Quantcast

Forumas artins kaimynus

Pirmasis Lietuvos ir Baltarusijos regioninio bendradarbiavimo forumas žada atskleisti naujas investavimo galimybes šalyje kaimynėje.

Sutrauks bemaž 300 dalyvių

Į birželio 8 ir 9 d. Minsko srities Maladečinos mieste vyksiantį pirmąjį Lietuvos ir Baltarusijos regioninio bendradarbiavimo forumą kviečiama 270 dalyvių. Daugiau kaip pusė jų bus Lietuvos politikos ir verslo atstovai iš regionų – iš viso apie 150 žmonių.

p>Forumas Baltarusijoje rengiamas pačiu aukščiausiu lygiu, o jo šūkis "Regionai pradeda ir laimi" atspindi forumo sumanytojų tikslus – skatinti Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimą regionų lygiu.

Prie jo organizavimo prisidėjo Baltarusijos ekonomikos ministerija, Minsko srities vykdomojo komiteto ir Maladečinos miesto vykdomojo komiteto vadovai. Į renginį bus pakviesta apie 110 Baltarusijos verslo ir valdžios atstovų, kurie tiesiogiai bendraus su potencialiais investuotojais iš Lietuvos, atsakys į jiems rūpimus klausimus.

Lietuvai forume atstovaus Savivaldybių asociacijos pirmininkas Ričardas Malinauskas, Pramonininkų konfederacijos vadovas Gediminas Rainys, ambasadorius Baltarusijoje Edminas Bagdonas, daugelio Lietuvos įmonių vadovai. Kai kurie iš renginyje dalyvausiančių verslininkų jau yra investavę Baltarusijoje ir galės pasidalyti patirtimi su naujų galimybių ieškančiais kolegomis.

Į forumą taip pat turėtų atvykti Vilniaus rajono, Marijampolės, Kazlų Rūdos, Lazdijų, Šakių, Kupiškio, Panevėžio, Šiaulių, Mažeikių, Kauno, Šalčininkų, Elektrėnų ir kitų Lietuvos savivaldybių atstovai.

Pasirinko neatsitiktinai

Vienas forumo organizatorių Baltarusijos ambasadorius Vladimiras Dražinas teigė, kad, stebint pozityvią Lietuvos ir Baltarusijos ekonominio bendradarbiavimo dinamiką, tampa aišku, jog svarbiausia sėkmingų santykių dalis – regionų bendradarbiavimas.

Šiuo metu Baltarusijoje lietuviai vykdo 15 investicinių projektų, kurių bendra suma siekia 500 mln. JAV dolerių (1,3 mlrd. litų), o abiejų šalių prekybos apyvarta šiemet turėtų pasiekti 2 mlrd. JAV dolerių (5,2 mlrd. litų).

"Vertindamas mūsų valstybių prekybos apyvartą, 2011 ir 2012 m. pavadinčiau rekordiniais. Vien per pirmus keturis šių metų mėnesius apyvarta viršijo 0,5 mlrd. JAV dolerių (1,3 mlrd. litų) – tai pusantro karto daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Lietuvių verslininkų investicijos į Baltarusijos ekonomiką šiemet sudarė 41 mln. JAV dolerių (apie 100 mln. litų). Vis dažniau šią statistiką gerina regionų bendradarbiavimas", – teigė ambasadorius.

Todėl forumo organizatoriai ypatingą dėmesį nusprendė skirti regioniniam bendradarbiavimui ir renginį nusprendė surengti ne didmiestyje, o svarbiame Baltarusijos regiono mieste.

"Maladečina nėra srities centras, bet šis miestas yra svarbus regioninės pramonės centras. Šis miestas vienu metu ir pramoninis, ir kultūrinis. Tomis pat dienomis Maladečinoje, be ekonomikos forumo, vyks ir svarbus kultūrinis renginys – Baltarusijos dainos ir poezijos festivalis. Tad forumo dalyviai galės susipažinti ne tik su Baltarusijos ekonomika, bet ir su kultūra", – teigė V.Dražinas.

Mato ateities viziją

V.Dražinas pasakojo, kad šiuo metu aktyviausiai su Maladečinos miestu bendradarbiauja Panevėžio regionas, o per forumą planuojamos pasirašyti trys sutartys, kurios atvers naujų galimybių bendradarbiauti.

"Bus pasirašytos sutartys tarp Šakių ir Klerko rajonų, Elektrėnų ir Maladečinos miestų, Ukmergės ir Gardino srities Mastų rajono", – informavo ambasadorius.

V.Dražino nuomone, glaudus abiejų valstybių ekonominis bendradarbiavimas ateityje padės įveikti politinius nesutarimus: "Miestai, kurių atstovai atvyks į Baltarusiją, sudaro Lietuvos ekonomikos pagrindą. Taip pat bus aukštas pozicijas užimančių Baltarusijos politikų ir verslininkų. Tad potencialūs investuotojai galės gauti visą juos dominančią informaciją, o šis renginys taps galingu impulsu mūsų dvipusio bendradarbiavimo raidai. Tuomet, tikėkimės, ekonominiai santykiai paveiks ir politikus."



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių