Quantcast

Europos politiniai vėjai


Tyrimų instituto "Social Dynamics International" ekonominių tyrimų vadovas

Pirmą kartą nuo 1988 m. Prancūzijos prezidento poste – kairiosios doktrinos atstovas. Graikijos piliečiai, keršydami už ypač griežtą taupymo politiką, vedančią šalį į recesiją ir nenumaldomą krachą, skyrė rekordiškai mažą balsų skaičių daugumą parlamente turėjusiai Naujosios demokratijos ir "Pasok" partijoms. Jos negavo pakankamo valdančiajai koalicijai sudaryti būtino balsų skaičiaus. Antroje vietoje atsidūrė prieš gelbėjimo paketus pasisakanti radikalios kairės prisilaikanti partija "Syriza".

Dabar iki kitos savaitės vidurio trys daugiausia balsų gavusios partijos viena po kitos turi po tris dienas vesti deryboms ir bandyti sudaryti koaliciją. Dauguma ekspertų prognozuoja nepavykusias derybas, po kurių turi vykti pakartotiniai rinkimai.

Kitoje Atlanto pusėje taip pat vyksta politiniai nesutarimai – Federalinio rezervo (FED) pirmininkas Benas Bernanke paskelbė, kad jei JAV vyriausybė nesiims ūkio skatinimo priemonių, o karpys biudžetą ir imsis taupymo politikos, FED bus nepajėgi suvaldyti ekonomikos kritimo.

Mažai atkreipiama dėmesio, tačiau Kinija ir Indija, kuriose gyvena 2,5 mlrd. žmonių, ima rodyti, kad paklausa smunka ypač ryškiai. O tai tikrai ne į gera, nes gaminančios ir eksportuojančios šalys greitai pajus smarkiai sumažėjusį pirkimą ir dėl to suprastės jų prekybos balansas.

Euro projekto ateitį paralyžiuoja ES biurokratų nepajėgumas priimti jokių drąsių ir teisingų sprendimų, todėl jau daugiau nei dvejus metus vyksta neadekvatus skaičius derybų ir komisijų susirinkimų. Vis daugiau ekspertų linksta prie euro zonos išardymo scenarijaus, kuris, atrodo, gali būti vienintelis kelias Europai išbristi iš šios krizės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių