Quantcast

Skriaudžia ir medikai

Ligoninėje

Skriaudžia ir medikai

Nors Konstitucijos deklaruojamos žmogaus teisės nepriklauso nuo asmens psichikos sveikatos, Lietuvos psichiatrijos ligoninių pacientai teigia neretai patiriantys gydymo įstaigų personalo ir kitų ligonių nesiskaitymą su jų teisėmis. “Puikūs įstatymai neatstoja ilgametės pagarbos žmogaus teisėms tradicijos, gyvuojančios daugelyje Europos šalių. Geras įstatymas negarantuoja ir sklandaus jo įgyvendinimo”, - teigiama pirmajame Lietuvos psichiatrijos ligoninių pacientų tyrime.

Apklausoje dalyvavę pacientai dažniausiai minėjo kelias žmogaus teisių pažeidimų grupes. Viena jų - žmogaus teises gerbiančių poįstatyminių aktų ir psichiatrijos įstaigų vidaus taisyklių trūkumas, dėl kurių pernelyg dažnai taikomas priverstinis gydymas ligoninėje, griežtas režimas, skiriami nemalonius šalutinius reiškinius sukeliantys vaistai. Pacientai pabrėžė, kad jie neturi realios galimybės užginčyti specialistų paskyrimus.

Pacientų teisės pažeidžiamos ir teismui skiriant priverstinį gydymą ligoninėje, nes procese nedalyvaujantis pacientas negali apginti savo teisės pasirinkti gydymo formą ir gydymo įstaigą.

Ligoniai pabrėžė, kad daug nesusipratimų psichiatrijos ligoninėse kyla dėl jaunesniojo medicinos personalo nepagarbos pacientams ir žmogaus teisių neišmanymo. Pavyzdžiui, kai jaunesnysis medicinos personalas pririša “įkyriai visko prašančius” pacientus prie lovos.

Tyrime dalyvavę pacientai minėjo, kad psichiatrijos ligoninėse jų teises pažeidinėja ir likimo draugai, skundėsi netinkamu kitų ligonių elgesiu, dažnomis vagystėmis, privatumo gydymo įstaigoje stygiumi.

Pacientai pabrėžė, kad ligoninėse ir psichiatrijos skyriuose prisistatydami kaip “labiau pasveikę”, jie sulaukdavę didesnio atvirumo ir pasitikėjimo.

ELTA ir „Klaipėdos“ inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių