Quantcast

Kazimas variklio niekada negesina

Mažai kam žinoma tėvynė, neištariama pavardė ir kasdienės kelionės traukiniu įnikus į knygas. Turbūt nedaugelis sporto žvaigždžių savo jaunystę prisimena tokią. Ar bus talentingiausias Lietuvos lenktynininkas Kazimieras Vasiliauskas išimtis?

Subrendęs talentas

Prieš keletą metų Kazimierą Vasiliauską buvo sunku kuo nors išskirti iš bendraamžių paauglių. Mažakalbis, į žurnalisto klausimus nedrąsiais "taip" arba "ne" atsakinėjantis vaikinas buvo ką tik persėdęs iš karto į formulę.

Dveji metai didžiajame sporte stulbinamai užgrūdino jauną lenktynininką ir suformavo asmenybę, kuriai sunku pašykštėti komplimentų.

Protingas, iškalbingas, mandagus ir nepriekaištingai motyvuotas – toks dabar devyniolikmetis kaišiadorietis, nepaisant amžiaus, Lietuvoje jau nebeturintis į ką lygiuotis.

"Kai žmonės su manimi susipažįsta, jie nustemba, kaip aš galiu būti sportininkas. Mano charakteris yra labai ramus", – prisipažino K.Vasiliauskas.

Vis dėlto lenktynininko karjera K.Vasiliauskui pastaruoju metu klostėsi audringai. 2008 m. – sunki stuburo trauma ir "nedarbingumo lapelis" didžiajai daliai sezono. Šiemet – debiutas "Formulėje 2", lūkesčius pranokę rezultatai ir sužibusios viltys kilti aukščiau.

Pradžioje barstė taškus

Šių metų gegužę K.Vasiliauskas buvo vienas iš 25 debiutantų, stojusių prie naujos "Formulės 2" lenktynių serijos starto linijos. Lietuvis buvo vienas jauniausių bei mažiausiai patyrusių lenktynininkų – iki tol K.Vasiliauskas formulių varžybose važiavo tik dalį traumos sujaukto 2008 m. sezono, kai dalyvavo "Formulės Renault" lenktynių serijoje.

"Varžiausi su sportininkais, kurie turi kur kas daugiau patirties, yra važiavę svarbiose lenktynių serijose, testavę "Formulės 1" bolidus. Mano pagrindinė užduotis šiemet buvo mokytis iš jų, bet kartu pavyko pasiekti ir gerų rezultatų", – džiaugėsi K.Vasiliauskas.

Keturiskart finišas prizininkų trejete, 45 taškai ir septinta vieta bendrojoje įskaitoje – toks buvo lietuvio kraitis šio sezono "Formulės 2" pirmenybėse.

Pasak paties lenktynininko, užlipti jis galėjęs ir aukščiau. Nuo ketvirtą vietą užėmusio italo Mirko Bortolotti K.Vasiliauskas atsiliko tik 5 taškais, o antras likęs kanadietis Robertas Wickensas Kaišiadoryse gimusį sportininką aplenkė 19 tšk.

"Labai daug taškų praradau sezono pradžioje, kai važiavau visiškai neturėdamas patirties. Buvo techninių gedimų, buvo mechanikų ir mano paties klaidų. Visa tai susidėjo, todėl galutinis rezultatas nebuvo toks aukštas kaip atskirose lenktynėse, bet vis tiek esu dėl jo laimingas", – dėl užimtos pozicijos nesikrimto lenktynininkas.

Kitais metais – į GP3?

Užsienyje tiesiog Kazimu vadinamas sportininkas, pats sau sugalvojęs šią pravardę, tvirtino, kad besibaigiančių metų pamokos buvo neįkainojamos. "Patobulėjau absoliučiai visose srityse: tiek vairuojant, tiek technikos, tiek bendraujant su žmonėmis", – neabejojo K.Vasiliauskas.

"Formulėje 2" Kazimui buvo iš ko imti pavyzdį – didžiausią įspūdį lietuviui paliko čempionato nugalėtojas Andy’s Soucekas (115 tšk.), vienintelis sugebėjęs akivaizdžiai atsiplėšti nuo visų konkurentų.

"Jo pergalė tikrai buvo užtarnauta. Andy‘s yra labiau patyręs už kitus, jis gerai sureguliavo savo bolidą ir važiavo stabiliai, o tai yra labai svarbu. Greičiausio rato įveikimo laiką visi sportininkai fiksuoja panašų, bet, kai sugebi visas lenktynes važiuoti tokiu stabiliu greičiu, tie skirtumai ir atsiranda", – svarstė K.Vasiliauskas.

Jo nuomone, 24 metų ispanas "Formulėje 2" kitais metais tikrai nebestartuos: "Savo kortų jis iki galo neatskleidžia, bet sako, kad veda derybas su kai kuriomis "Formulės 1" komandomis."

Kortas užvertęs kol kas laiko ir pats K.Vasiliauskas. Nors sportininkas sezono viduryje buvo pareiškęs, kad kitąmet norėtų laimėti "Formulės 2" čempionatą, gali būti, kad Kazimas tokios progos nebeturės. Iki gruodžio lenktynininkas norėtų apsispręsti, į kokią lenktynių seriją mėginti prasimušti, o kitų metų pradžioje jau turėti konkretų naujojo sezono tvarkaraštį.

"Vyksta intensyvūs pokalbiai su įvairiomis komandomis, ir ne tik "Formulėje 2". Žmonės ta linkme dirba Italijoje, Lietuvoje, Prancūzijoje, nes visi norime priimti gerą sprendimą. Apie jį daug kalbėti nenorėčiau. Kai jau turėsiu pasirašytą sutartį, galėsiu išsamiau pakomentuoti, kodėl pasirinkome vienokį ar kitokį variantą", – dėstė K.Vasiliauskas, kuris prieš dvejus metus sudarė ilgalaikį kontraktą su dabartiniu savo vadybininku italu Danilo Rossi.

Vis dėlto jaunasis lenktynininkas nepaneigė, kad viena realiausių jo tolesnės karjeros stotelių yra GP3. Ši tik kitais metais startuosianti lenktynių serija turėtų tapti tramplinu į GP2 pirmenybes, iš kurių pastaraisiais metais nuolat papildomos "Formulės 1" lenktynininkų gretos.

Šventė dešimt minučių

Nors K.Vasiliausko pažintis su "Formule 2" gali pasirodyti labai trumpa, joje buvo ir itin įsimintinų akimirkų.

Svarbiausios jų laukė garsiojoje "Imola" trasoje Italijoje, kurioje prieš penkiolika metų žuvo "Formulės 1" legenda Ayrtonas Senna. K.Vasiliauskas laimėjo kvalifikacinius važiavimus ir, visas lenktynes laikęsis rikiuotės priekyje, pirmą kartą tapo nugalėtoju.

"Atrodo, kad ta pergalė buvo labai paprasta, bet lengva tikrai nebuvo. Daug dirbau tiek prieš lenktynes, tiek per jas. Be abejo, laimėti tokią gilią istoriją turinčioje trasoje buvo dvigubas malonumas. "Imola" man visada labai patiko, nes ji tarsi sukurta sportininko talentui atskleisti", – prisiminė K.Vasiliauskas.

Po lenktynių Italijoje Kazimas pirmą kartą gyvenime atsidūrė visų dėmesio centre. "Žurnalistų ir kitų žmonių susidomėjimas manimi buvo labai didelis. Daug buvo skambučių, žinučių, daug interviu su įvairių šalių žiniasklaida. Buvo malonu, nes jaučiausi įvertintas kaip sportininkas. Nuo to mano motyvacija tik padidėjo", – šyptelėjo lenktynininkas, paklaustas, ar sulaukęs tiek dėmesio neužrietė nosies.

Didžiausią pergalę savo karjeroje K.Vasiliauskas šventė dešimt minučių. Išlaistęs pergalės šampaną ant lenktynes stebėjusių gerbėjų ir šeimos, lenktynininkas iškart pradėjo koncentruotis rytojaus startui – per vieną "Formulės 2" savaitgalį vyksta dvejos lenktynės toje pačioje trasoje.

Kaip trasoje, taip moksle

Šis sezonas Kazimui buvo labai įtemptas – sportininkas taip pat dalyvavo "Formulės Palmer Audi" čempionate, kuriame užėmė antrą vietą. Iš viso K.Vasiliauskas šiemet startavo net 36 lenktynėse. Ką lenktynininkas veikia sezonui pasibaigus? Toliau lenktyniauja, tik šįsyk – mokslo baruose.

Kazimas šiemet įstojo į Ciuricho universitetą, išugdžiusį nemažai Nobelio premijos laureatų. Šveicarijoje lietuvis kremta teisės mokslus.

Sportininkas studijuoja dieniniame skyriuje, kuriame paskaitos vyksta kasdien. Be to, jos vedamos vokiečių kalba. "Keliuosi penktą, iš paskaitų grįžtu šeštą valandą vakare. Grįžęs pasportuoju ir sėdu ruoštis kitos dienos paskaitoms. Penktadienį jėgų jau nebebūna likę, todėl šeštadienį leidžiu sau ilgiau pamiegoti. Dabar stengiuosi ne tik atsigriebti už praleistas paskaitas, bet ir pasimokyti į priekį, kad, prasidėjus kitam sezonui, galėčiau atsiduoti sportui", – apie savo asketišką kasdienybę pasakojo K.Vasiliauskas.

Iš kur jaunas žmogus turi tokį didelį ryžtą siekti savo tikslų? Nejaugi nekyla noro bent kartkartėmis užsukti į "techninio aptarnavimo zoną" ir nuleisti garą?

"Jau dvejus metus mano gyvenimas vyksta labai panašiai. Tai nėra monotonija – gyvenimas kaip tik įdomus, nes kiekviena diena užimta. Kiti žmonės galbūt mėgsta atsipalaiduoti, nieko neveikti. O man to nereikia. Esu jaunas, turiu daug jėgų ir motyvacijos. Tai ir yra mano gyvenimo variklis. O kai motyvacija didelė, viskas yra įmanoma, reikia tik mokėti tai suderinti. Sportas yra mano didžioji aistra, mano gyvenimo tikslas. Bet baigus karjerą kažką reikės veikti, todėl norėčiau turėti dar ir kitą profesiją. Džiaugiuosi tuo, ką darau", – ne pagal metus išmintingai kalbėjo K.Vasiliauskas.


Faktai apie Kazimierą Vasiliauską


Pasiekimai

Keturis kartus Lietuvos kartingo čempionas (2001, 2002 ir 2005 (dviejose klasėse) m.), Baltijos kartingo čempionas (2005 m.), "Winning Series Karting" vicečempionas (2007 m.), penkta vieta Europos kartingo čempionate (2007 m.), "Formulės Palmer Audi" vicečempionas (2009 m.), septinta vieta "Formulės 2" čempionate (2009 m.).

Traukinys

Kazimas šiuo metu gyvena Šveicarijos sostinėje Berne, tetos šeimos namuose. Šveicarijoje lenktynininkas verčiasi be automobilio, todėl į paskaitas Ciuriche kasdien važinėja traukiniu. "Atrodė, kad neįsivaizduoju gyvenimo be automobilio. Bet kai visuomeninis transportas taip išplėtotas kaip Šveicarijoje, keliauti tokiu būdu yra patogiau. Automobiliu į Ciurichą man reikėtų važiuoti dvi valandas, o traukiniu – tik vieną. Be to, traukinyje galiu pasimokyti, nes mokslo krūvis yra labai didelis", – aiškina K.Vasiliauskas.

Ženklas

Vairuotojo pažymėjimą K.Vasiliauskas gavo praėjusiais metais. Lietuvoje Kazimas važinėdavo šeimos automobiliu. Paklaustas, ar prie stiklo buvo prisiklijavęs pradedančiojo vairuotojo ženklą, lenktynininkas juokėsi: "Mažai kas su tuo klevo lapu važinėja. Bet aš – taip. Esu sportininkas ir kelyje turiu rodyti pavyzdį kitiems žmonėms."

Stilius

Kazimas savo vairavimo stilių vadina konservatyviu. "Gyvenime elgiuosi apgalvotai, taip pat bandau važiuoti ir trasoje. Stengiuosi apsvarstyti kiekvieną savo manevrą", – tvirtina sportininkas. Vis dėlto kai kurie varžovai jam paprieštarautų. "Formulės Palmer Audi" čempionato lenktynėse "Silverstone" trasoje ispanas Romanas Pineiro pabandė prieš posūkį aplenkti lietuvį. Šis nedvejodamas "uždarė duris" – po kontakto ispano bolidas, kelis kartus apsivertęs ore, nuskriejo už trasos ribų, pakeliui išbarstydamas kone pusę detalių. "Stengiuosi ginti savo poziciją. Šiemet kartus, kai buvau aplenktas, galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. O aš lenkdavau tikrai daug", – sako K.Vasiliauskas.

Požiūris

K.Vasiliausko pergalė "Imola" trasoje buvo ženkliausias laimėjimas Lietuvos žiedinių lenktynių istorijoje. Tačiau pačiam Kazimui tai mažai rūpi: "Savo pergalių nenoriu sureikšminti. Esu lietuvis ir tuo didžiuojuosi. Tačiau nevertinu savo rezultatų Lietuvos kontekste – aš siekiu pergalių tarptautiniu mastu. Varžausi ne su istoriniais lietuvių pasiekimais, o su visos Europos sportininkais."

Pažymiai

Šį pavasarį Kazimas baigė Vilniaus Užupio gimnaziją bendru 9,8 balo vidurkiu. Lenktynininkui puikiai sekėsi ir per valstybinius brandos egzaminus: geriausiai jis išlaikė vokiečių kalbos egzaminą (93 proc.), blogiausiai – lietuvių (71). Rezultatai dėsningi: pastaraisiais metais Kazimui dažniau tenka kalbėti angliškai ar vokiškai, o ne lietuviškai.

Merginos

K.Vasiliauskas jau seniai bendrauja su drauge, gyvenančia Lietuvoje, todėl į lenktynių pasaulį nuolat supančias gražuoles per daug nesidairo. "Ant kaklo jos tikrai nesikabina – neturi progos, nes po lenktynių dar ilgai sportininkai būna užsiėmę. Bet, žinoma, malonu turėti gražias moteris šalia", – taikliai pastebi Kazimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių