Quantcast

Atsakingas verslas įgauna pagreitį

Šią savaitę vyko tradicinė daugiau nei penkmetį organizuojama apdovanojimų "Nacionalinis atsakingo verslo apdovanojimas 2011" įteikimo ceremonija. Per ją pagerbtos didžiausią indėlį kuriant socialinę gerovę šalyje įnešusios įmonės.

Apdovanoti atsakingiausi

Šių metų apdovanojimų globėjas ministras pirmininkas Andrius Kubilius pabrėžė, kad įmonių socialinė atsakomybė prasideda nuo labai paprastų dalykų, – atsakomybės savo darbuotojams, bendruomenei bei aplinkai, – kurie išsiplečia iki atsakomybės visai savo valstybei.

"Be mažų dalykų nėra ir didelių. Be suvokimo ir matymo, kuo mes visi galime prisidėti prie šalies gerovės, nieko svarbaus ir nesukurtume", – sakė jis.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė bei "Nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimo" vertinimo komisijos pirmininkė Audra Mikalauskaitė džiaugėsi, kad šalyje socialiai atsakingų įmonių daugėja.

Pagrindinį apdovanojimą "Socialiai atsakinga įmonė 2011" Lietuvos didelių įmonių kategorijoje pelnė daugiausia balų surinkusi bendrovė "Teo LT". Mažų ir vidutinių įmonių kategorijoje buvo apdovanota bendrovė "Servico", užsienio įmonių kategorijoje – bendrovė "Mars Lietuva"

Akcentuota lyčių lygybė

Šiais metais į "Metų darbovietės 2011" nominaciją pretendavo 35-ios paraiškas pateikusios įmonės. Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas juokavo, kad metų darbovietė turėtų būti tobula darbovietė, tačiau pripažino, kad tobulumas tėra siekiamybė: "Labiausiai norėčiau pabrėžti dvi metų darbovietės ypatybes – abipusę atsakomybę ir bendradarbiavimą."

p>"Metų darbovietės 2011" nominacija Lietuvos didelių įmonių kategorijoje už rūpestį darbuotojais, jų šeimų nariais ir bendruomene, net ir stojant gamybos procesams ir vykdant reorganizaciją, apdovanota bendrovė "Achema". Mažų ir vidutinių įmonių kategorijoje apdovanojimą pelnė bendrovė "Alna Software", o užsienio įmonių kategorijoje – bendrovės "Thermo Fisher Scientific" Vilniaus padalinys bendrovė "Fermentas".

Renkant lyderiaujančią darbovietę šiemet buvo skiriamas ypatingas dėmesys lyčių lygybei. D.Jankauskas pabrėžė, jog verslas jau daugybėje šalių yra įsitikinęs, kad subalansuota lyčių lygybė priimant sprendimus ir organizuojant veiklą garantuoja daugiau šansų laimėti konkurencinę kovą. Vis dėlto ES darbo rinkoje nelygios vyrų ir moterų galimybės dar egzistuoja.

Siekiant atkreipti verslo dėmesį į lyčių lygybę buvo įsteigtas specialus apdovanojimas. Už gerą lyčių balansą vadovaujamuose postuose apdovanotas Ūkio bankas, kuriame 60 proc. vadovaujančių darbuotojų sudaro moterys. Teigiama, kad joms siekiama užtikrinti visas karjeros galimybes ir realizuoti jų profesines ambicijas.

Lyčių lygybei pabrėžti įsteigtas ir specialusis apdovanojimas už sugebėjimą įrodyti, kad vyriškų darbų nėra. Apdovanojimas atiteko įmonės "Tvirta" darbuotojai Aušrai Bikelytei.

Visuomenė darosi reiklesnė

Už aplinkosaugos problemų sprendimą, jų integravimą į strateginius planus lyderiaujančioms įmonėms buvo įteiktas "Metų aplinkosaugos įmonės 2011" apdovanojimas.

Apdovanojimus įteikęs Aplinkos ministerijos viceministras Aleksandras Sruogis pabrėžė, kad aplinką tausojančios įmonės pirmiausia galvoja ne apie naudą, o apie savo žalią įvaizdį. O be ekonominės ir administracinės naudos, jis pabrėžė ne mažiau svarbų visuomenės požiūrį: "Mūsų visuomenė darosi objektyvi. Ji įvertina įmones, sugebančias prisitaikyti ir diegti aplinkosaugines technologijas bei mažinti taršą."

"Metų aplinkosaugos įmone 2011" Lietuvos didelių įmonių kategorijoje paskelbta bendrovė "Eugesta". Mažų ir vidutinių įmonių kategorijoje apdovanota bendrovė "Autrolis", užsienio kapitalo kategorijoje – bankas "Swedbank".

Taip pat įteiktas specialusis prizas už pavyzdinį pajamas generuojantį veiklos modelį, suderintą su rūpesčiu socialiai pažeidžiamais asmenims ir aplinkosauga. Jį pelnė viešoji įstaiga Pilnų namų bendruomenė.

Apdovanojo už partnerystę

Labiausiai prie partnerystės su bendruomene ir visuomeninėmis organizacijomis prisidėjusios įmonės buvo įvertintos apdovanojimu "Metų bendruomeniškiausia 2011".

"Renkant bendruomeniškiausią įmonę buvo vertinama ne tik filantropinė įmonių veikla, bet ir jų dialogas su vietos bendruomene bei nevyriausybinėmis organizacijomis, identifikuojant rizikas ir galimus verslus", – sakė apdovanojimus teikęs Ūkio ministras Rimantas Žylius.

"Metų bendruomeniškiausia įmone 2011" Lietuvos didelių įmonių kategorijoje išrinkta bendrovė "Lesto". Mažų ir vidutinių įmonių kategorijoje apdovanota bendrovė "PakMarkas", save apibūdinusi kaip nedidelį garvežį, su kuriuo Lietuva juda į priekį. Užsienio kapitalo įmonių kategorijoje apdovanojimą pelnė bendrovė "Omnitel".

Apie korupciją tylima

Šiais metais vertinimo komisija didelį dėmesį skyrė iki šiol mažai viešinamai verslo skaidrumo ir antikorupcinių veiksmų temai. Analizuojant įmonių pateiktas paraiškas buvo atsižvelgta į konkrečius verslo įmonių veiksmus, identifikuojant verslo skaidrumo problemas ir pažabojant korupcijos apraiškas.

Už pažangiausią pasaulyje ir vienintelę tokią Lietuvoje skaidrumo skatinimo sistemą buvo apdovanota bendrovė "Siemens".

Apdovanojimą įteikusi Jungtinių Tautų vystymo programos Lietuvoje vadovė Lyra Jakulevičienė neslėpė, kad korupcija – nenauja problema, tačiau verslas ją sprendžia tylomis: "Verslas nenori kalbėti apie korupcijos problemą, jis nenori rodyti ir gerųjų savo praktikos pavyzdžių – galbūt vengia būti balta varna tarp kitų įmonių."

Anot jos, švelniųjų priemonių kovojant su korupcija įmonėse pastebima nemažai, tačiau visą apimančios antikorupcinės sistemos dar esą trūksta.

Įsteigti nauji apdovanojimai

Ceremonijoje taip pat buvo įteiktas naujas specialus apdovanojimas nuosekliai tobulėjančiam ir kasmet į įvairias nominacijas pretenduojančiam bankui SEB.

Lietuvoje plintant verslo ir nevyriausybinių organizacijų partnerystės koncepcijai, šiais metais įteiktas "Metų partnerystės 2011" apdovanojimas. Jo verčiausius iš 18 pasiūlytų partnerysčių rinko šalies naujienų portalo skaitytojai.

Sėkmingiausia partneryste šalies gyventojai titulavo Lietuvos žmonių su negalia sąjungos ir "Omnitel" projektą "Negalia – ne kliūtis būti su mumis". Specialus prizas taip pat įteiktas viešajai įstaigai "Gyva.lt"



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių