Quantcast

Teisėjų cirkai apstulbino ir užsieniečius

Arba Lietuvos salės futbolo lyga jau lenkia stipriausiais pasaulyje laikomus Anglijos ir Ispanijos elitinių lygų čempionatus, arba mūsų šalies futbolo teisėjai įžūliai pažeidinėja varžybų nuostatus. O vėliau gali nepripažinti savo klaidų. Tokia išvada peršasi po teisėjavimo skandalo atomazgos.

Pasitelkė vaizdo įrašus

Nors tiesioginę rungtynių epizodų vaizdo peržiūrų ir analizės sistemą (VAR) pasaulyje gali leisti vos kelios futbolo lygos, o Anglijos bei Ispanijos čempionatai dar tik kaupia lėšas ir bando parengti specialistus, kad ją įsidiegtų nuo kito sezono, Lietuvos salės futbolo pirmenybėse ši naujovė jau taikoma. Tiksliau – iškreipta VAR sistemos atmaina.

Taip nutiko sausio 21 d. Gargžduose įvykusiose "Betsafe-Futsal A lygos" 9-ojo turo rungtynėse tarp Gargždų "Pramogos-SC" ir Vilniaus "Turbotransfers" ekipų, kurioms teisėjavo vilnietis Jurijus Paškovskis ir kaunietis Šarūnas Tamulynas. Nesusipratimų virtinę antrojo kėlinio pabaigoje vainikavo svečių įmuštas išlyginamasis įvartis (5:5). Tuo pat metu nuaidėjo apie pasibaigusį rungtynių laiką skelbianti sirena, bet ne teisėjų švilpukas, oficialiai fiksuojantis mačo pabaigą. Tačiau vėliau nutiko precedentų neturintis įvykis.

Pasak liudininkų, arbitrai įskaitė įvartį, o komandoms nuėjus į rūbines ir žaidėjams jau nusiprausus, pranešė drauge su mačo inspektoriumi Robertu Valikoniu nutarę peržiūrėti vaizdo įrašą ir įvartį atšaukę. Tad paskelbta gargždiškių pergalė 5:4, dės kurios jie išliko lygos viršūnėje. Vilniečiai mėgino apeliuoti, kad oficialiai rungtynių transliacija net nebuvo vykdoma ir iš turimo mėgėjiško vaizdo įrašo neaišku, ar įvartis pasiektas laiku, o svarbiausia, kad galimybė vadovautis vaizdo peržiūromis apskritai nenumatyta varžybų įstatuose.

Precedentas ateičiai

Jokie argumentai arbitrų nepaveikė, tad "Turbotransfers" klubo atstovai surašė skundą Lietuvos salės futbolo asociacijai (LSFA), prašydami atkurti teisėtą dvikovos baigtį (5:5). LSFA sausio 25 d. surengė lygos klubų atstovų pasitarimą, kuriame buvo vienbalsiai išreikštas pasipiktinimas teisėjų sprendimais ir teisėjavimo lygiu Lietuvos salės futbolo čempionate apskritai.

Po susirinkimo LSFA vilniečių skundą persiuntė nagrinėti Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Drausmės komitetui. Pastarasis, keletą savaičių delsęs, prieš keletą dienų atsiuntė atsakymą teigdamas, kad neturi teisinio pagrindo net nagrinėti LSFA pateikto skundo, o teisėjų veiksmus turi vertinti Lietuvos futbolo teisėjų asociacija. Ši arbitrams J.Paškovskiui ir Š.Tamulynui skyrė mėnesio trukmės diskvalifikacijas. Tačiau dėl vaizdo įrašo pakeistas rungtynių rezultatas liko neatšauktas (5:4), o tai netenkino nei Vilniaus klubo, nei kitų lygos klubų.

"Situacija su neteisėtu ir savavališku vaizdo įrašo panaudojimu sukuria rimtą precedentą ateičiai, todėl ją būtina aiškiai išspręsti. O ne kaip mūsų skundo atveju tris savaites stumdyti popierius iš vieno kabineto į kitą ir vėliau pareikšti, kad nieko negalima pakeisti", – piktinosi "Turbotransfers" klubo vadovas Marijus Rimas.

Nerado, už ką bausti?

"Kauno dienos" kalbinti Lietuvos čempionų Kauno "Vyčio" klubo vadovai taip pat neslėpė pasipiktinimo, jų žodžiais, unikaliu nekompetetingo teisėjavimo atveju ir sunkiai suvokiama LFF Drausmės komiteto reakcija.

"Tai pirmas tokio lygio, bet toli gražu ne pirmas šį sezoną teisėjavimo skandalas. Arbitrai mūsų lygoje toleruoja šiurkštų, jėga pagrįstą žaidimą, laiku nestabdo agresijos apraiškų, o vėliau tai perauga į rimtesnius incidentus ir štai tokias teisėjų klaidas. Tokį vaizdą matėme ne vienose rungtynėse. Su šia situacija negalime taikstytis", – kalbėjo "Vyčio" vadovas Darius Gurskis.

Vilniaus klubo vadovas M.Rimas patikino neketinąs susitaikyti su LFF Drausmės komiteto formaliu atsakymu ir kreipęsis į aukštesnį federacijos organą Vykdomąjį komitetą.

"Esame įsitikinę, kad Drausmės komitetas turi ieškoti Drausmės kodekso punktų, kuriais galėtų remtis ir imtis spręsti situaciją. Jei Drausmės komitetas nežino, kokiais punktais remtis, vadinasi, kodeksą privaloma tobulinti, o kol kas kreipsimės į Vykdomąjį komitetą, kad šis incidentą išnagrinėtų kaip nenumatytą atvejį", – aiškino vilnietis.

Prajuokino ukrainiečius

Kol futbolo valdininkai svarsto, kaip įvertinti incidentą Gargžduose, jis sulaukė ir užsienio žiniasklaidos dėmesio.

"Vagystė lietuviškai", – tokia antrašte teisėjų viražus įvertino Ukrainos sporto portalas amsport.com.ua.

"Jei skundžiatės Ukrainos teisėjų nekompetentingumu ir klaidomis, perskaitę apie arbitrų veiksmus Lietuvos salės futbolo lygoje, įsitikinsite, kad tai tebuvo vaikiški žaidimai, palyginti su lietuviškais stebuklais", – juokėsi išsamaus straipsnio autorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

verksniai

verksniai portretas
"..juokėsi išsamaus straipsnio autorius.." - autorius Kauno Vytis. patys rašot tuos straipsniu tiek lietuvoi tiek ukrainoi. nedarykit sau gedos. permazai to legiono turit, kad nepirmaujat. maziau verkit, ziurekites savo reikalu, ne 1 taškas teskiria lenteleje gi.

kas daugiau ,,,teisejams,,,sumokejo

kas  daugiau  ,,,teisejams,,,sumokejo   portretas
tas ir laimejo ....cia kaip olimpiadoj , narkomanus ir dopingistus is amerikos y olimpiada --svarius sportininkus is rusijos ,,uz borto,,,

Lietuvos futbolas

Lietuvos futbolas portretas
Jeigu Lietuvos futbolas nepirmauja pagal reitingus zaidziant aiksteleje, tai pagal zaidima rubinese esame aiskus favoritai visame pasaulyje!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių