Quantcast

Ekspertas: tai galimybė Lietuvos mokslui ir verslui

  • Teksto dydis:

Lietuva – labai stipri kandidatė pereiti nuo vidutinio inovatyvumo prie šalies inovacijų lyderės. Tuo įsitikinęs vienas iš Berklio inovacijų forumo įkūrėjų, Berklio universiteto profesorius Solomonas Darwinas.

Lietuvoje lankęsis visame pasaulyje gerbiamas verslo inovacijų ekspertas pasidalijo įžvalgomis apie verslo ir mokslo bendradarbiavimo galimybes ir ko reikia, kad Lietuva galėtų tapti inovacijų lydere.

Dirbdamas Berklio inovacijų forume S. Darwinas bendradarbiauja su įvairiomis kompanijomis, pvz., „Nvidia“, „Google“, IBM ir kt., analizuoja rinkos plėtros strategijas, ieško sėkmingų veiklos modelių, sprendžia tvarumo iššūkius.

„Šio mano vizito metu bendraujame ir žiūrime, kaip Berklio universitetas galėtų prisidėti prie Baltijos šalių potencialo kūrimo“, – sako S. Darwinas.

Gali prisidėti

Berklio inovacijų forumo (BIF) veikla vystoma jau daugelį metų. Vis dėlto Silicio slėnyje įsikūręs Berklis, pasak verslo inovacijų eksperto, nėra vienintelis žinių centras.

„Žinios formuojamos ir inovacijos kuriamos ir Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, kitose šalyse. Mūsų užduotis yra surasti inovatyvias idėjas, socialiai atsakingus asmenis ir verslus, kurie gali prisidėti prie geresnio pasaulio kūrimo. Kartu ieškome būdų įtraukti jaunas valstybes“, – tikina S. Darwinas.

Profesorius pastebi, kad inovacijos nekyla tik iš pasaulio ekonomikoje jau įsitvirtinusių gigantų – jas dažnai generuoja energingi ir greiti subjektai.

„Tikiu, kad Baltijos šalys turi šias savybes, todėl jos yra puikios kandidatės bendradarbiauti su Berkliu. Bendradarbiavimas galėtų apimti akademinių tinklų plėtrą ir bendrų sprendimų ieškojimą siekiant išsaugoti planetą ir gerinti viso pasaulio žmonių gyvenimo sąlygas“, – teigia S. Darwinas.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Ekonomikos ir verslo fakultetas (EVF) su Berkliu bendradarbiauja jau penkerius metus.

„KTU EVF profesorė Asta Pundzienė dalyvauja BIF jau devintą kartą, šiais metais skaitė pranešimą apie tvarias skaitmenines sveikatos technologijas. Tikiu, kad universitetas turi potencialą vystyti panašias veiklas kaip BIF“, – sako Berklio universiteto profesorius.

Turėtume pasinaudoti galimybe bendradarbiauti su Lietuva kaip mažu, bet greitu ir energingu leopardu ir remti jūsų augimą.

Potencialios idėjos

S. Darwinas yra sumanių gyvenviečių judėjimo, žinomo kaip „Smart Village Movement“ pradininkas. Sumanios gyvenvietės – gyvenimo kokybės kaimo vietovėse gerinimo modelis, kuriuo remiantis pasitelkiami įvairūs skaitmeniniai technologijų sprendimai, žiedinės ekonomikos principai.

Verslo inovacijų ekspertas tikina, kad trumpo apsilankymo Lietuvoje metu išgirdo daugybę gerų idėjų, kaip Lietuvos verslas galėtų prisidėti prie sumanių gyvenviečių judėjimo.

„Pavyzdžiui, susitikau su profesoriumi, kuris sukūrė itin lengvai prieinamą energijos tiekimo sprendimą. Mokslininkai supažindino su dar daugiau įkvepiančių idėjų, tokių kaip skaitmeninės medicinos paslaugos, prieinamos nutolusiems regionams ir pacientams stebėti namuose. Manau, kad įgyvendindami bandomuosius projektus ir pritaikydami idėjas, kurios gali būti naudojamos skirtingose rinkose, kartu galime sukurti didelį potencialą“, – teigia S. Darwinas.

Atsižvelgiant į tai, kad Lietuva yra maža šalis, anot Berklio universiteto profesoriaus, jai reikalinga rinka, kur galėtų realizuoti savo produktus ir paslaugas. Tuo tarpu, pavyzdžiui, Indija, turinti 1,4 mlrd. gyventojų, yra didžiausia vartotojų bazė pasaulyje.

„Jei inovatyvi Lietuvos įmonė galėtų sukurti sprendimą, pritaikytą šiai rinkai, nesunkiai sukurtų vertę ne tik suinteresuotiems asmenims joje, bet ir garantuotų didelę klientų bazę sau, – sako S. Darwinas. – Daugybė įmonių Silicio slėnyje aktyviai ieško naujų inovatyvių sprendimų skirtinguose sektoriuose, o Lietuva turi gebėjimų juos suteikti. Tuo pačiu metu tokios šalys kaip Indija siūlo milžiniškas rinkos galimybes sprendimams realizuoti.“

Tarsi greitas leopardas

Profesorius tikina, kad verslas ir akademinė bendruomenė gali padėti viena kitai klestėti ir augti – reikalingas tik glaudus bendradarbiavimas ir įsitraukimas.

„Akademikai dažnai taip sutelkę dėmesį į savo darbą, kad nekreipia dėmesio į pokyčius rinkoje. Jei ir skiria tam dėmesio, dažnai nepakankamai įvertina verslo modelių svarbą. Verslo modeliai – ypač svarbūs, nes vien technologijų ir inovacijų kūrimas be jų – bevertis. Pastebiu šią kompetenciją bendraudamas su KTU EVF mokslininkais ir potencialą bendradarbiauti.

Žinoma, labai svarbu ir tai, kad šie verslo modeliai nebūtų orientuoti vien į verslui dažnai būdingą godumą. Kartu verslui ir akademinei bendruomenei svarbu kurti ekosistemą, kurioje naudos gautų visi“, – tikina S. Darwinas.

Anot jo, žmonės Lietuvoje nori bendradarbiauti ir kurti, imtis inovatyvių sprendimų kūrimo, nors Baltijos šalys, palyginti su JAV, Jungtinės Karalystės ar kitomis didelėmis ekonomikomis, yra santykinai jaunos, mažos ir silpniau girdimos.

„Atsižvelgiant į šalies jauną amžių, mažesnį pripažinimą ir atvirumą, manau, turėtumėte aktyviai kviesti žmones atvykti, pamatyti, susipažinti, bendradarbiauti. Toks yra ir Berklio inovacijų forumo tikslas. Šis forumas neturi apsiriboti vien tik Silicio slėniu. Jis gali būti ir čia – galime abipusiškai padėti vieni kitiems augti ir tobulėti“, – sako profesorius.

Be to, jis atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje nusiteikimas yra daug palankesnis nei didelėse šalyse.

„Leopardas yra greitas būtent dėl to, kad jis mažas. JAV yra tarsi dramblys – didelis, bet lėtas. Turėtume pasinaudoti galimybe bendradarbiauti su Lietuva kaip mažu, bet greitu ir energingu leopardu ir remti jūsų augimą. Iš to naudos gautume visi“, – įsitikinęs Berklio universiteto profesorius, verslo inovacijų ekspertas S. Darwinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darwinas buvo teisus

Darwinas buvo teisus portretas
zmogus uzgime is bezdziones...ir jei uoliai suoliuos medziu virsunemis kaip bezdzione, bus invotyvumo inovaciju lydere visose 78 lytyse ....[ sexsperto reziuume lietuvai]

Silicio slėnis

Silicio slėnis portretas
Visas Silicio slėnis užvaldytas putinistų.

Sena daina

Sena daina portretas
K1 čia naujo pasakė? Tai profesorius. Ir kiek jam sumokėjo už šitą amžiną giesmę? Ne vieną milijoną. Armonaitės aferistai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių