Quantcast

Vyrų psichologinės krizės: dėl ko jų kyla?

Psichologinės krizės, kai kada įvardijamos kaip psichikos sveikatos ar emocinės krizės, yra situacijos, kai asmuo patiria ūmų ir be galo stiprų psichologinį sukrėtimą ar emocinę sumaištį. Šias krizes gali sukelti įvairūs veiksniai, įskaitant asmeninius, tarpasmeninius ar išorinius įvykius.

Sutrikdo gebėjimus

Psichologinės krizės dažnai sutrikdo žmogaus gebėjimą veiksmingai susidoroti su situacijomis, spręsti sunkumus, nes sukelia ypač sunkių emocijų ir negatyvių minčių. Šios krizės gali sukelti itin stiprių nerimo, depresijos, panikos, pykčio, sumišimo jausmų ar net minčių apie savęs žalojimą ar savižudybę.

Gyvendami visi patiriame įvairių psichologinių krizių. Kai kurios jų gali pasitaikyti kiekvieno iš mūsų gyvenime. Individualus asmens psichologinis atsparumas nemažai lemia, kaip jas patirsime ir įveiksime (arba ne). Konsultuodama klientus bemaž kasdien su tuo susiduriu. Trumpai apžvelgsiu dažniausiai vyrų gyvenime pasitaikančias psichologines krizes. Šias krizes gali sukelti įvairūs veiksniai ir jos gali pasireikšti įvairiais būdais. Vyrų linijos telefonu iš visos Lietuvos skambinantys vyrai anonimiškai pasakoja apie tai.

Daugiausia išgyvenimų vyrams sukelia santykių problemos. Tai ir sunkumai partnerystėje, santuokoje, skyrybų klausimai, taip pat santykiai su kitais artimaisiais, vaikais. Šeimoje kyla nemažai iššūkių, kuriuos tenka įveikti, išmokti derintis prie kitų šeimos narių, neretai kai ko atsisakyti. Nesiklostantys santykiai, neištikimybė kelia didelių emocinių sunkumų. Šie iššūkiai gali turėti didelį poveikį vyrų psichikos sveikatai.

Dovilė Bubnienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Spaudimas patirti sėkmę

Didelę įtaką psichikos sveikatai daro ir su darbu susijęs stresas, spaudimas daugiau dirbti ir uždirbti, būtinai patirti sėkmę ir kilti aukštyn, karjeros pokyčiai ar darbo praradimas. Tai išties gali sukelti stiprių psichologinių krizių, dėl kurių gali atsirasti nepasitikėjimas savimi, netgi nerimas ir depresija.

Didžiausių išgyvenimų žmonės patiria dėl artimųjų netekčių ir kilusio sielvarto. Tai kelia kančią, dažnai labai sunku priimti pokyčius po artimojo netekties, tad tokiu atveju vyrams taip pat prireikia emocinės paramos, palaikymo, o neretai ir rimtesnių įveikos strategijų, tokių kaip psichoterapija ar net medikamentinis gydymas. Problema, kad vyrai labiau linkę kančią malšinti alkoholiu, tai veda ir prie priklausomybių.

Kai kurie vyrai gali susidurti su klausimais apie savo tapatybę, gyvenimo tikslą ir prasmę. Nerasdami atsakymo ir ramybės, patiria daug įtampos ir nerimo. Dažnai tai atsitinka sulaukus vidutinio amžiaus. Tuomet gali būti priimami impulsyvūs ir neapgalvoti sprendimai, dėl kurių vėliau taip pat gali kilti sudėtingų išgyvenimų, gėdos, kaltės ir kitų jausmų.

Ne visada yra lengvi vyrams ir tėvystės iššūkiai: tėčiai gali susidurti su sunkumais auklėjant vaikus, tariantis dėl taisyklių su vaikų mama, gali patirti dvejonių, įskaitant netinkamumo jausmą. Kai kada labai sunku yra subalansuoti darbą ir šeimos gyvenimą, kai reikia vienodai daug prisidėti ir finansine prasme, ir vaikų priežiūros ar buities klausimais.

Depresija vyrai taip pat serga, tačiau dažniau ji lieka neatpažinta, nes vyrams ji reiškiasi per didesnį dirglumą, pyktį ir rizikingą elgesį.

Liga ar fizinė negalia

Vyrai patiria sunkumų susidūrę su liga ar fizine negalia. Tai kelia baimės, pykčio, nesaugumo dėl ateities jausmų. Labai rimtos sveikatos problemos, tokios kaip vėžio diagnozė ar lėtinė liga, gali atimti galimybę aktyviai veikti darbo rinkoje ir asmeniniame gyvenime. Dėl to gali ištikti stipri psichologinė krizė. Turintys sveikatos problemų vyresni vyrai, ypač sendami, gali jausti izoliaciją ir vienišumą. Socialinių ryšių ir artimų draugysčių palaikymas gali tapti sudėtingesnis, o tai prisideda prie patiriamo krizės ir bejėgiškumo jausmo.

Depresija vyrai serga taip pat, tačiau dažniau ji lieka neatpažinta, nes vyrams ji reiškiasi per didesnį dirglumą, pyktį ir rizikingą elgesį. Vyrai patiria ir įvairių nerimo sutrikimų, deja, vengdami kreiptis į psichologus ar psichoterapeutus, netenka galimybės tinkamai su jais susitvarkyti. Tai gali lemti įvairių socialinių situacijų vengimą, dėl to sumažėja pasitikėjimas savimi, savivertė. Didėja nusivylimas, mažėja socialinis ratas, dėl to patiriama psichologinė krizė.

Tokią krizę vyrams gali sukelti ir artimoje aplinkoje patiriamas smurtas. Nuolatinis žeminimas, nuvertinimas, patyčios. Apie tai vyrams vis dar sunku dalytis, egzistuoja didelė stigma.

Neretai vyrai, norėdami numalšinti patiriamus psichologinius ir emocinius išgyvenimus, renkasi psichiką veikiančias medžiagas. Deja, toks pasirinkimas gali sukelti priklausomybės ligų ir dar labiau paaštrinti psichologines krizes.

Be abejo, šis vyrų patiriamų krizių sąrašas nebaigtinis. Labai svarbu, man regis, pažymėti, kad visuomenės lūkesčiai ir stereotipai apie vyriškumą kartais gali atgrasyti vyrus ieškoti pagalbos ar kalbėti apie savo patiriamas emocines problemas. Tačiau, ištikus psichologinei krizei, būtina kreiptis profesionalios pagalbos. Draugai, šeimos nariai ir psichikos sveikatos specialistai gali suteikti vertingos informacijos ir pagalbos, siekiant susitvarkyti su iššūkiais. Būtina suprasti, kad pagalbos ieškojimas yra stiprybės, o ne silpnumo požymis. Psichologinių krizių įveikimas leis vyrams sustiprėti ir pagerinti bendrą gyvenimo kokybę.

Primename, kad Vyrų linijos tel. +370 670 00 027 darbo dienomis 10–14 val. vyrus iš visos Lietuvos nemokamai konsultuoja psichologai, psichoterapeutai, teisininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To vvv

To vvv portretas
Eik tu n, kur sugebėjai tokį susirasti? Suradai tiko, dar kentėk jei vaikų prisifarei.

Vvv

Vvv portretas
Ką daryti moteriai turinčiai save mylintį vyrą kai jam net ištartas žodis ne taip jam blogai kai jis koneveikia žmoną o pats dienas leidžia gulėdamas kai per gyvenimą niekaip neišmoko tvarkos ir švaros o pats uosto visus kampus

zmogus

zmogus portretas
Viena kart baikit rasyt nesamones ieskokit to d….o kuris zineles daro, nera jokiu kriziu nera nieko. Issiskyre neislaike zineles, krize vel ant zineles, geria namie zinele. Kiek cia rasysit krizes nera kriziu. Zinele krize daro.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių