Quantcast

Kurčias berniukas laukia Kalėdų stebuklo

Skeručių šeima lyg Kalėdų stebuklo laukia mažojo Luko operacijos.  "Sveikata" jau rašė, kad septynmetis apkurto staiga ir be klausos aparatų visiškai negirdi. Medikai jo kurtumo priežasties nesurado. Į garsų pasaulį berniuką gali grąžinti tik itin brangūs klausos implantai. Tačiau juos nupirkti svajojantiems Luko tėvams trūksta pinigų.

"Kodėl aš negirdžiu?" – prieš miegą žiūrėdamas animacinį filmuką susirūpino septynmetis. Berniuko mama Jolanta Skerutienė viliasi, kad netrukus sūnui bus atlikta operacija, po kurios panašių klausimų ji neišgirs. "Kol kas dar negavome dokumento iš Sveikatos apsaugos ministerijos, kuris patvirtintų pirmojo implanto kompensaciją", – atsiduso moteris. Jei dokumentas Skeručius pasieks šią savaitę, tikėtina, kad Lukas bus operuojamas gruodį.

Laukdamas operacijos berniukas ir toliau gyvena septynmečiui įprastą gyvenimą. "Beveik įprastą", – pabrėžė J.Skerutienė. Nuo lapkričio 1 d. pirmokui skirtas namų mokymas. Tiesa, nenorėdamas apsunkinti pedagogės, kiekvieną dieną Lukas su mama pats skuba į mokyklą. Su mokytoja jis mokosi skaityti ir skaičiuoti. Tikybos arba dailės pamokose berniukas dalyvauja su kitais moksleiviais.

"Sūnaus psichologinė būsena – sunki. Jis labai greitai susierzina", – atvirai kalbėjo moteris. Pasak jos, nusiramina berniukas ne tik namiškių draugijoje, bet ir kvalifikuoto specialisto kabinete. "Vaikštome pas psichologę, kuri dirba su kurčiais vaikučiais", – pasakojo J.Skerutienė.

Neseniai septynmetis pradėjo lankytis Kauno kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų vaikų reabilitacijos ir ugdymo centre. Čia surdopedagogai panašaus likimo vaikus moko dainuoti, rašyti ir skaityti.

Primename, kad Lukui reikalingas kochlearinis implantas kainuoja 78 tūkst. litų. Valstybinė ligonių kasa kompensuoja 42 proc. šios sumos. Kitos ausies implantui kompensacija nenumatyta, todėl kurčio berniuko tėvai stengiasi šiuos pinigus surinkti patys. Kad galėtų įsigyti ir antrą implantą, šeimai dar trūksta 27 tūkst. litų.

"Nuoširdžiai dėkoju visiems mums padedantiems žmonėms. Labai tikiuosi, kad nepaisant sunkumų pajėgsime nupirkti Lukui klausos implantus, ir jis galės išgirsti Kalėdų giesmes", – su ašaromis akyse kalbėjo J. Skerutienė.

Sąskaita, į kurią galima pervesti pinigų Luko kochleariniams implantams pirkti:
Jolanta Skerutienė
LT567044060004667312, SEB bankas


Šiame straipsnyje: skerutis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių