Quantcast

Vienoje šalies ligoninių – nemokamos skrandžio mažinimo operacijos: kodėl jos tinka ne visiems?

  • Teksto dydis:

Sportu ar dietomis nutukimo nesugebėjusius įveikti žmones gelbsti vis populiarėjančios skrandžio mažinimo operacijos. Didelį antsvorį turintiems asmenims šios operacijos atliekamos nemokamai. Tiesa, tik apkūnių chirurgai nesiima operuoti, pacientų svoris turi gerokai viršyti kūno masės indeksą. O operacijai pasiryžę asmenys privalo būti išbandę visus kitus lieknėjimo metodus.

Šiaulietė su antsvoriu kovojo daugiau nei dešimtmetį. Kad sulieknėtų bandė ir sportą, ir įvairias dietas.

„Bet viskas buvo ne į naudą. Kiekvieną sykį minus dešimt kilogramų, bet pradėjus paragauti šiek tiek daugiau maisto prisidėdavo dar plius penki kilogramai“, – pasakojo moteris.

Kai svarstyklės parodė 149 kilogramus, moteris pagalbos kreipėsi į medikus. Rudenį šiaulietei atlikta skrandžio mažinimo operacija, kuri lyg išsigelbėjimas didelį antsvorį turintiems pacientams.

„Nereikėtų maišyti su žmonėmis, turinčiais viršsvorį, tai yra nutukę žmonės. Kadangi operacija yra kraštutinis nutukimo gydymo metodas, todėl tie pacientai yra kruopščiai atrenkami“, – aiškino chirurgas Edgaras Žarskis.

Operuojami toli gražu ne visi norintys. Vertinamas paciento nutukimas, įtakos turi ir tam tikros ligos.

„Jų KMI turėtų būti 35 arba daugiau ir jie turėtų turėti gretutinių ligų, pavyzdžiui, antro tipo cukrinis diabetas, galbūt hipertenzija, gali turėti miego aritmiją. Tas sąrašas nėra trumpas“, – teigė E. Žarskis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Jei kūno masės indeksas siekia 40 ir daugiau, jis gali būti operuojamas net jei nėra nustatytų gretutinių ligų. Anot chirurgo, svarbiausia, kad pacientas būtų motyvuotas ir prieš tai išbandęs kitus lieknėjimo metodus.

„Žmonės, kurie tiesiog kažko ieško, tingi stengtis, neina sportuoti, dietų jokių nebandę – tai jie nėra kandidatai operacijai, nes žmonės paprastai ieško pagalbos, kai jau patys nebesugeba susidoroti su savo svoriu“, – kalbėjo E. Žarskis.

Tokio tipo bariatrinių operacijų daugėja. Prieš pandemiją Šiaulių ligoninėje per metus skrandžius mažinosi vos vienas ar du žmonės, dabar – kur kas daugiau.

„Šiais metais jau yra atliktos septynios operacijos, tai skaičius – nemažas“, – sakė Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas.

Ligonių kasos operaciją apmoka nuo 1936 iki 2700 eurų, atsižvelgiant į būklės sudėtingumą. Tačiau tai tik dalis operacijos kainos, kitą, gana brangų instrumentavimą, kompensuoja ligoninė.

„Galima ir paskaičiuoti. Jeigu per metus atliekama arti 30 operacijų, padauginus iš tūkstančio, tai susidarys suma, bet tai yra gydymas“, – teigė M. Pauliukas.

Anksčiau maždaug trečdalį kainos, vidutiniškai apie 1 tūkst. eurų, ligoniams tekdavo mokėti patiems. Galbūt operacijų daugiau dėl to, kad jos Šiaulių ligoninėje visiškai nemokamos. Kitose gydymo įstaigose už instrumentus pacientams vis dar tenka mokėti.

„Matydami, kad privatus sektorius labai aktyviai tas paslaugas teikia ir jos pakankamai brangios, manome, kad kiekvieną ligą turi gydyti ir mūsų įstaiga“ – tikino M. Pauliukas.

Po operacijos pacientų gyvenimo kokybė pasikeičia iš esmės. Kūno svoris krenta, kyla savivertė ir pasitikėjimas savimi.

„Galima tikėtis numesti apie 70-80 proc. viršsvorio. Jeigu žmogaus ūgis 180, o  svoris apie 150, tai jis gali tikėtis numesti 50-60 kilogramų“, – teigė E. Žarskis.

Deja, bariatrinės operacijos ne visiems tinka. Visų pirma, pacientai turi būti operabilūs, kad operaciją atlaikytų.

Dažniausiai skrandžio mažinimas netinka žmonėms sergantiems sunkia širdies liga ar vėžiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

soliteris

soliteris portretas
Kodėl straipsnis ne visai užbaigtas ? Po tos škiasss.. operacijos , ligoniui NEKEIČIANT! savo ėdimo įpročių ) likusi skrandžio dalis toliau tempiasi , tik sienelės tampa plonesnės ( kaip balionas , jį suveržus per pusę ) , dvigubai padidėja plyšimo rizika ! mažiau ėskite ir nereikės jokių operacijų , bon appetit !

Patyr3s.

Patyr3s. portretas
Turėjau tą problemą. Nusipirkau platų diržą ir , kiekvieną kartą sėsdamas prie stalo - pasiveržiu per vieną žingsnelį. Greitai pasijuntu sotus ir svoris sumažėjo be jokių operacijų. Ne veltui prieš šimtus metų buvo išrastas Korsetas.

Aaaa

Aaaa portretas
O kodėl riboja tų operacijų skaičių, kam žmogui kankintas su dietomis, jos 99 proc. nepadeda. Pinigai??
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių