Quantcast

Patarimas mamoms: maitindamos kūdikį, maistelį nuolat plakite

Kaunietė, jauna mama perspėja: kai kurie kūdikiams skirti pieno mišiniai labai greitai virsta varškės konsistencijos, bet maisto kontrolieriai ir produkto gamintojai tvirtina, kad tai – normalu.

Kol pakeitė sauskelnes

Kaunietė Monika dukrą nuo gimimo maitino savo pienu, tačiau mergaitei augant, kaip ir visiems vaikams, prireikė papildomo maisto.

Kai mažylei ėjo aštuntas mėnuo, tėvai papildomai maitinti nupirko tokio amžiaus kūdikiams skirtą "Baby Semp 2 Lemolac", gaminamą Švedijoje. Mišinukas paruošiamas užpylus 40 laipsnių virintu vandeniu.

"Juo dukrą pamaitinau du kartus. Rengiantis maitinti trečią, o tai buvo jau kitą dieną, pastebėjau, kad maistelio konsistencija – tarsi sutraukto pieno. Taip atsitiko, kol dukrai pakeičiau sauskelnes", – pasakojo Monika.

Tokio maisto ji dukrelei nedavė. Pamaitino kitu. Kol mažylė miegojo, Monika pagamino naują gėrimą, bet šį, praėjus kelioms minutėms, ir vėl sutraukė.

"Pradėjau eksperimentuoti. Užpyliau mišinėlį vėsesniu vandeniu, nei nurodyta instrukcijoje, bet ir vėl maistelis per kelias minutes tapo panašus į varškę. Dar kiek luktelėjus, susisluoksniavo. Paragavus sausų miltelių, jie buvo labai rūgštūs", – stebėjosi Monika.

Istorija pasikartojo

Mažylės tėvai nusprendė, kad jiems pakliuvo netinkama maistelio pakuotė, ir toje pačioje "Maksimos" parduotuvėje, esančioje "Akropolyje", nusipirko naują. Deja, jo vėl nebuvo galima vartoti.

"Gėrimą vėl sutraukė", – Monika visiems laikams atsisakė šio maistelio ir nusipirko "Baby Semp 3 Lemolac", juolab kad atėjo laikas pereiti prie produkto, skirto devynių mėnesių kūdikiams.

Šis maistelis buvo tinkamas, ir juo dukrą tėvai maitina. Jie nekalba apie patirtus finansinius nuostolius. Džiaugiasi, kad mergaitė nesusirgo, tik truputį blogiau miegojo ir pusantros paros nesituštino.

"Iš pradžių, dar neįtarę maistelio klastos, galvojome, kad dukrai dantukai dygsta ir todėl ji nerami. Turbūt daugelis tėvų taip galvoja. Nuo šiol, nusipirkusi naują pakuotę, prieš maitindama dukrą būtinai paragauju pati", – tvirtino Monika.

Pagal tyrimą – viskas gerai

Tėvams, kurie dėl šios problemos paprašė "Kauno dienos" pagalbos, patarėme pirmiausia kreiptis į Kauno valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši ištirtų "Baby Semp 2 Lemolac" sudėtį ir jį įvertintų.

Tarnybos specialistai, gavę vartotojos pranešimą, iš "Maximos" prekybos centro, esančio Karaliaus Mindaugo prospekte, paėmė du kūdikių maistelio "Baby Semp 2 Lemolac" laboratorinius mėginius ir išsiuntė ištirti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą.

"Pagal juslinių tyrimų rezultatus kūdikių maistelio kvapas, skonis, spalva, išvaizda ir konsistencija atitiko gamintojo nurodytus juslinius rodiklius", – pranešė Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis specialistas-maisto produktų inspektorius Modestas Žalnieraitis.

Jis pabrėžė, kad kūdikių maistelyje tirti ir cheminiai elementai: cinkas, geležis, varis, kalcis, kalis, magnis, natris, energinė vertė, baltymai. Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorius patvirtino, kad jie atitiko gamintojo nurodytus rodiklius.

Mamos pienas – pirmas pasirinkimas, tad sveikus, išnešiotus kūdikius rekomenduojame maitinti tik iš krūties.

"Konsultuojantis su Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistais nustatyta, kad jei būna pažeista kūdikių mišinuko ruošimo instrukcija, jis gali sušokti į gumulus. Gamintojas nurodo, kad kūdikių mišinuką reikia užpilti vandeniu iki 40 laipsnių temperatūros", – pridūrė M.Žalnieraitis.

Yra citrinų rūgšties

Mūsų skaitytoja, jauna mama Monika griežtai vadovavosi ta pačia kūdikių mišinuko ruošimo instrukcija, tačiau rezultatai buvo skirtingi.

Kodėl maistas tampa varškės konsistencijos? Ieškodami aiškesnio atsakymo kreipėmės į gamintojų – Švedijos "Semper" kompanijos atstovus Lietuvoje.

"Baby Semp 1 Lemolac" bei "Baby Semp 2 Lemolac" sudėtyje yra citrinų rūgšties, kuri reguliuoja virškinimą. Jeigu vaikas lėčiau valgo, reikia mišinuką vis suplakti. Ruošiant mišinį, miltelius reikia berti tolygiai, kad nebūtų varškės konsistencijos", – atsakė produktų vadovė Rūta Skupienė.

"Baby Semp 3", kurio pavadinime nėra žodžio "Lemolac", sudėtyje nėra citrinų rūgšties, todėl produktas nesisluoksniuoja", – pridūrė R.Skupienė.

Mažylės mama Monika teigia įdėmiai skaičiusi mišinuko paruošimo instrukciją, bet nepagalvojo, kad gėrimo virtimas į varškę yra normalu.

"Nesakau, kad šis pieno mišinys yra blogas, bet man nesuprantama, kad maitinimo metu jį reikia nuolat suplakti. Tai juk erzintų vaiką ir padidintų oro burbulų susidarymą", – stebisi jauna mama.

Domėtis ir rinktis

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius gydytojas vaikų gastroenterologas Liutauras Labanauskas patvirtino: jei produktas aprobuotas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, vadinasi, jis tinkamas vartoti.

"Citrinų rūgštis atstoja vitaminą C. Jei jo vaikui reikia, esantis maisto sudėtyje yra naudingas", – aiškina profesorius L.Labanauskas, bet priduria, kad motinos pieno gaunančiam kūdikiui jokių papildomų vitaminų nereikia.

Anot profesoriaus, devynių mėnesių kūdikį galima maitinti natūraliais vaisiais. Kokia citrinų rūgštis – natūrali ar sintetinė, dedama į "Baby Semp Lemolac", L.Labanausko teigimu, žino tik gamintojas, nes ir vienos, ir kitos kilmės priedas žymimas tuo pačiu ženklu.

"Maisto priedų bei papildų naudojimą aprobuoja kiekviena šalis atskirai. Pavyzdžiui, Kanada į savo šalį maisto priedų neįsileidžia, ES jie pagal sudarytą sąrašą nedraudžiami, tik nevalia viršyti dozės", – aiškina profesorius L.Labanauskas ir pataria tėvams domėtis kūdikių maisto sudėtimi bei išsirinkti, kas sveikiausia.


Komentaras

Rasa Tamelienė, LSMU profesorė, Neonatologijos klinikos vadovė

Šio atvejo pakomentuoti negaliu, nes nežinau, nei kaip maistelis laikytas, nei kokiuose induose gamintas, koks vanduo naudotas.  Nuo viso to labai priklauso maistelio kokybė, todėl būtina laikytis gamintojų rekomendacijų.

Kauno klinikos – naujagimiams palanki ligoninė, ir stengiamės juos kuo mažiau maitinti adaptuotais mišiniais. Mamos pienas – pirmas pasirinkimas, tad sveikus, išnešiotus kūdikius rekomenduojame maitinti tik iš krūties. Mamos pieno sudėtis pritaikyta vaikui, per parą kinta tiek jo išsiskyrimas, tiek riebumas. Mamos pienas yra termiškai apdorotas, gana šiltas, be bakterinio užterštumo. Jo nereikia šildyti, jame yra visi antikūnai, kurie lemia vaiko atsparumą. Visuomenei svarbiau žinoti, kad reikia vaikus maitinti ne mišiniais. Jie skirti vartoti tada, kai mama pieno neturi, o taip dėl fiziologinių priežasčių atsitinka vienai gimdyvei iš 100.

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas vaikas iki šešių mėnesių maitinamas tik iš krūties, o nuo pusės metų primaitinamas papildomu kietu maistu, būdingu tai vietovei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laura

Laura portretas
Atsiprašau už prieš tai padarytas klaidas, turėjo būti: Prieš 10 metų su semper'iu maitinau sūnų. Iš pradžių buvo labai gerai, bet apie 2012 metais gamintojas patobulino sudėtį - kaip vėliau išsiaiškinom su Semperio'io tiekėju. Mūsų sūnui labai skaudėjo pilvą ir teko pakeisti į labai brangų mišinukas, kad pilvukas pasveiktų. Susilaukėm dukrelės, kuriai 4mėn, nuo gimimo auga ne su semper'iu, o kitu populiaraus gamintojo mišinuku. Sėkmės mišinukų paieškose, motiniška nuojauta Jums padės išrinkti tinkamą.

Laura

Laura portretas
Prieš 10 metų su sepmer'iu maitinau sūnų. Iš pradžių buvo labai gerai, bet apie 2012 metais gamintojas patobulino sudėtį - kaip vėliau išsiaiškinom su Senperio'io tiekėju. Mūsų sūnui labai skaudėjo pilvą ir teko pakeisti į labai brangų mišinukas, kad pilvukas pasveiktų. Susilaukėm dukrelės, kuriai 4mėn, nuo gimimo auga ne su semper'iu. Sėkmės mišinukų paieškose, motiniška nuojauta Jums padės išrinkti tinkamą.

Pasipiktinus

Pasipiktinus portretas
Nu ta Rasa Tamaliene irgi gera boba, butina motinos pienu maitint, bliam gi ne akmens amzius ir ne visos mamos nori maitint del skirtingu priezasciu. Del tokiu poziuriu poto ir buna depresijos naujom mamom ir vos ne akmenim uzmeto kad kaip cia misiniu vaika maitini. Nu geda lietuvos daktaram! Va UK labai tolerantikai ziuri ir niekas nesmerkia, svarbu vaikas pamaitintas ir sveikas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių