Quantcast

Moterį išgelbėję medikai: dėl tokių traumų žmonės kartais miršta iškart arba pakeliui į ligoninę

  • Teksto dydis:

Panevėžio medikams pasisekė išgelbėti moterį, kuri per avariją patyrė su gyvybe sunkiai suderinamų sužalojimų širdies aortoje ir žarnyne.

Itin sunkioje operacijoje netrūko iššūkių: nestandartinio stento aortai skubiai teko ieškoti užsienyje. Medikai sako, tai, jog moteris – gyva, yra išskirtinis atvejis. Įprastai dėl tokių traumų, žmonės miršta iškart arba pakeliui į ligoninę.

Krekenaviškė Inga supranta esanti tas dėmesio vertas egzempliorius, kuris medikų, jų sustyguoto komandinio darbo dėka, ir net Latvijoje rasto nestandartinio stento į aortą liko gyva ir, kaip sakoma, jau apysveikė. Mirtis šiai moteriai kvėpavo į nugarą.

„Stambių kraujagyslių sužalojimai, praktiškai didžioji dalis pacientų nepasiekia gydymo įstaigos, miršta įvykio vietoje arba pakeliui į ligoninę“, – sakė Bendrosios chirurgijos skyriaus vedėjas Irmantas Grubinskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Po avarijos kelyje praėjo vos keturi mėnesiai. Moteris dar bijo keliauti mašina. „Labai bijau, tai dabar važiuoju tik autobusu“, – sakė ji.

Bet prognozės moters pilnaverčiam gyvenimui, medikai sako, – geros.

„Prieš dešimt metų mes tikrai neturėjome galimybės išgelbėti tokių sužalojimų“, – tikino Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas.

Po avarijos Panevėžio rajone moteris į ligoninę buvo atvežta kritinės būklės. Nors kelias iki ligoninės įprastai truktų 45 minutes, greitoji medicinos pagalba sužeistąją sugebėjo pristatyti per penkiolika minučių. Moteriai nustatytos gyvybiškai pavojingos traumos širdies aortoje ir žarnyne.

„Dėl žarnos pasaito pažeidimo vyko didelis vidinis kraujavimas. Operacijos metu vėliau pilvo ertmėje buvo rasta 1,5 litro kraujo“, – pasakojo Reanimacijos skyriaus vedėjas Arūnas Valikonis.

Kadangi kraujavimo pilve, išskyrus operacija, kitaip sustabdyti neįmanoma, pradėta nuo jo.

„Atlikta skubi operacija, sutvarkyti tie sužalojimai pilve, sustabdytas kraujavimas, taip pat rastas plonosios žarnos plyšimas sutvarkytas – netgi du sužalojimai. Tai kraujavimas ir žarnyno turinys irgi tekėjo į pilvo ertmę, kas yra infekcijos rizika labai didžiulė pilvo ertmėje“, – teigė I. Grubinskas.

Paskui sekė kitas etapas – širdies aorta. Kol moters būklė buvo toliau stabilizuojama, paaiškėjo, kad reikalingo stento Lietuvoje nėra.

„Turime mes stentų, kurie yra didesnio diametro. Pas moterį aorta buvo normalaus dydžio, tik ji buvo suplyšusi. Jeigu mes įdėtume didesnį, paskui moteris turėtų problemų ateityje, todėl reikėjo optimalaus tikslumo ir idealiai išmatuoto stento“, – aiškino Intervencinės radiologijos skyriaus vedėjas dr. Andrius Pranculis.

Nestandartinį stentą medikai rado Rygoje. Iš Latvijos jis atvežtas irgi palyginti greitai – per maždaug dvi valandas.

„Kai buvo vežamas, mes kvietėmės į operacinę ir iš karto jis buvo įdėtas“, – sakė dr. A. Pranculis.

„Gydytojas A. Pranculis, kai įdėjo stentą, buvo aišku, kad jau, kaip sakoma, sėkmė yra netoli“, – pasakojo A. Skorupskas.

Ši operacija, pasak medikų, buvo unikalus išbandymas: dėl gyvybės kovojo maždaug 30 įvairaus profilio medikų, jų sprendimai buvo itin greiti, darbas minutėmis sustyguotas. Medikai priduria, kad dar turi būti ir sėkmės faktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

keidanskas

keidanskas portretas
Be jaudulio skaityt neįmanoma pačiam kadaise praradusiam 1,5 ltr kraujo trūkus kairės pusės plaučiui.Vėl prisimenu ir bendadarbio mirtį begulint ligoninėje klaidingai konstatavus aortos plyšimą.Moteriškė tikrai turi angelą sargą Pranculio ir stento iš Rygos atgabenusiųjų asmenyse.Pagarba ir begalinis dėkingumas Jiems.

Mane visada domina, pagal kokius kriterijus

Mane visada domina, pagal kokius kriterijus  portretas
Medikai vienus žmones didvyriškai gelbsti nuo sudėtingiausių atvejų, kaip šią moterį ir visiškai spjauna į paprasčiausius kai dėl rankos lūžio nukraujavęs žmogus miršta! Paciento amžius? Giminės? Ar tiesiog medikų sąžinė?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių