Quantcast

„Gazprom“ atsiriekė pusę Lietuvos dujų rinkos

„Haupas“: „Gazprom“ dujos pigesnės nei „Statoil“ 

Druskininkams dujas tiekiančios ir jomis prekiaujančios įmonės „Haupas“ direktoriaus pavaduotojas Donatas Motiejūnas BNS teigė, kad „Gazprom“ dujos yra pigesnės nei SGD, todėl, jeigu Lietuvoje nebūtų skatinama naudotis terminalu, greičiausiai visą rinką užimtų Rusijos įmonė.

„Importuojami SGD kiekiai į Lietuvą priklauso tiesiogiai nuo valstybės politikos, kiek palaikoma SGD, tiek importuojama, nes natūraliai rinkos sąlygomis turbūt visai nebūtų SGD importuojamos“, - BNS aiškino D.Motiejūnas.

Jis teigė negalintis atskleisti sutarties su „Gazprom“ trukmės ir perkamo dujų kiekio: „Panašu, kad „Gazprom Export“ pasibandė parduoti tam tikrus fiksuotus kiekius ir šiai dienai grįžtama prie tų sutarčių, kurios buvo anksčiau“.

Šiemet – trys dujų tiekėjai

Dujų suvartojimas Lietuvoje kasmet mažėja: šiemet šalis suvartos apie 22 mln. MWh, pernai - apie 24 mln. MWh, o 2015 metais - apie 27,6 mln. MWh.

Pernai didžiąją dalį dujų - 60 proc., arba 14,3 mln. MWh - Lietuvai patiekė „Statoil“: „Litgas“ pirko 3,6 mln. MWh, „Lietuvos dujų tiekimas“ - apie 3,2 mln. MWh, „Achema“ - 7,5 mln. MWh.

2015 metais, kai pradėjo veikti SGD terminalas, „Statoil“ dujos sudarė 16,5 proc. rinkos, arba 4,5 mln. MWh. Didžiausias dujų tiekėjas dar išliko „Gazprom“, kurio dalis 2016-aisiais smuko nuo 84 proc. iki trečdalio.

Su „Gazprom“ 2016 metais nė viena Lietuvos įmonė nebuvo pasirašiusi sutarties, nepaisant to, kad 2015 metų pabaigoje baigėsi ilgalaikės sutartys su koncernu. Tačiau nedaug dujų įmonės pirko kovą „Gazprom“ surengtame aukcione, kuriame jis pasiūlė apie 5,1 mln. MWh dujų, bet jų įsigyta mažiau – tikslus kiekis nebuvo skelbiamas. Be to, „Lietuvos dujų tiekimas“ pernai iš „Gazprom“ įsigijo apie 2,2 mln. MWh dujų likutį pagal 2015 metais pasibaigusią sutartį.

Šiemet „Litgas“ ir „Achema“ iš „Statoil“ įsigis 8 mln. MWh SGD. Dar 2 mln. MWh SGD „Lietuvos dujų tiekimas“ įsigis iš JAV bendrovės „Koch Supply & Trading“. Iš „Gazprom“ visos Lietuvos bendrovės įsigis apie 12 mln. MWh dujų.

Pernai gegužę skelbta, kad Statoil“ dujų kaina buvo 16-20 eurų, o rusiškų dujų - 17-18 eurų už MWh. Spalį „Litgas“ prognozavo, kad 2017 metais vidutinė „Statoil“ dujų kaina sieks 22,74 euro už MWh, nors dar metų viduryje ši prognozė buvo apie 20 eurų.


Šiame straipsnyje: Gazpromdujų rinkadujų kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių