos katedros vedėjas A.Pukšto.

Jo teigimu, norėdama ištrūkti iš Rusijos glėbio, Lenkija šiuo metu vykdo atvirų durų ir dialogo politiką, o sprendimas dėl Baltarusijos, jo nuomone, priimtas būtent atšylančių santykių kontekste ir skirtas pristabdyti Maskvos įtakos augimą.

„Man atrodo, kad buvo pasverti tie santykiai atšilimo politikos ir pozicija dėl Astravo. Ir tas sprendimas yra, taip sakant, galutinis ir neskundžiamas. Kita vertus, Lenkijos politikos formuotojai supranta, kad Astravo blokavimas yra ne tiek smūgis A.Lukšenkai, kiek Maskvos interesų pristabdymas šitame regione, o tai ir yra pagrindinis prioritetas dabartinių Lenkiją valdančių konservatorių“, - aiškino politologas.

Lenkijos politikos formuotojai supranta, kad Astravo blokavimas yra ne tiek smūgis A.Lukšenkai, kiek Maskvos interesų pristabdymas šitame regione, o tai ir yra pagrindinis prioritetas dabartinių Lenkiją valdančių konservatorių.

Jo teigimu, jeigu Lenkija taip pat garsiai pradėtų kelti Astravo AE klausimą, tai padėtų Lietuvai parodyti šio klausimo svarbą Europos Sąjungos lygiu, mat Varšuva yra labiau girdima nei Vilnius.

Pasak A.Pukšto, jei Europos vadovų tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas taip pat pradėtų kelti Astravo AE klausimą, tai taip pat padėtų stabdant jėgainės projektą. A.Pukšto teigimu, nors Lenkijos valdžia nesutaria su D.Tusku, esminiais klausimais jie randa bendrą poziciją.

„Ne paslaptis, kad tarp Lenkijos konservatorių ir Donaldo Tusko nėra patys šilčiausi santykiai, bet atrodo, kad tokiuose esminiuose dalykuose - energetinis saugumas ir griežta pozicija Rusijos atžvilgiu - gali būti bendradarbiavimas“, - BNS sakė A.Pukšto.

Lenkijos vyriausybės įgaliotinis energetikos infrastruktūros klausimais Piotras Naimskis penktadienį pareiškė, kad šalis nepirks elektros iš Baltarusijos bei išardys likusią elektros liniją su ja.

Ekspertai teigia, kad vienos Lietuvos sprendimas blokuoti Astravo AE elektrą įtakos neturės, nes ji gali patekti į Lietuvos rinką per kaimynines valstybes, todėl Vilnius siekia įtikinti ir Latviją bei Estiją blokuoti jos importą. Pastaroji pritaria Lietuvos pozicijai, tačiau Latvija laikosi nuosaikesnės politikos. Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas vasarį tikino įžvelgiantis teigiamų poslinkių Latvijoje ir tikisi, kad ji palaikys Lietuvą.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka neseniai pareiškė, jog Lietuvos pozicija dėl Astravo AE nesutrukdys šį projektą sėkmingai įgyvendinti. Anot jo, atsiradus pigiai elektros energijai iš Baltarusijos, su Lietuva bus galima susikalbėti ir jai parduoti elektrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

politologas

politologas portretas
lenkija pranese svarbia zinia visiems lietuviams sokti is ketvirto auksto

juk

juk portretas
mes /runkeliai/ siandien pas /slektas/ perkam viska o musu/runkelinis elitas/ ploja delniukais galedami pralobti tai va koks skirtumas tarp ju ir musu komentatoriau demonu avigalvi....

...

... portretas
Lietuviai žino: "Pažadėjo - patiešijo, netesėjo - negriešijo"; nejau šlėktų žodžiu galima tikėt?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių