Quantcast

Nauji vaistai – tik turtingiesiems

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Sveikatos apsaugos ministerija neturtingiesiems siūlo gydytis tik senais vaistais, bet ir daugybės jų priemokos gerokai padidėjo. Kaip jos skaičiuojamos, nežino net ir farmacinės veiklos bei vaistinių kontrolieriai.

Mažiau yra daugiau

Kaunietis Antanas jau senokai vartoja vaistus "Nebilet plius". Jie skirti širdies ir kraujagyslių sistemai.

Vyras perka šiuos vaistus iš karto trims mėnesiams, kad nereikėtų vien dėl jų kas mėnesį vaikščioti pas šeimos gydytoją. Antanui priklauso 80 proc. kompensacija, vadinasi, skaičiuoja jis, turėtų primokėti penktadalį vaistų kainos.

Deja, primoka kone keturis penktadalius sumos, ir tai liudija vaistų pirkimo čekis. Paskutinį kartą "Nebilet plus" vaistus Antanas pirko Rokuose esančioje "Eurovaistinėje". Už tris pakuotes – 84 tabletes, kainuojančias 26 eurus ir 19 euro centų, primokėjo 19,59 euro.

Vaistai yra patentiniai, veiksmingi ir Antanui labai reikalingi. Būtų galima sakyti, kad ši priemoka nėra didelė, mėnesio suma sudaro šiek tiek daugiau nei šešis eurus. Stebina tai, kad čekyje nurodyta kompensuojama 80 proc. suma yra tik 6,60 euro.

Net ir visiškai nemokant skaičiuoti akivaizdu, kad tai nelogiška. Vaistų čekyje yra ir paguodos dozė: vaistinė sumažinusi mažmeninę kainą beveik dviem eurais, nes ji būtų 28,02 euro, ir nurodoma, kad pirkėjas sutaupo 1,83 euro. Suprask, jei ne vaistinės geranoriškumas, būtų reikėję primokėti dar daugiau.

Sumokėjo 800 eurų

"Man nebiletą valstybė kompensuoja 80 proc., tačiau vaistininkai daro atvirkščiai. To paaiškinti negali net gydytojai", – piktinasi kaunietis Antanas.

Jis apskaičiavo, kad per tą laiką, kai vartoja "Nebilet plus", už jį primokėjo ar, jo žodžiais tariant, permokėjo 800 eurų. Į klausimą – kodėl, taip ir nerado atsakymo. Pabandykime pasiaiškinti mes, kur šuo pakastas.

Man nebiletą valstybė kompensuoja 80 proc., tačiau vaistininkai daro atvirkščiai. To paaiškinti negali net gydytojai.

"Eurovaistinių" tinklo atstovė Laura Bielskė iš anksto perspėja: "Jei kompensacija – 80 proc., nereiškia, kad žmogus mokės 20 proc. kainos."

Farmacininkų atstovė dėlioja skaičius. Ji aiškina, kad valstybės nustatyta priemoka prie 80 proc. kompensacijos "Nebilet plus", 5mg+12,5mg, 28 plėvele dengtų tablečių, yra 2,20 euro.

"Šio vaisto maksimali galima kaina, perkant su kompensuojamųjų vaistų pasu, yra 9,34 euro, pas mus jis kainuoja 8,73 euro. Kadangi valstybė, esant 80 proc. kompensacijos, apmoka 2,20 euro, pacientui reikia mokėti 6,53 euro už vieną pakuotę", – suskaičiavo L.Bielskė ir pridūrė, kad vaistinės dėka pirkėjas už vaistus sumokėjo mažiau, o kompensacijos dydį nustato valstybė.

Klausimai be atsakymų

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Inspektavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Diana Leleckaitė, paprašyta paaiškinti vaistų kainos kompensavimo kazusą, pirmiausia pasiūlė pasinaudoti internete teikiama informacija.

Iš tiesų Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos tinklalapyje yra galimybė sužinoti vaistų ir medicinos pagalbos priemonių kainas. Skiltyje "Vaistų ir medicinos pagalbos priemonių kainų paieška" įvedi vaisto pavadinimą ir matai detalią lentelę.

Kauniečio Antano pirkto vienos pakuotės, 28 tablečių "Nebilet plus" mažmeninė kaina, kaip ir nurodo "Eurovaistinės", be jų nuolaidos yra 9,34 euro. Tačiau valstybės kompensuojamoji dalis skiriasi, nurodoma, kad ji – 2,71 euro. Rašoma ir tai, kad, kompensacijai esant 100 proc., reikia primokėti 6,63 euro, kai kompensacija 90 proc. – priemoka 6,90 euro, 80 proc. – 7,17 euro, 50 proc. – 7,99 euro. Skirtumas tarp 100 proc. ir perpus mažesnės – 50 proc. – kompensacijos yra tik 1,36 euro. Kaip tai suprasti?

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė D.Leleckaitė klausimą peradresuoja Sveikatos apsaugos ministerijai, pripažindama, kad negali paaiškinti, ką valstybė kompensuoja, kodėl 80 yra mažiau už 20. Galbūt valstybė kompensuoja vaisto veikliąją medžiagą, o už visus priedus, pakuotę, informaciją vaistų lapelyje turi mokėti ligonis?

"Teisės aktuose yra parašyta: valstybės kompensuojamoji dalis, ir nieko daugiau", – atkerta D.Leleckaitė.

Du vietoj vieno

Kodėl Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos nurodomos ir vaistinių skaičiuojamos priemokos skiriasi ir apskritai kodėl 80 proc. yra mažiau už 20, teiraujamės Sveikatos apsaugos ministerijoje.

Farmacijos departamento direktorė Gita Krukienė bando paaiškinti išsamiai, kas yra kas.

"Norime atkreipti dėmesį, kad jūsų minimas vaistas yra sudėtinis, sudarytas iš dviejų kompensuojamųjų vaistų, kurių veikliosios medžiagos – "Nebivololum" ir "Hidrochlorothiazidum". Išrašydamas šį vaistą gydytojas turėjo pacientą perspėti, kad jam yra galimybė gydytis ir atskirai dviem vaistais – hidrochlorotiazidu ir nebivololiu", – ministerijos atstovė G.Krukienė kaltino kauniečio Antano gydytoją, paskyrusį jam vaistus.

Mat, jei būtų paskirti dveji atskiri vaistai, o ne "du viename", kas, neabejotinai, yra patogiau ir, ko gero, daro mažesnį šalutinį poveikį, Antanas būtų sumokėjęs ne daugiau kaip 2,34 euro už 100 tablečių paties pigiausio nebivololio ir 3,30 euro už netgi didesnį kiekį, negu reikalingas trims mėnesiams, hidrochlorotiazido. Šiuos skaičius pateikia Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamento direktorė G.Krukienė.

"Rekomenduotume pacientui ateityje pasitarti su gydytoju, kad jam būtų išrašomas ne brangus sudėtinis preparatas, bet gerokai pigesnės šio vaisto sudedamosios dalys, kuriomis pacientas galėtų kokybiškai ir saugiai gydytis", – pridūrė G.Krukienė.

Brangus ir be analogų

O kaip dėl kompensacijos procentais?

"Kompensuojamoji bazinė vaisto kaina yra vaisto mažmeninės kainos dalis, kuri apmokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto. Sudėtiniams vaistams, kaip ir "Nebilet plus", bazinė kaina apskaičiuojama pagal jo sudedamųjų dalių, atskirai nebivololio ir hidrochlorotiazido, kainas. Kadangi atskirai šios sudedamosios dalys yra gerokai pigesnės nei vaistas "Nebilet plus", jo bazinė kaina yra gerokai mažesnė nei 80 proc. to vaisto mažmeninės kainos", – atsakė Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamento direktorė G.Krukienė.

Ir pakartojo, kad "Nebilet plus" yra vienas brangiausių nebivololio preparatų. Reikia pirkti pigius. Tokia dabartinė Sveikatos apsaugos ministerijos politika: esi vargšas, neįperki naujų vaistų – pirk senus. Apie naujųjų brangių atpiginimą – nė kalbos.

Štai, pavyzdžiui, iki 2016 m. kompensuojamųjų vaistų kainyno įsigaliojimo vienas insulinų kainavo 52,55 euro. Valstybė jį kompensavo 49,18 euro, sergantiesiems diabetu teko primokėti 3,37 euro.

"Po naujojo kainyno įsigaliojimo vaisto kaina liko ta pati, bet pakito valstybės kompensuojama dalis – ji sumažėjo iki 42,27 euro. Dėl to ligoniams už šį vaistą tenka primokėti trigubai daugiau – 10,28 euro", – atskleidė "Eurovaistinių" tinklo atstovė L.Bielskė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gražina

Gražina portretas
Skaitau, skaitau ir nieko nesuprantu. Valstybė kompensuoja, ligonoų kasos ar sveikatos ministerija kuria nesuprantamus labirintus. Išvada: brangieji ligoniai neskurdinkim valstybės ir greičiau pasitraukim iš kelio oligarchams kuriems reikia prikaupti daugiau kapitalo.

Anonimas

Anonimas portretas
Suprantu problema, širdininkai iš vis maišais vaistus geria, o su kompensacijomis iš vis įdomu: kad ir su Prestarium 5mg-kompensuojamas, bet tik jei tirpus burnoje, jei tas pats geriamas tai jau ne, o kodėl niekas paaiškint negali

sraigė

sraigė portretas
Žmonės, neimkite kompensuojamų receptų. Tegul jums išrašo paprastus receptus ir su jais keliaukite į Lenkiją. Ten sumokėsite žymiai pigiau. Išbandyta.
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių