Quantcast

„Vėtra“ permainas pradėjo nuo trenerio

Ekipos tikslus sezono išvakarėse iškėlė ne šio sostinės futbolo klubo vadovai, o patys žaidėjai

Praėjusio sezono išvakarėse Vilniaus „Vėtros“ vadovai mušėsi į krūtinę kalbėdami, kad komanda pasirengusi mesti iššūkį Lietuvos futbolo lyderiui FBK „Kaunas“. Tačiau tai pasirodė tik graži svajonė – vilniečiai sezoną pradėjo katastrofiškai, pareigų neteko treneris Aleksandras Tarchanovas, o rėmėjai iš Rusijos pamiršo savo įsipareigojimus. „Šiemet viskas bus kitaip“, – prieš naujojo sezono pradžią užtikrino Vilniaus klubo vadovai.

Atlyginimus moka laiku

Po pernykščių finansinių problemų „Vėtrai“ itin svarbu išlaikyti stabilumą šioje srityje. Ilgamečiam klubo vadovui Romui Stašauskui nelabai malonu prisiminti investuotojų iš Rusijos viražus.
„Reikėtų susirasti tuos žmones ir paklausti, kodėl jie nevykdė pažadų“, – sakė R.Stašauskas.
„Vėtros“ prezidentas patikino, kad šį sezoną panašių bėdų neiškils. Tiesa, klubas vis dar turi įsipareigojimų futbolininkams už praėjusius metus, bet sudarytas įsiskolinimų padengimo grafikas, o dabartiniams klubo žaidėjams atlyginimai mokami laiku.
Rimta paspirtimi „Vėtrai“ tapo sutartis su garsia sporto reikmenų bendrove „Nike“. Viena didžiausių sporto inventoriaus gamintojų nerems Vilniaus klubo pinigais, bet skirs aprangą pagrindinei ir dublerių komandoms, be to, ketina padėti surengti Vilniuje kelis tarptautinius jaunimo turnyrus.
„Labai džiaugiamės, kad tokia garsi bendrovė sutiko mus paremti. Tai teikia ir papildomos motyvacijos, kad nenuviltume ir savo sirgalių, ir rėmėjų“, – teigė R.Stašauskas.

Atsisakė silpnų legionierių

Svarbiausiu tarpsezonio „Vėtros“ pirkiniu reikėtų vadinti ne kurį konkretų žaidėją, o naująjį trenerį Virginijų Liubšį. Vienas labiausiai gerbiamų šalies futbolo specialistų į Vilnių persikėlė iš Panevėžio.
Pernai jis dirbo „Ekrano“ sporto direktoriumi, bet prieš tai pats net 17 metų vadovavo Aukštaitijos sostinės klubui. Per tą laiką V.Liubšys dukart tapo Lietuvos čempionu, triskart pasipuošė sidabro medaliais ir laimėjo šalies taurę. Taigi į „Vėtrą“ atėjo žmogus, turintis čempiono patirties. Juolab kad V.Liubšys prisipažino jau pasiilgęs trenerio darbo.
„Pernai pirmąjį pusmetį nenorėjau žiūrėti į futbolą, net nevaikščiojau į „Ekrano“ treniruotes. Bet po to vėl kažkas pradėjo kirbėti, pajutau, kad pasiilgau tos įtampos. Dabar bandysiu savo žinias perteikti „Vėtros“ žaidėjams“, – kalbėjo V.Liubšys.
Žiemą įvyko nemažai permainų ir „Vėtros“ sudėtyje. Pernai komandoje rungtyniavo net 14 legionierių, bet ne visi jie prilygdavo vietiniams žaidėjams, todėl šiemet futbolininkų iš užsienio bus tik penki–šeši. „Kam laikyti legionierių, kuris prastesnis už vietinius. Privalome puoselėti Lietuvos futbolą“, – savo nuomonę išreiškė R.Stašauskas.
Kol kiti Lietuvos klubai rengė stovyklas jau pamėgtoje Turkijoje, „Vėtra“ liko treniruotis Lietuvoje. Logika paprasta – žaidėjai pripranta prie šiltnamio sąlygų pietuose, o vėliau tenka grįžti į Lietuvos stadionų purvynus ir vėl prisitaikyti prie jų. Todėl, sakė V.Liubšys, geriausia treniruotis tokiomis sąlygomis, kokiomis ir teks žaisti bent jau pirmąjį sezono mėnesį.

Tikslas aiškus – medaliai

– Šiemet „Vėtrai“ sezono tikslus iškėlė ne vadovai, o žaidėjai ir treneriai. Kaip vyko šis procesas? – paklausėme naujojo „Vėtros“ kapitono Gedimino Butrimavičiaus.
– Visi žinome savo ir savo komandos draugų galimybes. Be to, atėjo toks patyręs treneris, su kuriuo mažesnių tikslų būti ir negali. Todėl visi susirinkę ir nusprendėme, kad šiemet turime laimėti Lietuvos futbolo federacijos taurę, o A lygos čempionate patekti į prizininkų trejetą. Pavasarį svarbiausios mums bus būtent taurės varžybos. Dar laukiame burtų, bet jei su „Kaunu“ susitiktume tik finale, tai jau garantuotų vietą UEFA taurės varžybose. Labai norime patekti į tarptautines varžybas, nes ten visai kitoks stimulas ir patiems žaidėjams, ir sirgaliams. Juolab kai atvažiuoja tokios komandos kaip „Blackburn Rovers“.
– Kaip manote, ar šiemet komanda sustiprėjo, palyginti su praėjusiais metais?
– Manau, tikrai sustiprėjo. Svarbiausia, kad pavyko išsaugoti branduolį, tuos žaidėjus, kurie praėjusį sezoną tempė komandą. Be to, prie mūsų prisijungė keli tikrai pajėgūs ir patyrę žaidėjai – Virmantas Lemežis, Egidijus Majus. Visi naujokai sustiprino tam tikras pozicijas, užkamšė dar buvusias spragas. Dar laukiame atvažiuojančių kelių puolėjų iš užsienio. Visose kitose grandyse treneriai turi iš ko rinktis, bet mums dar trūksta įvarčių mušėjų. Jei naujieji puolėjai gerai įsilies į komandą, galėsime sakyti, kad komanda sustyguota.
– Kaip vyko pasirengimas naujajam sezonui?
– Tikrai seniai taip nelakstėme per treniruotes, Palangoje visas kopas išlyginome (juokiasi). Naujasis treneris turi aiškius reikalavimus. Palyginti su praėjusiais metais, šiemet dirbome ir tebedirbame kelis kartus sunkiau. Bet teisingai sakoma, kad sunku pratybose, lengva mūšyje. Pernai beveik neskyrėme dėmesio fiziniam pasirengimui, todėl toks ir buvo rezultatas – sezono pradžioje žaidėme prastai, o paskui jau neužteko laiko atgauti to, kas prarasta. Tiesa, pernai buvo ir kitokių niuansų – problemos dėl finansavimo, prastokas mikroklimatas. Teisinga kryptimi pradėjome eiti tik tada, kai treneriu tapo Donatas Vencevičius. Tikimės, kad tą sėkmingą žygį pavyks pratęsti ir šiemet.

– Legionierių skaičių nuspręsta mažinti ir po pasitarimų su lietuviais žaidėjais. Galbūt mikroklimatas buvo prastesnis būtent dėl to, kad vietiniai nesusikalbėjo su užsieniečiais?
– Tikrai ne dėl to. Su tais legionieriais, kurie dabar yra komandoje, santykiai labai puikūs, bendraujame kaip su savais. Pavyzdžiui, Dejanas Milošeskis lietuviškai jau supranta beveik viską, jau ir pats pasako kelis žodžius. Todėl pas mus tikrai nėra dviejų stovyklų – lietuvių ir užsieniečių. Klausimų kilo tik dėl to, ar tas didelis būrys legionierių yra reikalingas, jei jie nėra gerokai pranašesni už vietinius žaidėjus. Mano supratimu, legionieriai turi būti vieni lyderių, tempti komandą į priekį.
– Jūs beveik vienbalsiai buvote išrinktas „Vėtros“ kapitonu. Kaip dabar keisis pareigos aikštėje ir už jos ribų?
– Aišku, tai užkrauna papildomą atsakomybę, bet aš jos nesibaidau. „Vėtroje“ žaidžiu jau penktą sezoną, pažįstu visus žaidėjus. Bandysiu tapti ta tarpine grandimi tarp visų žaidėjų, tarp žaidėjų ir trenerių.
– Kaip manote, kas šiemet bus pagrindiniai „Vėtros“ konkurentai kovoje dėl A lygos medalių?
– Pagrindiniu favoritu tradiciškai bus „Kaunas“, bet labai sustiprėjo ir Marijampolės „Sūduva“. Šios komandos jau iš anksto vadinamos būsimomis prizininkėmis, bet neketiname joms niekuo nusileisti. Manau, vėl pajėgus bus Vilniaus „Žalgiris“, negalima pamiršti ir Panevėžio „Ekrano“. Taigi į medalius šiemet, kaip ir pastaraisiais metais, vėl pretenduos penkios–šešios komandos. Tai žada didelę intrigą iki pat čempionato pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių