Quantcast

LKL arenose – ne vien krepšinio spektakliai

Visuose elitinės lygos finaluose žaidė tik „Žalgiris“

Ginčai dėl teisėjavimo, striptizas, čempionų žiedai iš JAV – keturiolika Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finalų šalies sporto istoriją papildė neblunkančiais puslapiais. Vakar prasidėjusi penkioliktoji stipriausiųjų Lietuvos krepšinio komandų akistata taip pat žada didelę intrigą ir neprognozuojamą baigtį.

p>Favoritui – „Atleto“ egzaminas

Visuose nuo 1994-ųjų rengiamuose lemiamuose LKL mačuose dalyvavo vienintelė komanda – Kauno „Žalgiris“.
Kauniečiai vienuolika kartų tapo čempionais, triskart – vicečempionais. Žalgiriečiai laimėjo pirmuosius šešis LKL finalus, tačiau pirmąkart rimtesnio pasipriešinimo sulaukė 1996-aisiais, kai išmėgino jėgas su kita savo miesto ekipa – legendinio Vlado Garasto treniruojamu „Atletu“.
Anuomet „Atletui“ atstovavo Žydrūnas Ilgauskas, Saulius Štombergas, Tomas Pačėsas, Virginijus Praškevičius.
Dviejų Kauno komandų akistata prasidėjo Alytuje, nes „Atletas“ namų aikšte pasirinko Dzūkijos sostinės areną.
Jono Kazlausko vadovaujamas „Žalgiris“ buvo pralaimėjęs atletiečiams visas ketverias reguliaraus sezono rungtynes – 62:71, 60:75, 90:94 bei 83:86.
Tituluotasis klubas nusileido ir pirmosiose dviejose finalo dvikovose – 77:91 bei 71:81, tačiau finišuodamas laimėjo tris susitikimus iš eilės – 74:63, 88:68, 71:63 – ir apgynė titulą.
Šiame finale sunkią kojos traumą patyrė Ž.Ilgauskas. Anuomet tarp krepšininko ir trenerio V.Garasto kilusių nesutarimų aidas girdimas ir šiandien, tačiau jau be kategoriškų abipusių komentarų.
Geriausiuoju tų metų LKL žaidėju buvo pripažintas žalgirietis Rimas Kurtinaitis.

Vadovėlio vertas metimas

2000-aisiais „Žalgiris“ buvo pirmą kartą sustabdytas – kauniečius po permainingos serijos 3:1 palaužė Vilniaus „Lietuvos rytas“.
Ramūno Šiškausko, Arvydo Macijausko, Roberto Javtoko komanda, suklupusi pirmosiose rungtynėse 83:105, laimėjo likusias trejas 75:70, 83:82 bei 70:65.
Vėliau „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ krepšinio aistruoliams sodriai pažėrė įspūdingų akimirkų, užkulisinių intrigų ir nenuspėjamų posūkių savo dvikovų kelyje.
Šių laikų legendos autoriumi tapo „Žalgirio“ kapitonas Mindaugas Timinskas. Per 2003-iųjų pirmąsias LKL finalo rungtynes Vilniuje su „Lietuvos rytu“ jis išplėšė pergalę (82:80) Kauno ekipai, iki mačo pabaigos likus vos 0,3 sek. Žalgirietis šuolyje sugavo komandos draugo Edo Cotos per visą aikštę perduotą kamuolį ir šiek tiek pasisukęs ore įmetė jį į krepšį.
Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas V.Garastas tada pareiškė, kad ši kauniečių ataka verta skirsnio vadovėlyje ir galėtų tapti metodiniu pavyzdžiu jauniesiems krepšininkams.

Kryžminėje ugnyje – teisėjai

Dešimtasis LKL finalas pasižymėjo pretenzijų pliūpsniu teisėjams. Bomba sprogo per trečiąsias rungtynes (jas 75:63 laimėjo „Lietuvos rytas“).
Vilniaus komandos sirgaliai per rungtynes agresyviai įžeidinėjo FIBA arbitrą iš Kauno Virginijų Dovidavičių, po varžybų jį pradėjo atakuoti ir „Lietuvos rytą“ remianti žiniasklaida. LKL vadovybė už nederamą žiūrovų elgesį nubaudė sostinės klubą 1600 litų bauda.
Po penktųjų rungtynių (jas Kaune 103:99 vėlgi laimėjo „Lietuvos rytas“), Kauno klubas išplatino pareiškimą, kuriame, be kita ko, pabrėžė: „Nenuoseklus teisėjavimas penktosiose finalo serijos rungtynėse buvo vienas svarbiausių faktorių, nulėmusių šių rungtynių baigtį. Arbitrai Romualdas Brazauskas ir Tomas Jasevičius, baigiantis reguliariam rungtynių laikui bei pratęsus jį, ne tik keletą kartų šiurkščiai suklydo, bet ir visiškai pakeitė taisyklių vertinimo kriterijus. Jų elgesys sukėlė rimtą tiek mūsų klubo, tiek sporto visuomenės susirūpinimą dėl iškilusio pavojaus sportinio principo prioritetui šiose varžybose.“
T.Jasevičius buvo nušalintas nuo teisėjavimo LKL finalinėje serijoje, o Vilniuje apgailestauta, kad tik šį arbitrą eliminavo „skandalų banga“.

Naujas Sabo trofėjus

„Nemėgstu ilgai būti skolingas. Tai va, pagalvojau pagalvojau, ir nusprendžiau – užteks man tų amerikų, reikia kitą sezoną „Žalgiriukui“ padėti“, – 2003-iaisiais pareiškė visų laikų geriausias Lietuvos krepšininkas Arvydas Sabonis.
Sabo vedami žalgiriečiai 2004 m. lemiame mače sutriuškino „Lietuvos rytą“ 4:0 (90:75, 88:66, 98:77, 88:70). Tai buvo pirmasis LKL finalas istorijoje, kai viena komanda iškovojo 4 pergales, neleidusi nė sykio laimėti varžovams.
Pirmąjį ir vienintelį LKL čempiono žiedą iškovojęs A.Sabonis paskutinę ketvirtųjų rungtynių minutę užsidirbo techninę pražangą, o viena įsiaudrinusi Vilniaus žiūrovė išbėgo į aikštę pusnuogė.
Keistų dalykų sostinėje yra buvę ir daugiau.
2005-ųjų pavasarį, sveikindamas dešimtą kartą čempionais tapusius Kauno krepšininkus, tuometinis šalies premjeras Algirdas Brazauskas pasakė: „Keista, kad, „Žalgiriui“ laimėjus LKL čempionatą, apdovanojimo iškilmės vyksta Vilniuje. Tikiuosi, jog kai „Lietuvos rytas“ laimės pirmenybes, šią šventę surengsime Kaune.“
A.Brazausko viltys švęsti Kaune kol kas neišsipildė.

PTS ir V.Ginevičius

Kai 2006-ųjų finalo išvakarėse LKL paskelbė, jog per „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ rungtynes bus naudojama pažangi elektroninė tikslaus laiko sistema – „Precision Time System“ (PTS), krepšinio aistruoliai sukluso.
Ir ne veltui. Pirmąją dvikovą (ją 71:70 laimėjo vilniečiai) vainikavo Kauno klubo protestas – rezultato nefiksuoti, susitikimą peržaisti.
„Žalgiris“ piktinosi, kad „Siemens“ arenoje, apginkluotoje PTS, buvo neįskaitytas Vido Ginevičiaus taiklus dvitaškis aidint finalinei sirenai. LKL nepatenkino kauniečių pageidavimų, esą „Žalgirio“ skundas buvo pateiktas „nesilaikant čempionato nuostatų, o jame išdėstyti argumentai prieštarauja Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) patvirtintoms oficialioms krepšinio taisyklėms.“
Tais metais čempionais tapę Vilniaus krepšininkai buvo apdovanoti ne Lietuvoje, bet JAV pagamintais aukso žiedais, kuriuos pateikė viena didžiausių pasaulio juvelyrinių dirbinių korporacijų „Fabrikant“.

Kova ne vien aikštėje

Pernai visą mėnesį prieš lemiamą mačą „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ žaidėjai Mantas Kalnietis bei Tomas Delininkaitis dalyvavo bendrovės „Nike“ projekte, kuriame išmėgino naujuosius „Nike+“ sportinius batelius.
Krepšininkai varžėsi, kuris daugiau nubėgs. „Nike+“ bateliai ypatingi tuo, kad į avalynę dedama speciali mikroschema sąveikauja su prie bėgiko rankos tvirtinamu „iPOD“ grotuvu. Pastarojo ekrane galima stebėti nubėgtą atstumą, greitį, laiką, sudegintas kalorijas ir kitus rodmenis.
Triumfavo M.Kalnietis, „Nike+“ bateliais nubėgęs beveik 62 kilometrus ir dešimčia kilometrų aplenkęs varžovą iš Vilniaus.
LKL finalą irgi laimėjo M.Kalniečio komanda – „Žalgiris“.
Kitas simbolinis 2007-ųjų sutapimas – 11-asis žalgiriečių titulas. Būtent šiuo numeriu Kauno komandoje žaidė A.Sabonis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių