Quantcast

Kainų komisija nusprendė pertvarkyti šilumos ūkį

Lietuvos šilumos ūkis bus pertvarkomas, o nepriklausomi gamintojai ir šilumos tiekėjai konkuruos vienodomis sąlygomis. Valstybinė kainų ir energetikos komisija trečiadienį vienbalsiai patvirtino naują metodiką.

Komisija žada, kad po pertvarkos šilumos kainos gyventojams turėtų sumažėti iš esmės visuose miestuose, kur veikia nepriklausomi gamintojai.

Šilumos tiekėjams pavyko įtikinti komisiją, kad naujoji tvarka įsigaliotų ne nuo liepos, o nuo gruodžio, o šilumos supirkimas pagal naują tvarką vyks nuo kitų metų sausio. Taigi, kaip iš tikro pasikeis kaina vartotojams, paaiškės kitąmet, kai sąskaitos, išrašytos pagal naują tvarką, pasieks gyventojus.

Tvarka keičiasi, nes šilumos tiekėjai, nustatydami viršutinę kainos ribą, turės įvertinti ne tik kuro kainas, bet ir pastoviąsias sąnaudas, pavyzdžiui, darbuotojų užmokestį.

Naujosios tvarkos kritikai prašė atidėti sprendimą ir jo nepriimti, kol Seime nebus priimti nauji šilumos sektorių reguliavimai. Tačiau nepriklausomi šilumos gamintojai, palaikantys naująją tvarką, teigia, kad pakaks vilkinti procesus.

Komisijos pirmininkė Inga Žilienė kritikavo šilumininkų teiginius, kad jiems nebuvo išaiškinta skaičiavimų metodika.

"Prielaidos buvo labai aiškiai išdėstytos", - posėdyje teigė I. Žilienė.

Nepriklausomų šilumos gamintojų asociacijos vadovas Vytautas Kisielius posėdyje teigė, kad pritaria naujai tvarkai, ir, pasak jo, šilumos tiekėjai tiesiog baiminasi prarasi pelnus. Anot jo, vartotojai nenukentės dėl naujosios tvarkos.

"Turbūt ne man vienam susidaro įspūdis, kad šilumos tiekėjai stengiasi bet kokia kaina apsaugoti savo privilegijas. (...) Vartotojas ir tik vartotojas yra mūsų veiklos pagrindas, šilumos tiekėjai kalba apie savo pelnus ir baiminasi išeiti į konkurenciją", - posėdyje sakė V. Kisielius.

Anot jo, šilumininkų teiginiai, kad trūksta viešų konsultacijų, yra stebinantys ir taip tiesiog bandoma išsaugoti monopolį šilumos sektoriuje, bandant vilkinti procesus.

"Pirmoji tvarka 2016 metų balandžio mėnesį pateikta. Šilumos tiekėjams ir kitiems palaikantiems monopolinę poziciją, yra patogu traukti kas kartą naują zuikį ir mesti komisijai ant stalo apdirbti jį. Mes nematome jokios prasmės vilkinti šitą procesą", - teigė jis.

Energetikos ministerijos atstovas posėdyje teigė, jog ministerija pasitiki, kad "komisija priims teisingiausią spendimą".

Kainų komisija skaičiuoja, kad dėl pertvarkos kainos gali kiek ūgtelėti nebent Kaune. Jos skaičiavimais, šiame mieste po pertvarkos kaina gali išaugti 1,4 proc. arba sumažėti 6,4 proc. Tuo metu Vilniuje kainos gali kristi nuo 8 proc. iki 16,2 proc., o Klaipėdoje - nuo 1,3 proc. iki 3,4 proc.

Konkurencijos taryba pernai gruodį pranešė tirsianti, ar Kainų komisijos nustatyta tvarka nepažeidžia Konkurencijos įstatymo ir ar šilumos tiekėjai nėra proteguojami. Tačiau šilumos tiekėjai teigia, kad „konkurencija negali būti absoliuti".



NAUJAUSI KOMENTARAI

valdas jonas mizeras

valdas jonas mizeras portretas
Paaiškinkite eiliniam kauniečiui, kodėl kaina Kaune už šildymą gali kilti nuo 1,4 iki -6,4 proc; tuo tarpu Vilniuje kainos gali kristi nuo 8 iki 16,2 proc.? Kur logika? Ar mus visiškais avigalviais laiko? Gal kauniečius šildo auksinės antilopės išmatomis?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių